Image
26/05/2015

Rocamadour, Frankrijk

Soms komt een reiziger op onvergetelijke plaatsen terecht die echter om een of andere reden moeilijk aan te raden zijn als bestemming op zich. Het is te ver. Of het is lastig en duur om er te geraken. Of het is er mooi, maar je hebt het in minder dan een dag gezien. Of in de buurt liggen bekendere trekpleisters. Dat is zonde, want veel van deze 'kleine' bestemmingen zijn perfect mogelijk als sidetrip terwijl je eigenlijk aan een grotere reis bezig bent.
 
Vandaag neemt GUIDO je mee naar ROCAMADOUR in Frankrijk.
 
Waar ligt het?
 
Rocamadour ligt in het departement Lot in het zuidwesten van Frankrijk, op een dikke 800 kilometer van Brussel.
 
Waarom erheen gaan?
 
Rocamadour is een van de meest bekende en spectaculaire historische sites van Frankrijk, met een schilderachtige hoofdstraat aan de voet van een rots, een slingerend bedevaartspad langs zwaartekracht trotserende heiligdommen naar boven (een klim van ruim 250 meter) en een ruige burcht als een adelaarsnest erbovenop.
 
In combinatie met?
 
Rocamadour kan je makkelijk combineren met een vakantie in de Périgord, Dordogne en Lot. Deze zeer toeristische streek is bekend voor zijn uitmuntende keuken, prehistorische grotten, middeleeuwse kastelen en bucolische landschappen.
 
Wat is er te zien?
 
Pelgrims, vaak op weg naar Santiago de Compostela, beklimmen Rocamadour om twee redenen. Enerzijds werd hier in de middeleeuwen in de rotsen het intacte lichaam van een kluizenaar gevonden, die prompt heilig werd verklaard. Bovendien wordt in het klooster een mysterieus beeldje van een Zwarte Madonna aanbeden. Nog meer mysterie: het mythische zwaard Durandal van de achtste-eeuwse ridder Roelant (die van het Roelandtslied) zou er in de muur ingemetseld zijn. Zelfs als je dat allemaal maar hocus-pocus vindt, is een bezoek aan Rocamadour bepaald spectaculair, met pittoreske middeleeuwse architectuur tegen de rotsen en boven op de burcht schitterende vergezichten over de streek.
 
Omdat Rocamadour zo'n publiekstrekker is, zijn in de directe omgeving een paar tourist traps uit de grond gerezen die verder weinig of niets met de rots te maken hebben. Maar hey, misschien vind je het wel leuk om het Forêt des Singes te bezoeken, waar je op een groot bosdomein rondwandelt tussen een honderdvijftigtal loslopende berberaapjes (dezelfde apensoort die je terugvindt op de Rots van Gibraltar - zowat de enige link die we konden bedenken). Van op het domein heb je tussen de bomen af en toe een uitzicht op Rocamadour.
 
Gelijkaardig amusement, maar dan met roofvogels, vind je aan de andere zijde van Rocamadour, op de Rocher des Aigles.
 
Wanneer is de beste periode?
 
Dat hangt ervan af met hoeveel volk je de 223 treden naar de top wil delen. Vlamingen trekken in de zomermaanden massaal naar het Zuiden van Frankrijk, en Rocamadour staat dan wel eens op het programma. In het putje van de winter kan je er dan weer helemaal alleen lopen, wat ook wel iets heeft.
 
(HDP)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84