Image
05/06/2015

De nieuwste sport in België: Padel


Tennis spelen in een glazen hok, het lijkt op het eerste gezicht een beetje vreemd. Toch is padel de nieuwste sport in town en rijzen her en der nieuwe clubs uit de grond. Wij trokken richting Gentbrugge en brachten een bezoekje aan Jana en Nick van Padel4u2, de allereerste padelclub in België.


 
GUIDO: Hoe zijn jullie bij padel terechtgekomen?
Jana:
Wij hebben padel leren kennen via mijn vader, die trouwens ook de club heeft opgericht. Vroeger ging hij ieder jaar op reis naar Spanje, waar een lokale vriend hem liet kennismaken met de sport. Hij was zo gebeten door padel dat hij elk jaar terugging om te gaan spelen. Na enkele jaren begon het te kriebelen om ook hier te spelen en richtte hij Padel4u2 op.
GUIDO: Is padel niet ontstaan in Mexico?
Nick:
Er zijn verschillende verhalen over hoe padel is ontstaan. Het bekendste daarvan is waarschijnlijk dat van een zakenman in Mexico. Hij wilde graag tennis spelen in zijn tuin, maar had daarvoor niet genoeg plaats, dus besloot hij maar een kleiner terrein aan te leggen, dat toevallig ommuurd was. Een andere versie is die van een tennisveld op een boot. Omdat de ballen constant in het water vlogen, hebben ze glazen wanden rond het terrein gezet. Geen idee hoe het echt zit, maar ’t valt in elk geval in de smaak bij het grote publiek.
GUIDO: En bij enkele bekende sporters, hoorde ik.
Jana: Dat klopt. Tennisser Xavier Malisse komt hier soms over de vloer, net als Anderlecht-speler Olivier Deschacht. Ook Club Brugge-speler Tom De Sutter, die deze zomer zelf een club opent, komt hier regelmatig. Maar ik geloof niet dat mensen padel spelen omdat BV’s dat ook doen. Wie hier komt, wil gewoon zelf eens de sport ontdekken.
Nick: Het is ongelofelijk hoe padel elke dag aan populariteit wint. En ’t is allemaal nog zo nieuw, dus er is nog heel veel groeimarge.


 
 • Wat is het?
  Padel is een combinatie van tennis en squash die op een mini-tennisterrein wordt gespeeld, met daarrond glazen wanden.
 • Hoe speel je het?
  Je speelt padel één tegen één of twee tegen twee, waarbij je de bal over het net moet spelen. Je tegenstander mag pas terugslaan wanneer de bal de grond heeft geraakt of wanneer hij in volley kan terugslaan.
 • Wat dan met die glazen wanden?
  De glazen wanden worden gebruikt zoals bij squash. Als de bal de wand raakt voor hij nog een tweede keer de grond raakt, mag je 'm terugspelen. Raakt de bal eerst de wand en dan pas de grond, is-ie uit.
 • Is het nu tennis of squash?
  Het spel is een mengeling van beide. De puntentelling die wordt gebruikt is dezelfde als die van tennis. Verder heeft padel zijn eigen regels. Zo zit er een verschil in de opslag. Bij tennis gebeurt die bovenhands, bij padel onderhands.
 • Wie kan het spelen?
  Iedereen. Doordat je weinig techniek nodig hebt, is het zeer gemakkelijk om padel te spelen. Omdat je racket wat kleiner is dan bij tennis, kan je de bal makkelijk spelen en wordt het heel wat minder intensief.


Ook Tom De Sutter opent padelclub
Club Brugge-spits Tom De Sutter leerde padel kennen in Spanje na een fietsvakantie en was meteen verkocht. “Het leek mij een echte uitdaging om de sport te introduceren in België. Samen met enkele vrienden bezochten we padelclubs, waaronder die in Gentbrugge, en besloten we ons eigen stekje te bouwen.” Op 10 juli gaan de deuren van de padelclub in Brugge open, zo verklapte hij aan GUIDO. 

(AVDD)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84