Wokken voor dummies
Gezond koken en toch de afwas beperken? Supersimpel: wok erop los! In amper vijf stappen tovert GUIDO je om tot een echt woktalent.
NODIG
- Een wok met een goede, lange steel.
- Een spatel of houten lepel.
- Olie met een hoog kookpunt (vb. zonnebloem- of arachideolie).
- Ingrediënten naar keuze, netjes gesneden, want straks heb je hier geen tijd meer voor.
VOORBEREIDING
- Zet de wok op het vuur tot hij begint te roken.
- Giet een lepel plantaardige olie erin.
- Haal van het vuur en wrijf met keukenpapier de ganse wok in met de olie.
- Giet de overtollige olie weg.
- Kruid de ingrediënten.
ACTIE:
- Voeg toe naargelang van de baktijd.
- Eerst het vlees.
- Dan ‘harde’ groenten zoals wortels.
- Op het einde pas de ‘zachtere’ groenten zoals tomaten.
- Helemaal op het einde kan de rijst of pasta erbij.
- Roer alles voortdurend om.
AFWERKING:
- Voeg saus toe indien nodig.
- Reinig de wok met water en een klein druppeltje afwasmiddel.
4 wokrecepten voor minder dan 4 euro
Wok met kip en curry (4p)
1 groene paprika |
2,39/kg |
0,69 |
1 rode paprika |
2,39/kg |
0,69 |
4 wortel |
0,99/kg |
0,35 |
2 ajuinen |
1,28/kg |
0,24 |
3 zakjes rijst |
1,58/4 zakjes |
1,19 |
1 doosje ananas (567 g) |
3,50/kg |
1,19 |
kipfilets |
6,70/kg |
6,70 |
Zakje currysaus (450 g) |
1,99/st |
1,99 |
|
|
|
TOTAAL |
|
13,04 |
TOTAAL PP |
|
3,26 |
Bereiding:
- Kook de rijst in heet water.
- Snij de kip in stukjes en bak ze goudbruin in de wok.
- Snij de paprika, wortel, ui en ananas in stukjes en voeg toe.
- Kook de currysaus in een apart pannetje.
- Doe nu ook de rijst en saus in de wok.
Wok met scampi (4p)
500 g scampi's |
11,98/kg |
5,99 |
500 g sojascheuten |
2,38/kg |
1,19 |
500 g champignons |
2,56/kg |
1,28 |
500 g pasta (farfalle) |
1,60/kg |
0,80 |
1 blokje groentebouillon |
0,35/12 st |
0,03 |
2,5 dl light room |
2,76/l |
0,69 |
2 el sojasaus |
10,60/l |
1,59 |
1 zakje tomatensaus |
25/kg |
0,92 |
|
|
|
TOTAAL |
|
12,49 |
TOTAAL PP |
|
3,12 |
Bereiding:
- Leg de diepgevroren scampi's in warm water.
- Pel ze en verwijder het darmkanaal.
- Kook de pasta in heet water.
- Verhit olie in de wok en voeg sojascheuten en champignons toe.
- Voeg de scampi's toe en kruid met (cayenne)peper en zout.
- Voeg het bouillonblokje en de tomatensaus toe.
- Meng de pasta erdoor en serveer.
Vegetarische wokschotel
4 eieren |
1,95/12 st |
0,65 |
3 zakjes rijst |
1,58/4 zakjes |
1,19 |
2 ajuinen |
1,28/kg |
0,24 |
2 teentjes look |
4,76/kg |
0,50 |
2 wortel |
0,99/kg |
0,18 |
2 selder |
0,78/st |
1,56 |
250 g champignons |
2,56/kg |
0,64 |
250 g erwten |
2,39/kg |
0,60 |
2 el sojasaus |
10,60/l |
1,59 |
1 el bruine suiker |
9,55/kg |
0,10 |
|
|
|
TOTAAL |
|
7,25 |
TOTAAL PP |
|
1,81 |
Bereiding:
- Kook de rijst gaar.
- Bak de ui glazig in een hete wok met arachideolie.
- Voeg de geperste look toe.
- Versnijd de wortel, de selder en champignons en voeg toe.
- Strooi een eetlepel bruine suiker in de wok en overgiet met wat sojasaus.
- Eens de groenten beetgaar zijn, voeg je de rijst toe.
- Bak 4 spiegeleieren in een andere pan en leg die boven op je wokschotel.
- Kruid met peper en zout, koriander en eventueel chili.
Wok met rundvlees, broccoli en aubergine
500 g rundsvlees |
11,98/kg |
5,99 |
3 zakjes rijst |
1,58/4 zakjes |
1,19 |
1 blokje groentebouillon |
0,35/12 st |
0,03 |
1 broccoli |
0,65 |
0,65 |
1 aubergine |
1,38 |
1,38 |
2 ajuinen |
1,28/kg |
0,24 |
2 teentjes look |
4,76/kg |
0,50 |
1 el groene currypasta |
1,44/st |
0,05 |
4 dl kokosmelk |
1,18/st |
1,18 |
verse koriander |
1,28 |
1,28 |
scheut vissaus |
1,98/st |
0,40 |
|
|
|
TOTAAL |
|
12,89 |
TOTAAL PP |
|
3,22 |
Bereiding:
- Kook de rijst in een aparte pot gaar in de bouillon.
- Verhit arachideolie in een hete wok en voeg de grof gesneden ajuinen toe.
- Bak het vlees en voeg de look en de currypasta toe.
- Voeg nadien de andere groenten toe.
- Overgiet met een scheut vissaus en laat doorkoken.
- Voeg de kokosmelk toe.
- Serveer met rijst en werk af met verse koriander.