Wokken voor dummies
        
        Gezond koken en toch de afwas beperken? Supersimpel: wok erop los! In amper vijf stappen tovert GUIDO je om tot een echt woktalent.
NODIG
 - Een wok met een goede, lange steel.
- Een spatel of houten lepel.
- Olie met een hoog kookpunt (vb. zonnebloem- of arachideolie).
- Ingrediënten naar keuze, netjes gesneden, want straks heb je hier geen tijd meer voor.
VOORBEREIDING
 - Zet de wok op het vuur tot hij begint te roken.
- Giet een lepel plantaardige olie erin.
- Haal van het vuur en wrijf met keukenpapier de ganse wok in met de olie.
- Giet de overtollige olie weg.
- Kruid de ingrediënten.
ACTIE:
 - Voeg toe naargelang van de baktijd.
 
  - Eerst het vlees.
- Dan ‘harde’ groenten zoals wortels.
- Op het einde pas de ‘zachtere’ groenten zoals tomaten.
- Helemaal op het einde kan de rijst of pasta erbij.
 
- Roer alles voortdurend om.
AFWERKING:
 - Voeg saus toe indien nodig.
- Reinig de wok met water en een klein druppeltje afwasmiddel.
4 wokrecepten voor minder dan 4 euro
 
Wok met kip en curry (4p)
 
  
   | 1 groene paprika | 2,39/kg | 0,69 | 
  
   | 1 rode paprika | 2,39/kg | 0,69 | 
  
   | 4 wortel | 0,99/kg | 0,35 | 
  
   | 2 ajuinen | 1,28/kg | 0,24 | 
  
   | 3 zakjes rijst | 1,58/4 zakjes | 1,19 | 
  
   | 1 doosje ananas (567 g) | 3,50/kg | 1,19 | 
  
   | kipfilets | 6,70/kg | 6,70 | 
  
   | Zakje currysaus (450 g) | 1,99/st | 1,99 | 
  
   |  |  |  | 
  
   | TOTAAL |  | 13,04 | 
  
   | TOTAAL PP |  | 3,26 | 
 
 
Bereiding:
 - Kook de rijst in heet water.
- Snij de kip in stukjes en bak ze goudbruin in de wok.
- Snij de paprika, wortel, ui en ananas in stukjes en voeg toe.
- Kook de currysaus in een apart pannetje.
- Doe nu ook de rijst en saus in de wok.
Wok met scampi (4p)
 
  
   | 500 g scampi's | 11,98/kg | 5,99 | 
  
   | 500 g sojascheuten | 2,38/kg | 1,19 | 
  
   | 500 g champignons | 2,56/kg | 1,28 | 
  
   | 500 g pasta (farfalle) | 1,60/kg | 0,80 | 
  
   | 1 blokje groentebouillon | 0,35/12 st | 0,03 | 
  
   | 2,5 dl light room | 2,76/l | 0,69 | 
  
   | 2 el sojasaus | 10,60/l | 1,59 | 
  
   | 1 zakje tomatensaus | 25/kg | 0,92 | 
  
   |  |  |  | 
  
   | TOTAAL |  | 12,49 | 
  
   | TOTAAL PP |  | 3,12 | 
 
 
Bereiding:
 - Leg de diepgevroren scampi's in warm water.
- Pel ze en verwijder het darmkanaal.
- Kook de pasta in heet water.
- Verhit olie in de wok en voeg sojascheuten en champignons toe.
- Voeg de scampi's toe en kruid met (cayenne)peper en zout.
- Voeg het bouillonblokje en de tomatensaus toe.
- Meng de pasta erdoor en serveer.
Vegetarische wokschotel
 
  
   | 4 eieren | 1,95/12 st | 0,65 | 
  
   | 3 zakjes rijst | 1,58/4 zakjes | 1,19 | 
  
   | 2 ajuinen | 1,28/kg | 0,24 | 
  
   | 2 teentjes look | 4,76/kg | 0,50 | 
  
   | 2 wortel | 0,99/kg | 0,18 | 
  
   | 2 selder | 0,78/st | 1,56 | 
  
   | 250 g champignons | 2,56/kg | 0,64 | 
  
   | 250 g erwten | 2,39/kg | 0,60 | 
  
   | 2 el sojasaus | 10,60/l | 1,59 | 
  
   | 1 el bruine suiker | 9,55/kg | 0,10 | 
  
   |  |  |  | 
  
   | TOTAAL |  | 7,25 | 
  
   | TOTAAL PP |  | 1,81 | 
 
 
Bereiding:
 - Kook de rijst gaar.
- Bak de ui glazig in een hete wok met arachideolie.
- Voeg de geperste look toe.
- Versnijd de wortel, de selder en champignons en voeg toe.
- Strooi een eetlepel bruine suiker in de wok en overgiet met wat sojasaus.
- Eens de groenten beetgaar zijn, voeg je de rijst toe.
- Bak 4 spiegeleieren in een andere pan en leg die boven op je wokschotel.
- Kruid met peper en zout, koriander en eventueel chili.
Wok met rundvlees, broccoli en aubergine
 
  
   | 500 g rundsvlees | 11,98/kg | 5,99 | 
  
   | 3 zakjes rijst | 1,58/4 zakjes | 1,19 | 
  
   | 1 blokje groentebouillon | 0,35/12 st | 0,03 | 
  
   | 1 broccoli | 0,65 | 0,65 | 
  
   | 1 aubergine | 1,38 | 1,38 | 
  
   | 2 ajuinen | 1,28/kg | 0,24 | 
  
   | 2 teentjes look | 4,76/kg | 0,50 | 
  
   | 1 el groene currypasta | 1,44/st | 0,05 | 
  
   | 4 dl kokosmelk | 1,18/st | 1,18 | 
  
   | verse koriander | 1,28 | 1,28 | 
  
   | scheut vissaus | 1,98/st | 0,40 | 
  
   |  |  |  | 
  
   | TOTAAL |  | 12,89 | 
  
   | TOTAAL PP |  | 3,22 | 
 
 
Bereiding:
 - Kook de rijst in een aparte pot gaar in de bouillon.
- Verhit arachideolie in een hete wok en voeg de grof gesneden ajuinen toe.
- Bak het vlees en voeg de look en de currypasta toe.
- Voeg nadien de andere groenten toe.
- Overgiet met een scheut vissaus en laat doorkoken.
- Voeg de kokosmelk toe.
- Serveer met rijst en werk af met verse koriander.