Image
11/09/2015

Samenhokken: huisje weltevree?


Het mag nog je beste vriend zijn, of die ene kerel waarmee je al sinds de kleuterklas rondhangt, je leert pas écht iemand kennen als je samenwoont. Laat de kleine frustraties jullie band niet verzieken. GUIDO kraakte de code en loodst jou graag binnen in huisje weltevree.
 
5 tips die van jou de beste roommate maken
 
1.   Doe één avond per week iets leuk samen
 
Niets leukers dan met je kotgenoot koken of samen eens doorzakken in de zetel met een goede film en een zak popcorn.
 
 
2.   Deel de kosten van het internetabonnement
 
Begin natuurlijk niet te streamen als een gek op de kosten van je kotgenoot.
 
 
3.   Sharing is caring
 
Deel gerust jouw cd’s, dvd’s en andere spullen met je kotgenoot, en omgekeerd. Zolang maar duidelijk is waar die andere toch maar beter afblijft, kan dat geen kwaad. Zorg er wel voor dat je duidelijk weet wat van wie is aan het einde van het jaar.
 
 
4.   Hang een sok aan de klink
 
Als je een date mee naar je kot neemt en je wil je nietsvermoedende roommate niet traumatiseren, hang een sok aan de deurklink, zodat hij of zij weet dat je ‘bezoek’ hebt.
 
5.   Stel een beurtsysteem op en wissel de taken af
 
Maak vanaf het begin goede afspraken over wie welke huishoudelijke taak wanneer op zich neemt. Verdeel het werk eerlijk en hou je daar ook aan. Je kan elkaar altijd helpen. Vele handen maken licht werk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Een efficiënt beurtsysteem kan er zo uitzien:
 
WEEK 1
 
 

WANNEER
 
WAT
 
 
WIE
 
MAANDAG
 
Stofzuigen keuken + badkamer
 
 
Persoon 1
 
 
DINSDAG
 
Keuken kuisen
 
 
Persoon 2
 
WOENSDAG
 
 
Badkamer kuisen
 
 
Persoon 3
 
DONDERDAG
 
Vuilnis buiten zetten
 
 
Persoon 1
 
VRIJDAG
 
 
Koken voor iedereen
 
 
Persoon 2
 
WEEK 2
 
 
WANNEER
 
 
WAT
 
 
WIE
 
 
MAANDAG
 
 
Stofzuigen keuken + badkamer
 
 
Persoon 3
 
DINSDAG
 
 
Keuken kuisen
 
Persoon 1
 
WOENSDAG
 
 
Badkamer kuisen
 
Persoon 2
 
DONDERDAG
 
 
Vuilnis buiten zetten
 
Persoon 3
 
 
VRIJDAG
 
Koken voor iedereen
 
 
Persoon 1
 
 
Ben jij een echte huismus en is de ander een extreem feestbeest? Voor je de stap zet en een contract tekent voor de komende drie jaar, check je best even of de persoonlijkheid van je kotgenoot wel bij jou past.
 
 1. Introvert
 
Deze personen spenderen liefst van al tijd met zichzelf. Ze leven een beetje teruggetrokken en zullen niet gauw zeggen of er hen iets dwars zit. Ga dus niet met een introvert persoon samenwonen als je hoopt op nachtelijke gesprekken over de dingen des levens.
 
 • Omgaan met een introvert: Probeer een introvert niet uit zijn of haar comfort zone te laten komen en plaats ze vooral niet in de spotlight. Check af en toe eens hoe het gaat en of hij/zij niet te gesteld is op het alleen zijn.
 
 
 1. Extravert
 
Hier geen gebrek aan gesprekken. Nee, de extravert is een grote fan van verbale communicatie. Hij of zij staat zelfverzekerd in het leven en zal zijn mening verkondigen aan iedereen die het wil – of niet wil – horen.
 
 • Omgaan met een extravert: Probeer de extravert niet in te tomen. Hij of zij is van nature heel sociaal en kan het ook niet laten om op de voorgrond te treden. Hoe sneller je dat aanvaardt, hoe beter jullie zullen overeenkomen.
 
 
 1. Dominant
 
Tenzij het jouw favoriete hobby is om iemands onderdaan te spelen, ga je best niet samenhokken met een dominante persoonlijkheid. Hij of zij zal jouw mening (ongewild) continu overschaduwen. Wie zijn mannetje wel kan staan, bereidt zich best al voor op enkele conflicten.
 
 • Omgaan met een dominante persoonlijkheid: Laat niet met je sollen en wees je eigen baas. Besef ook dat dominante personen vaak hard voor je zullen zijn, maar dat dat geen persoonlijke aanval is.
 
 1. Perfectionist
 
Samenwonen met iemand die nooit tevreden is over iets, is geen lachertje. Probeer jij maar eens een lekkere maaltijd voor te schotelen aan je kotgenoot die alleen nog kan denken aan hoe vuil de keuken is en hoe hij of zij de maaltijd beter had kunnen klaarmaken. Tenzij je zelf zo bent natuurlijk, maak elkaar dan gerust gek en blijf streven naar perfectie!
 
 • Omgaan met een perfectionist: Perfectionisten hebben een constante drang naar goedkeuring. Geef het dat ook, maar toon vooral dat je van hen houdt zoals ze zijn, zonder belang te hechten aan hun prestaties.

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Staat jouw kerstboom al?

 Euh, ik heb die nooit weggedaan :p
 Jaaaaaa!!
 Nee, nog niet

Job in the picture

 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84