Image
25/10/2015

La Dolce Vita: Van VERONA naar BRESCIA langs het GARDAMEER


Het noorden van Italië is een regio vol schoonheid. Het is onmogelijk om te kiezen tussen Verona, de liefdesstad bij uitstek, het even rustige als prachtige Gardameer en de historische parel Brescia. Kiezen hoeft echter niet eens, want wij hebben een onvergetelijk parcours uitgestippeld tussen al dat moois.
 
Verona, stad van de liefde
 
Van zodra je een eerste blik op Verona hebt geworpen, voel je je op je gemak. Deze aangename en compacte stad heeft op elke straathoek weer een nieuwe verrassing te bieden. Het is een ideale plek om rustig rond te slenteren, zonder te vergeten te genieten van al de wonderlijke architectuur om je heen. Het romaanse hart van de historische stad werd ontworpen volgens Romeins plan en bevindt zich aan een bocht van de rivier Adige, die van de Alpen naar de Adriatische Zee kronkelt. Wanneer de avond valt, wordt de stad zo mogelijk nog fijner. Dan komt de Italiaanse jeugd samen op verschillende plaatsen om een glaasje Amarone te drinken (rode wijn), of Valpolicella, of Recioto (een delicieuze gesuikerde rode wijn). Als je daar graag aan wil meedoen, trek dan naar de Piazza delle Erbe, waar het na zonsondergang gezellig druk wordt. Na Rome, Venetië en Firenze is Verona de vierde belangrijkste toeristische stad van Italië. De stad is ideaal voor een citytrip van twee of drie dagen, om je onder te dompelen in de cultuur en geschiedenis, of voor een onbeschaamde shopping spree.
 
Wie Verona zegt, zegt onvermijdelijk Romeo and Juliet. Door het overbekende toneelstuk van Shakespeare werd de stad omgetoverd tot de stad van de liefde, wat ervoor zorgt dat rond Valentijnsdag miljoenen verliefde koppeltjes Verona invaderen. Onder het wereldberoemde balkon van het Casa di Giulietta (het huis van Juliet, in de Via Capello 23) maken ze selfies terwijl ze hun lief zo innig mogelijk kussen. Nog een curiosum van de buurt: duizenden liefdesverklaringen en hartjes, geschreven en getekend op de muur die naar de binnenplaats leidt, of de kauwgummetjes die vlak achter het standbeeld van Juliet zijn gekleefd. Die arme Juliet is in de loop der jaren trouwens zodanig bepoteld door grijpgrage toeristen dat haar borsten er stilaan behoorlijk afgesleten zijn gaan uitzien. Ook aanwezig - je kent ze van op verschillende bruggen in Frankrijk: de liefdesslotjes, die je zelfs kan kopen in de boetiek van het museum, samen met tal van andere amoureuze souvenirs. Wie dan nog steeds niet genoeg heeft van al dat romantische gedoe, kan ook nog het graf van Juliet bezoeken, ten noorden van de stad.
 
Oogverblindend blauw Gardameer
 
Zelfs de meest gestresseerde toerist vindt een welverdiende haven van rust aan het Gardameer. Tussen Verona en Brescia ligt de zuidkant van het meer, en het is er bijzonder charmant. Aan een grote uitstulping vind je Desenzano, de stad met de grootste oude haven aan het Gardameer. Desenzano leeft van ambachten en industrie, er is een oud klooster en een museum over de prehistorie, en het nachtleven is er bruisend dankzij een gezonde mix van lokale studenten en toeristen. Voor een fantastisch uitzicht over de stad raden we je aan de toren San Martino della Battaglia te beklimmen.
 
Nog stukken toeristischer dan Desenzano is Sirmione, een stad die meteen imponeert door haar versterkte burcht en militaire middeleeuwse architectuur. Van hieruit kan je een boot nemen naar het Isola del Garda, een familiaal privé-eiland (een soort miniatuur-Venetië) dat je kan bezoeken in het gezelschap van de dochter van de eigenaar. Ze leidt je met plezier rond in de verschillende vertrekken van haar imposante paleis. Dit is werkelijk een exclusief stukje paradijs, midden in het Gardameer. En dan is er nog onze laatste halte aan de oevers van het meer: Salò, een stad die volledig werd heropgebouwd in het begin van de twintigste eeuw na een vreselijke aardbeving. Vandaag is het er aangenaam slenteren in steegjes tussen de Duomo en de klokkentoren.
 
Reis door de tijd in Brescia
 
Nergens anders zijn de opeenvolgende geschiedenislagen zo duidelijk zichtbaar dan in Brescia, de tweede belangrijkste stad van Lombardije. Je kunt er op vier plaatsen sleutelmomenten uit de Italiaanse geschiedenis gaan bewonderen. We beginnen met de Romeinse tijd, met de resten van de Tempio Capitoline, een tempel die in de jaren dertig met twee verschillende materialen werd gerestaureerd om duidelijk te maken hoe het gebouw werd gewijzigd. Je vindt hier ook een museum. Tweede etappe van onze reis door de tijd: de middeleeuwen op de Piazza Paolo VI, doorgaans de Piazza del Duomo genoemd, met een belangrijke kerk erop die bekendstaat als een mooi voorbeeld van de romaanse stijl uit Lombardije (dankzij de kalksteen uit de Voor-Alpen ten noorden van de stad).
 
De derde locatie, uit de zestiende eeuw, is uiteraard Venetiaans. Op de Piazza della Loggia staat het huidige stadhuis (Palazzo Loggia), dat een toren heeft die bij het middeleeuwse gemeentelijk paleis hoorde. Recht tegenover dat paleis staat de klokkentoren. Als je ervoor gaat staan op het uur, kan je een ballet van automaten aanschouwen die op de klok meppen. Even verderop kom je op de Piazza della Vittoria terecht, die een imposante keizerlijke stijl uit de tijd van Mussolini uitademt. Interessant om te zien, maar architecturaal minder waardevol dan de vorige locaties.
 
Je hebt het inmiddels begrepen: of je nu een dolverliefde romanticus bent, een liefhebber van weidse vergezichten over een azuurblauw meer, of een geschiedenisfreak, in Noord-Italië word je op je wenken bediend.
 
Meer reizen op www.guido.be
 
NOORD-ITALIË praktisch
 
Hoe er geraken?
Sinds april vliegt Ryanair (www.ryanair.com) van Brussel (Zaventem, niet Charleroi dus) naar Verona, een nieuwe route. Na minder dan anderhalf uur land je op een kwartier van het historisch centrum. Je raakt in de stad dankzij een uitstekend en goedkoop (6 euro) shuttlesysteem (www.atv.verona.it). Verona is ook het ideale startpunt voor een reisje doorheen Noord-Italië. Twee belangrijke autosnelwegen kruisen er elkaar, en met een hogesnelheidstrein sta je bijvoorbeeld op anderhalf uur in Firenze. Opgepast als je een auto huurt: vergeet de tolwegen niet in te calculeren in je reisbudget.
 
Waar slapen?
In de historische toeristische steden Brescia en Verona zijn de hotels in het centrum meestal te duur voor een studentenbudget. Jeugdherbergen zijn een betere keuze: we denken aan Villa Francescatti in Verona (www.ostelloverona.it) en Locanda degli Acrobati in Brescia (www.ocandadegliacrobati.it). Aan het Gardameer kunnen we je dan weer het agritoerisme aanraden: voormalige boerderijen die tot gastenverblijven zijn omgebouwd, meestal met een gezamenlijk zwembad op het erf. Onze favorieten: Selva Capuzza (www.selvacapuzza.it), tussen Desenzano en Sirmione, die zijn zelf geproduceerde wijn schenkt in het restaurant, en Residence San Rocco (www.residencesanrocco.it), gespecialiseerd in olijfolie en met een terras dat uitkijkt over het meer.

foto: Consorzio Lago di Garda Lombardia
 (SD)

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84