Image
02/12/2015

De 4 leukste pleintjes van LEUVEN


Bij GUIDO kennen we de Belgische studentensteden door en door. Je hebt vast al de Guido Stadsgids op je kot liggen, waarin je de allerbeste adresjes in jouw stad vindt. Dit academiejaar vieren we trouwens de 25ste verjaardag van onze studentengids. Om dat wat luister bij te zetten, gaan we in Guido Magazine in vijf afleveringen op zoek naar de leukste pleintjes in de grote studentensteden. Vandaag trekken we naar Leuven.
 
Oude Markt
 
Het is een cliché dat al jaren meegaat, maar als je als kersverse student voor het eerst op de Oude Markt arriveert op een overvolle september- of oktoberavond, merk je dat het klopt als een bus: de Oude Markt in Leuven is inderdaad 'De Langste Toog ter Wereld'. Als we goed hebben geteld, kan de Oude Markt prat gaan op niet minder dan drieënveertig horecazaken die schouder aan schouder naar je staan te lonken, dus als je daar je zin niet vindt, dan ben je wel een heel blasé studentje. Als de terrassen uit staan, lijkt het wel of er een zee van studenten op het plein zit, en daarvoor ben je toch in Leuven komen studeren? Vergeet ook geen selfie te maken naast de bronzen kotmadam op het bankje midden op het plein, een beeld van de Leuvense kunstenaar Fred Bellefroid.
 
Topcafé
 
Cafés op de Oude Markt komen en gaan, maar Den Allee is een blijver. Je ouders hebben er misschien ook nog aan de toog gehangen, want al sinds 1988 ben je hier aan het juiste adres voor alternatieve muziek en 33'ers Stella voor de prijs van een gewoon pintje. Een doorleefder café dan Den Allee zal je op de Oude Markt vruchteloos zoeken.
 
Weetje
 
Het overbekende Marktrock is lang niet het enige evenement dat op de Oude Markt wordt georganiseerd. Ook voor Beleuvenissen, Hapje Tapje, Studentenwelkom Oude Markt en winterse ijs- en sneeuwpret rond de feestdagen zak je af naar dit plein.
 
Hogeschoolplein
 
Op zoek naar een rustig plein om te chillen terwijl je toch pal in het drukke centrum van Leuven blijft? Het Hogeschoolplein bestaat grotendeels uit een grasperk omzoomd door lommerrijke kastanjebomen (en een standbeeld van André Dumont, de man die steenkool ontdekte in de Kempen) en de classicistische gevels van onder meer het Pauscollege. Aan de kant van de parking ligt een nogal chique bedoening voor grote huwelijksfeesten, maar aan de kant van Dewerf is het in elk seizoen buitengewoon aangenaam toeven. Door de poort op het Hogeschoolplein is het de moeite om eens het Pauscollege binnen te lopen, met zijn uitgestrekt binnenplein. Het college werd in 1523 gesticht door de Utrechtse Paus Adrianus VI, de eerste (en enige) paus uit de Lage Landen. Het college heeft zelfs zijn eigen Alma!
 
Topcafé
 
Al jaren vóór het rookverbod in cafés was knabbel- en babbelcafé Dewerf pionier in het voorzien van dekentjes op hun kleurrijke terras, dat zowat het hele zuidelijke uiteinde van het plein in beslag neemt. Ook binnen is het supergezellig, knus en huiselijk. Vooral zoetebekjes zijn hier niet weg te slaan.
 
Weetje
 
Hier werd pas een plein aangelegd in het begin van de 19de eeuw, na afbraak van een bouwvallig middeleeuws college dat - echt waar - 'Het Varken' heette. Of daar toen effectief de grootste zwijnen onder de Leuvense studenten verbleven, zal voor altijd gehuld blijven in de nevelen des tijds.
 
Hooverplein
 
Tenzij je in de Kruidtuin gaat zitten (aan de Kapucijnenvoer) is het Hooverplein de meest exotische plek van Leuven, want je kijkt er uit op palmbomen en andere tropische planten op de middenstrook. Vóór 1938 heette deze plek gewoon de Graanmarkt, maar aangezien de Amerikaanse president Herbert Hoover fondsen had vrijgemaakt voor de heropbouw van de nabijgelegen universiteitsbibliotheek, werd het plein naar hem vernoemd. Kom hier vooral een keertje op vrijdag, want dan heeft hier - en op het aanpalende Ladeuzeplein - een gezellige markt plaats. Dan zitten de cafés al van 's morgens vroeg vol keuvelende Leuvenaars en olijke studenten die juist uit de fakbars zijn gezet en nog een laatste afzakkertje willen. Ter info: die rare luchtballon langs de kant van de bib is de 'Ode aan de Vriendschap'.
 
Topcafé
 
Lapaz is het knapst ingerichte café van het Hooverplein. De naam klinkt vredig, en dat is de bar ook. Dit is de plaats om te relaxen bij een zuiders muziekje met een longdrink in de hand, voor je om de hoek het studentikoze geweld van de fakbars induikt. Of blijf gewoon hier plakken op dinsdagavond, want dan zijn de pintjes zeer scherp geprijsd.
 
Weetje
 
Vanop het Hooverplein heb je een schitterend uitzicht op de zijwand van de universiteitsbibliotheek. Die werd totaal vernietigd in de Eerste Wereldoorlog, inclusief het hele archief. Amerikaanse universiteiten doneerden boeken om de collectie opnieuw op te bouwen, en de namen van al die gulle instellingen staan in de gevel gegraveerd.
 
Grote Markt
 
Lang niet zo studentikoos als de nabijgelegen Oude Markt, maar wel een pracht van een plein: de Grote Markt is de plaats waar toeristen blijven hangen, en terecht. Vanop de terrassen (of door de raampjes) van de meeste cafés kijk je pal op het Stadhuis, een van de mooiste voorbeelden van Brabantse gotiek in ons land, met fraaie gildehuizen ernaast. Hier ligt ook de Sint-Pieterskerk, met in de Schatkamer het beroemde drieluik Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. Als je een toegangsticket hebt gekocht voor Museum M, mag je daarmee trouwens ook in deze Schatkamer naar binnen. In augustus heeft op de Grote Markt de meiboomplanting plaats. Dat is zuivere folklore, want het gaat gepaard met een vrolijke, al eeuwen aanslepende rivaliteit met de meiboomplanters uit Brussel, waarbij elke stad beweert de enige échte meiboom tussen de kasseien te planten.
 
Topcafé
 
So trendy it hurts: Bar Louis is zeker niet het goedkoopste café van Leuven, maar het schitterende interieur en de laid-back sfeer maken die extra euro's meteen goed. De keuken is geraffineerd, het terras gezellig en het haardvuur knisperend in de winter. En je zit hier vaak gewoon aan je cocktail te nippen naast Jeroen Meus of andere bekende Leuvenaars.
 
Weetje
 
Het Tafelrond, het gotische gebouw op de hoek van het Rector De Somerplein en de Grote Markt, is recenter dan het eruitziet. Het oorspronkelijk 15de-eeuwse gebouw werd gesloopt in 1817, vervangen door een neoclassicistisch gedrocht en pas na de Eerste Wereldoorlog - toen het 19de-eeuwse gebouw in puin lag - heropgebouwd volgens oorspronkelijk plan. Binnenkort wordt het een luxehotel.

(HDP)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Heb jij al corona gehad?

 Ja
 Nee

Job in the picture

Zin in een pintje met chocoladesmaak?

Twee lekkere dingen combineren, dat kan alleen maar een lekker resultaat geven, niet? Dat dachten chocoladefabrikant [...]

15/06/2021

Genderfluïde God in Loki

Sinds afgelopen woensdag is de nieuwe Marvel-serie Loki te bekijken op Disney+, maar een paar dagen [...]

13/06/2021

Vreemde vogel gered door dierenziekenhuis

Het Tiggywinkles dierenziekenhuis van Aylesbury in het Verenigd Koninkrijk kreeg in juli 2019 wel een [...]

11/06/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84