Image
10/12/2015

Treintrips: Shoreditch, kleurrijk hipstereiland in LONDEN


Uit een onderzoek van de boekingssite Voyages-sncf* blijkt dat de meeste Belgen reizen een stresserende bezigheid vinden. Vooral vertraging (56%), bagagebeperking (28%) en wachten op de luchthaven (32%) vinden ze het ergst. Voor Europese trips kan de trein een alternatief bieden, zeker ook voor milieubewuste studenten van wie het geweten knaagt bij het nemen van een CO2-uitstotend vliegtuig voor korte afstanden. GUIDO voelt met je mee en geeft tips voor treintrips.
 
 
Tot voor een jaar of tien, vijftien was de wijk Shoreditch in Oost-Londen een no go area. Maar toen arriveerden de eerste creatievelingen die elders in de stad geen betaalbare kantoren en flats meer vonden, en in hun kielzog beleefde Shoreditch een bijna ongelooflijke transformatie. Vandaag lijkt het een soort vrijstaat in Londen, een übercool hipstereiland dat nog grotendeels onontdekt is gebleven door de horden toeristen die de rest van de stad overspoelen. Dat geldt trouwens ook voor de ketenwinkels en -restaurants: in Shoreditch vind je geen Primark of McDonald’s, wel superoriginele adresjes waar je van de ene verrassing in de andere terechtkomt. Wij proefden Shoreditch voor en kunnen je alleen maar aanraden er zo snel mogelijk een weekendje heen te gaan.
 
Vrije geesten
 
Hoewel de wijk op zich nog een stuk uitgestrekter is, is het hart van Shoreditch de driehoek die wordt gevormd door Old Street, Shoreditch High Street en Great Eastern Street. Het handigste metrostation is Old Street, slechts twee haltes verwijderd van King's Cross St. Pancras, waar de Eurostar-treinen uit Brussel toekomen en vertrekken.
 
Je merkt al meteen dat dit geen toeristenbuurt is. Er zijn geen grote bezienswaardigheden - zelfs het oude stadhuis werd omgebouwd tot een hotel - maar het is één grote urban playground waar graffitikunstenaars, vrije geesten en culturele ondernemers zich helemaal kunnen laten gaan. De sfeer is hipper dan hip, maar toch vriendelijk en relaxed.
 
Street Art
 
De graffiti in Shoreditch is van een zodanig hoog niveau dat ze terecht street art wordt genoemd. Elke blinde muur wordt als een canvas beschouwd waarop binnen de kortste keren een nieuw kunstwerk zal verschijnen. Shoreditch is trouwens een wijk waar de verhoogde voorstadstrein London Overground doorheen rijdt, en ook de spoorwegbruggen zijn een geliefd doelwit voor spuitbusridders. Mis de rat van de Gentse (jawel!) graffitikunstenaar Roa niet op de muur van de Red Gallery (Roa heeft trouwens nog meer dieren geschilderd in de buurt), of de fel gefotografeerde woorden 'Let's adore and endure each other' op het pand waar zich de unieke eventruimte Village Underground bevindt. Op het dak daarvan vind je drie voormalige metrostellen die worden gebruikt als werkruimte voor creatievelingen, inclusief zonne-energie en een eigen groentetuin. Zo mogelijk nog gekker is het Tree Office in het park op Hoxton Square. Hier huur je een kantoor in een boom. Letterlijk. Er is elektriciteit en wifi.
 
Bier & koffie with an attitude
 
Als je van al dat rondwandelen dorst hebt gekregen, hou je dan vast voor bepaald originele pubs en koffiehuizen. Laten we beginnen met onze topfavoriet: The Bricklayers Arms is de perfecte mix van hipsters en locals die de buurt nog hebben gekend vóór ze hip werd. Een ondraaglijk trendy pub vol door moderne artiesten gepimpte klassieke kunstwerken is Electricity Showrooms. De relaxte pub The Owl and Pussycat heeft twee verdiepingen, een beer garden en uitzicht op een druk gebruikte graffitimuur. In The Old Blue Last, een grote hoekpub uit 1876, hebben bijna elke avond optredens plaats. Liever koffie? The Bridge Coffee House ligt pal naast een spoorwegbrug, ziet eruit als een dive bar en schenkt gourmet coffee. Wil je je koffieshot liever 'with an East-London attitude'? Ga dan naar Attendant, en vergeet geen tekeningetje te maken op de witte muur aan de ingang. Cocktailliefhebbers laten dan weer hun glas vullen in Hoxton 7, waar je elke weekdag van ’s middags tot halftien twee cocktails krijgt voor 10 pond.
 
Van Japanse hotdogs tot Vietnamese baguettes
 
Hongertje? Als het mooi weer is en je bent in Shoreditch op een zaterdag, aarzel dan niet en ga naar Urban Food Fest, een bonte verzameling foodtrucks op een parking naast een voormalig benzinestation, van Japanse hotdogs tot gevulde Venezolaanse maisbroodjes. Byron belooft ‘proper hamburgers’, Red's True Barbecue wil de Britten leren grillen en Bird bakt lekker verse warme doughnuts onder de spoorwegbrug. Ooit al een Vietnamese baguette gegeten? Dat heet een banh mi, en je vindt ze bij Kêu!, die trouwens nog een aantal Vietnamese buren heeft waar je even goedkoop als lekker kan eten. Lust je uitsluitend extreem gezond voer? Pod serveert detox boxes en superfood salads.
 
Amazing shopping
 
Voor de shopaholics heeft Shoreditch bijzonder originele winkels. Modeboetieks zijn er genoeg, maar het strak minimalistische interieur van Religion is op zich al reden genoeg om eens binnen te stappen. Bij de buren van Elemental vind je vintagemeubelen - wie wil er nu geen afgedankt busje van een kermismolen in zijn interieur? Labour and Wait heeft knappe cadeautjes voor huis en tuin in de aanbieding, Klaus Haapaniemi & Co ontwerpt zelf kussentjes, bij Le Labo inc. brouwen ze hun eigen parfums en in T2 kies je uit de vele soorten thee en kleurrijke theekopjes terwijl een dj groovy tunes draait. Maiden heeft 'amazing things for amazing people', van originele wenskaartjes tot oversized plastic hamburgers. Tot slot een tip voor durvers: Shall Adore is de meest atmosferische tattoo parlour van Shoreditch, vol schedels en duivelshorens.
 
 
GUIDO's favoriete adresjes in Shoreditch
 
Attendant Great Eastern Street 74
Bird Kingsland Road 42-44
Byron Hoxton Square 46
Electricity Showrooms Hoxton Square 39A
Elemental Shoreditch High Street 130
Hoxton 7 Great Eastern Street 66-68
Kêu! Old Street 332
Klaus Haapaniemi & Co Redchurch Street 81
Labour and Wait Redchurch Street 85
Le Labo inc. Redchurch Street 61
Maiden Shoreditch High Street 188
Pod Great Eastern Street 55
Red Gallery Rivington Street 1-3
Red's True Barbecue Great Eastern Street 54-56
Religion Shoreditch High Street 128-129
Shall Adore Kingsland Road 11A
T2 Redchurch Street 48-50
The Bricklayers Arms Charlotte Road 63
The Bridge Coffee House Kingsland Road 15
The Old Blue Last Great Eastern Street 38
The Owl and Pussycat Redchurch Street 34
Tree Office Hoxton Square (in het park)
Urban Food Fest Shoreditch High Street 162-167
Village Underground Hollywell Lane 54
 
* Bij Voyages-sncf, de specialist in reizen via hogesnelheidstrein in Europa, boek je treinreizen tegen de scherpste tarieven. Raadpleeg hun online kalender voor de laagste prijzen op meer dan 200 trajecten. Boeken doe je in het Nederlands via de app Voyages-sncf of op www.voyages-sncf.com. Brussel-Londen kan al vanaf 44,50 euro enkele reis.


(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

Jamies voor Vlaamse online videomakers uitgereikt

In De Grote Post in Oostende werden De Jamies uitgereikt, de awards voor Vlaamse online videomakers, [...]

23/04/2022

Ons studentenpanel test 10 dagen lang de vitamines Biocure Max Boost

Om de Booster express van Biocure te testen, die onmiddellijke concentratie en instant energie geeft [...]

19/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84