Image
19/12/2015

Blokfood: 8x ovenheerlijk


Een koude winter vraagt om warme schotels en die tover je makkelijk zelf uit de oven. Met deze 8 gerechtjes heb je zelfs voldoende inspiratie voor een compleet menu. Pantoffeltjes aan, ovenwanten klaar en gáán.
 
Hapjes:
Franse geit
Ingrediënten: Frans brood, geitenkaas, tijm, honing
Bereiding:
  • Snijd je Frans brood in smalle sneetjes, besprenkel met wat honing, beleg met geitenkaas en kruid met tijm.
  • Steek enkele minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).
  • Serveer onmiddellijk, zodat het toastje lekker warm blijft.
Zelfgemaakte chips
Ingrediënten: 2 (zoete) aardappels, limoen, grof zout, olijfolie
Bereiding:
  • Was de aardappels en snijd ze in heel fijne plakjes (makkelijk met een mandoline).
  • Verwarm de oven op 200 graden en verdeel de schijfjes op bakpapier zodat ze elkaar niet overlappen, bedek ook met bakpapier.
  • Bak eerst op de ene zijde tot de buitenkant krokant is en draai ze dan om.
  • Haal ze uit de oven na een baktijd van ongeveer 25 minuten.
  • Bestrooi met zout en serveer met limoenpartjes.
Lichte maaltijd:
Mozzarellabroodje
Ingrediënten: Frans brood, mozzarella, tomaat, pesto, Aromat (kruidenmengeling Delhaize)
Bereiding:
  • Snijd het brood in stukken en snijd ze door.
  • Leg ze even met de binnenkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven (180 graden).
  • Bestrijk met pesto, leg er dan sneetjes mozzarella op en daarop sneetjes tomaat.
  • Steek in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en kruid met Aromat voor je serveert.
Zoete aardappel
Ingrediënten: 2 zoete aardappels, 1 el maïsolie, een halve ajuin in ringen gesneden, een halve rode paprika in sneetjes gesneden, 1 teentje look in kleine stukjes gesneden, zeezout, sap van 1 limoen, peterselie
Bereiding:
  • Bak de zoete aardappel een uurtje in een oven op 200 graden.
  • Snijd hem overlangs door, maar niet volledig, zodat hij niet in twee delen uit elkaar valt en schep er wat uit.
  • Bak de overige ingrediënten in olie tot ze bijna gaar zijn, kruid met zout en besprenkel met limoensap.
  • Steek het mengsel in de aardappel, besprenkel met olijfolie en werk af met peterselie.
 
Stevig gerecht:
Lekkere laagjes
Ingrediënten: gehakt, wortels, aardappels, geraspte kaas, ei, melk, boter, honing, tijm, peper en zout
Bereiding:
  • Kook de geschilde aardappels gaar, giet af, plet en meng met een ei, wat melk en een klontje boter tot je een lekkere puree krijgt en kruid die met peper en zout.
  • Kook of stoom de wortels zacht en bak ze dan nog even in een pot met wat honing en tijm.
  • Bak het gehakt in de pan.
  • Vul je ovenschotel met laagjes: onderaan het gehakt, in het midden de worteltjes en bovenaan de puree.
  • Leg er nog een dun laagje geraspte kaas bovenop en zet even onder de grill voor je serveert.
Kabeljauwschotel
Ingrediënten: dunne kabeljauwfilets, bloem, olijfolie, aardappels (ongeschild, in plakken gesneden), een pot arrabiatasaus (750 ml), wat peterselie
Bereiding:
  • Bestrooi de ontgrate vis met zout en laat een uur (of twee) op keukenpapier liggen.
  • Dep de kabeljauw droog en bestrooi met bloem voor je 'm in een anti-aanbakpan goudbruin bakt.
  • Kook intussen de aardappelschijfjes gaar in gezouten water, giet af en kruid met zout.
  • Giet wat tomatensaus op de bodem van de ovenschaal, leg de vis erop, giet er nog wat tomatensaus over, verdeel de aardappelschijfjes en giet de rest van de tomatensaus erop.
  • Zorg dat alles mooi onder de saus zit en zet dan een halfuur tot drie kwartier in de oven op ongeveer 180 graden.
  • Laat nog een kwartiertje rusten voor je versiert met peterselie.
Desserts:
Apple crumble
Ingrediënten: 4 bollen vanille-ijs, 4 appels, 1 sinaasappel, 75 g boter, 75 g amandelpoeder, 75 g suiker, 75 g bloem
 
Bereiding:
-       Meng de boter, amandel, suiker en bloem tot een kruimelige massa.
-       Schil de appel, snij in fijne blokjes en meng met een beetje geperst sinaasappelsap.
-       Verdeel de appel in kommetjes en strooi hierover het kruimelige deeg, zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
-       Je kan eventueel wat kaneelpoeder, Grand Marnier of calvados bij de appel doen.
-       Serveren met een bol vanille-ijs.
 
Brownies
Ingrediënten: halve kop bloem, 1 kop kristalsuiker, halve kop gesmolten gezouten boter, 1/3 kop cacaopoeder, 2 eieren
Bereiding:
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Doe wat gesmolten boter op een keukenpapier en wrijf er je ovenschotel mee in.
  • Neem een kom en meng de bloem, suiker en het cacaopoeder.
  • Neem een kleinere kom en meng daarin de boter en de eieren.
  • Voeg het eimengsel toe bij de ingrediënten in de grote kom en roer tot je een mooie massa krijgt.
  • Giet uit op de ovenschotel en bak ongeveer een halfuur.
  • Test met een tandenstoker of vork of het binnenste gaar is
  • Laat 5 minuten afkoelen en serveer.
(SVR)

foto: Shutterstock
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIAL



Poll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84