Image
12/03/2016

IERLAND: 'The Wild Atlantic Way'

In het westen van Ierland ligt een met grillige kalkstenen bezaaid gebied waar de Atlantische Oceaan inbeukt tegen tweehonderd meter hoge kliffen. Dolmen en andere neolithische begraafplaatsen trotseren er al vijfduizend jaar lang woeste stormen. De mensen geloven er in magische bomen en de boeren bemesten hun land met zeewier. Scheefgezakte Keltische kruisen omcirkelen sombere ruïnes van kerkjes, kloosters en kastelen. Uit pubs in piepkleine dorpjes weerklinkt traditionele muziek, terwijl buiten de regen tegen de ramen zwiept. The Wild Atlantic Way is Ierland op zijn ruigst en authentiekst, en de streek rond het Burren National Park is er een van de mooiste voorbeelden van.

The Wild Atlantic Way is een bewegwijzerde, tweeduizendvijfhonderd kilometer lange, kronkelende autoroute langs de Westkust van Ierland. Wij haken ongeveer halfweg in, ten zuiden van Galway Bay, in County Clare.
 
Cliffs of Moher
 
The Wild Atlantic Way rijst nergens hoger boven de zeespiegel dan aan de Cliffs of Moher. Het hoogste punt van deze kliffen torent maar liefst 214 meter boven de beukende branding uit, en daar kan je nog een tiental meter aan toevoegen door (voor een paar euro extra) de 19de-eeuwse uitkijktoren O'Brien's Tower te beklimmen. Bij helder weer zie je aan de horizon de drie Aran Islands liggen in Galway Bay en kan je de kliffen zien slingeren tot aan Hag's Head. Dat ziet er niet zo heel ver uit vanaf het bezoekerscentrum, maar vergis je niet: Hag's Head is een wandeling van twee uur heen en twee uur terug, langs een glad en slingerend modderpad, vaak in regen en wind. Een eenzame ervaring wordt het in elk geval niet, want de Cliffs of Moher zijn een zeer populaire attractie voor dagtoeristen uit Galway en zelfs Dublin. Breng je verrekijker mee, want op de rotsen nestelen zeevogels zoals papegaaiduikers, stormvogels en zeekoeten, en je kan ook jan-van-genten op de wind zien balanceren. Dit gezegd zijnde: op sommige dagen zie je bijna geen hand voor je ogen op de kliffen; de wolken hangen dan zo laag dat je er middenin staat. Dan kan je je altijd nog troosten met een bezoekje aan Atlantic Edge in het bezoekerscentrum, een virtual-realityspektakel over het leven op de Cliffs en in de zee eronder. Er is ook een café met uitzicht en uiteraard een grote souvenirshop.


 Cliffs of Moher

The Burren
 
Verder in het binnenland ligt het Burren National Park, door de locals kortweg The Burren genoemd. Er is nauwelijks een onherbergzamer oord denkbaar. Geïsoleerde boerderijen met strooien daken liggen tussen glooiende heuvels vol kloeke leistenen. Als je een groene weide ziet met koeien of schapen erop, dan heeft de boer (of hebben zijn voorouders) die eigenhandig vrijgemaakt van stenen en extra grond aangevoerd. Bemesten gebeurt met zeewier, en het is uiteraard geen toeval dat de scheiding tussen de verschillende percelen en ook rond tuinen bestaat uit muurtjes van opeengestapelde stenen: die liggen letterlijk voor het rapen. Let trouwens eens goed op: als je ergens in een veld een lage, kromgewaaide boom ziet staan met een houten afsluiting errond, dan heb je met een fairy tree te maken. Dat is een soort meidoorn, en als er onder de schors een rozige lijn door de takken loopt, dan geloven de boeren dat de boom behekst is. De afsluiting dient om te voorkomen dat er aan de fairy tree wordt geknabbeld door het vee, want dat zou ongeluk brengen. Een fairy tree omhakken is al helemáál not done. Mensen hangen er lintjes in om hun zorgen achter te laten of laten er een kledingstuk in achter om te genezen van een ziekte. Je merkt het al: hoewel The Burren een uitgesproken katholieke streek is - de traditie van The Stations wordt er nog steeds hoog gehouden, waarbij de priester afwisselend bij verschillende families thuis de mis gaat opdragen - staat ook het Keltische volksgeloof er nog sterk.
 
De Kelten
 
Er is in The Burren meer te zien dan rotsige heuvels en magische meidoorns. De belangrijkste neolithische bezienswaardigheid van de streek is de Poulnabrone Dolmen, een indrukwekkend grafmonument van 5800 jaar oud op een dramatische locatie, waarin de overblijfselen van een twintigtal ondervoede mensen werden gevonden. Het is maar een van de vele wedge tombs en andere prehistorische bouwsels in de streek. Vlak langs de weg ligt bijvoorbeeld het Ballyalban Earthen Ring Fort, een cirkelvormige aarden wal op een heuvel. Wat verderop is een stenen versie te zien: het Caherconnell Stone Fort. Indrukwekkende stuff allemaal, en dat The Burren gonst van de Keltische geschiedenis, mag ook blijken uit het feit dat in 1932 een lokale boerenknul op konijnenjacht nabij de wedge tomb van Gleninsheen een gouden kraag van 31 centimeter doorsnee uit de bronstijd vond. De Gleninsheen Gold Collar wordt vandaag tentoongesteld in het National Museum of Ireland in Dublin.


Poulnabrone Dolmen
 
Liefhebbers van kastelen en ruïnes kunnen al evenzeer hun hart ophalen. Corcomroe Abbey is een pracht van een abdijruïne met een kerkhof vol Keltische kruisen ervoor. Je kunt nog meer van dergelijke high crosses zien in het gehucht Kilfenora. De kastelen van de streek zijn eigenlijk compacte torenforten, voorzien van intrigerende murder windows. Het toegankelijkst en best bewaard is Dunguaire Castle, fotogeniek gelegen aan de uitloper van Galway Bay, maar er staan tientallen van die torens op strategische plaatsen, zowel rechthoekige als ronde.

     
  Corcomroe Abbey   


Dunguaire Castle
 
Wie graag grotten verkent, heeft de keuze tussen Aillwee Cave (waar resten van een bruine beer werden gevonden en een ondergrondse waterval klatert) en Doolin Cave (waar je een vrijhangende stalactiet van 7,3 meter kan bewonderen - de langste van het noordelijk halfrond).
 
Good craic
 
Valt er ook plezier te beleven langs dit centrale deel van de Wild Atlantic Way? Nou en of, want dit is Ierland! Ambiance heet hier craic (spreek uit: crack) en daarvoor kan je het hele jaar door terecht in Doolin, een bucolisch gelegen dorpje vlak bij de Cliffs of Moher met een drietal pubs waar je elke avond live traditionele Ierse muziek kan gaan beluisteren. Kinvara, een pittoresk havendorp aan de baai, heeft begin mei een traditioneel muziekfestival en een Gathering of the Boats-festival in augustus. In Clarinbridge kan je in september in een feesttent oesters vreten en Guinness zuipen tot je barst tijdens het Oyster Festival. Het meest unieke festival is echter het Matchmaking Festival in Lisdoonvarna, eveneens in september. Willie Daly, een lokale excentriekeling en pubeigenaar, ontvangt dan vrijgezellen uit de hele wereld die op zoek zijn naar een partner en zoekt voor hen de perfecte date. Geef toe, 't is een stuk charmanter dan Tinder.
 
Meer reizen op www.guido.be
 
THE WILD ATLANTIC WAY praktisch
 
Hoe er geraken?
De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Shannon, maar het is makkelijker (en doorgaans stukken goedkoper) om naar Dublin te vliegen en de oversteek naar de Westkust per bus of auto te maken. Wie niet over de smalle wegen durft te rijden in een huurwagen waar het stuurwiel aan de rechterkant zit, hoeft daarom nog niet thuis te blijven: de nationale busmaatschappij Bus Éireann heeft een heel fijnmazig netwerk en brengt je zelfs naar de meest afgelegen gehuchten.
 
Slapen
Tenzij je specifiek bent gekomen voor een van de festivals in de andere dorpen, is de meest geschikte plaats om te overnachten een hostel of B&B in Doolin. Je daar na zonsondergang vervelen is uitgesloten, want Doolin is een van de beste plaatsen in Ierland om een sessie met traditionele muziek mee te pikken in een authentieke country pub.
 
Wanneer gaan?
Als je dacht dat we in België te maken hebben met wisselvallig weer, wacht dan tot je aan de Ierse Westkust arriveert. Garantie op mooi weer heb je nooit, ook niet in de zomermaanden. Dan is het hier trouwens druk, zeker op de Cliffs of Moher. Het goede nieuws is dat het zelden echt koud wordt, dus je kan in principe probleemloos in elk seizoen hierheen reizen, als je tenminste bestand bent tegen wat wind en regen. En geef toe: een beetje ruig weer hoort nu eenmaal bij de streek.
 
(HDP)

Foto boven: Shutterstock

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Hoe vul jij liefst je zomer in?

 Zoveel mogelijk festivals
 Avontuurlijk reizen
 Party trips
 Beetje rondhangen
 Werken en geld verdienen
 Stage lopen

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84