Image
20/03/2016

UTRECHT: Levendige studentenstad met 2000 jaar geschiedenis

Uit een onderzoek van de boekingssite Voyages-sncf* blijkt dat de meeste Belgen reizen een stresserende bezigheid vinden. Vooral vertraging (56%), bagagebeperking (28%) en wachten op de luchthaven (32%) vinden ze het ergst. Voor Europese trips kan de trein een alternatief bieden, zeker ook voor milieubewuste studenten van wie het geweten knaagt bij het nemen van een CO2-uitstotend vliegtuig voor korte afstanden. GUIDO voelt met je mee en geeft tips voor treintrips
 
Driehonderddertigduizend inwoners, zeventigduizend studenten, zeven universiteiten en hogescholen, tweeduizend jaar geschiedenis, een miljoen fietsen en minder dan drie uur reistijd vanuit Brussel. Meer cijfermateriaal hadden wij niet nodig om een weekendje naar Utrecht te reizen, de vierde grootste stad van Nederland.
 
'Schrickelik tempeest'
 
In het jaar 47 bouwden de Romeinen het fort Trajectum, op de kruising van twee heirbanen aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Dat fort stond pal op de plaats waar vandaag het Domplein ligt, in het hartje van Utrecht. De Engelse missionaris Willibrord - alias de 'apostel van de Lage Landen' - maakte er in 695 een missiepost van en in 1254 startte de bouw van de gotische Domkerk. De reden dat er vandaag een plein ligt tussen de Domtoren en de eigenlijke kerk, is dat op 1 augustus 1674 een verwoestende tornado (een 'schrickelik tempeest') door de stad raasde en het middenschip met de grond gelijk maakte.
 
Die tweeduizend jaar geschiedenis kan je aan den lijve ondervinden door onder het Domplein met een 'slimme zaklamp' (we maken geen grapje) op ontdekkingstocht te gaan doorheen de archeologische opgravingen. Die ervaring heet DOMunder, kost 7,5 euro voor studenten en is een knap staaltje van interactieve museumtechnieken.
 
Na je ondergrondse zoektocht kan je de 112 meter hoge Domtoren beklimmen - als je tenminste opgewassen bent tegen 465 smalle en glibberige arduinen treden. Als je boven staat, kijk dan meteen eens naar het flamboyante gebouw in de zuidoostelijke hoek van het Domplein. Dat is het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
 
Grand cafés
 
Van zo'n geschiedenisles en bijbehorende stevige klim krijgt een mens dorst. Gelukkig ligt in de schaduw van de Domtoren een van de coolste bars van de stad: Grand Café Lebowski. Onder het waakzame oog van een heuse giraf en andere opgezette dieren kan je er biergewijs vreemdgaan met pakweg een Raging Bitch IPA, stevig bier van de Amerikaanse brouwerij Flying Dog. Er zijn trouwens nog meer grand cafés in Utrecht. Onze favoriet is Café Olivier, spectaculair ondergebracht in de voormalige schuilkerk Maria Minor. Voornamer van sfeer - trek maar een versgestreken hemd aan - is Stadskasteel Oudaen, waar je het huisgebrouwen bier kan proeven. De brouwerij zit in de kelder onder het gebouw, die via een poort uitgeeft op de Oudegracht. Dit soort bewaar- en loskelders aan de gracht zijn uniek voor Utrecht. Ter hoogte van de draaikom aan de Winkel van Sinkel (ooit de allereerste supermarkt van Nederland, vandaag - je raadt het al - eveneens een grand café) vind je in die kelders zelfs restaurants en bars.
 
De honger stillen is ook al geen probleem in Utrecht, en het is zelfs merkelijk goedkoper dan in België. Een heel levendige lunchplaats is Daen's aan de achterkant van het Stadhuis. Proef er meteen een lokaal biertje van brouwerij De Leckere bij je tosti of omelet. 's Avonds vind je vast wel een eethuisje langs de Oudegracht, waar wij hebben genoten van een menu met niet minder dan zes heerlijke Aziatische hapjes bij Umami. Daarna kan je desgewenst nog het nachtleven induiken in de studentenkroegen in de Nobelstraat, om daarna af te sluiten in de studentikoze discotheek Woolloomooloo (alias 'De Woo') naast het gebouw van het Utrechtsch Studenten Corps.
 
Bonbons en dropjes
 
's Anderendaags kan je je kater wegwandelen in de rustige wijk rond de Nieuwegracht. Je slentert er langs faculteiten van de unief en ook het Paushuize, het stadspaleis van Utrechtenaar Adriaan Floriszoon Boeyens, die in 1522 als Adrianus VI de eerste en voorlopig enige paus uit de Nederlanden zou worden. Zijn naam doet vast een belletje rinkelen bij studenten uit Leuven, want Adrianus studeerde er theologie en werd twee keer rector van de Leuvense universiteit.
 
Het hoofd is weer helder en de maag ligt niet langer overhoop? Dan wordt het tijd om bij banketbakker Theo Blom een Domtorentje te gaan proeven, een soort smeuïge reuzenpraline (of bonbon, zoals een praline in Nederland heet). Dropjes en andere snoepjes vind je dan weer in het romantische winkeltje van Betje Boerhave, weggestopt in een doodlopend steegje achter het plein Neude. Klim ook eens naar de bovenverdieping, voor het piepkleine maar o zo schattige Museum voor het Kruideniersbedrijf.
 
Het betere shoppingwerk gebeurt in de wijk tussen de Oudegracht en het station Utrecht Centraal. Winkels opnoemen is onbegonnen werk, maar je vindt er gegarandeerd alles wat je zoekt. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er bovendien een versmarkt op het Vredenburgplein. Voor het station werd een groot shoppingcenter gebouwd, genaamd Hoog Catharijne. Als je hier de roltrappen naar de bovenste verdieping neemt, kom je in selfservicerestaurant La Place terecht. Zoek de trap en stijg nog een verdieping hoger. Nu kom je op een dakterras terecht, dat een fantastisch uitzicht biedt op de binnenstad. Ideaal voor dat laatste kiekje bij zonsondergang, voor je de trein terug naar huis neemt.
 
GUIDO's favoriete adresjes in Utrecht
 
Betje Boerhave Hoogt 6
Café Olivier Achter Clarenburg 6a
Daen's Korte Minrebroederstraat 13-17
Grand Café Lebowski Domplein 17
Hoog Catharijne Stationsplein 97
Stadskasteel Oudaen Oudegracht 99
Theo Blom Zadelstraat 23
Umami Oudegracht 74
Winkel van Sinkel Oudegracht 158
Woolloomooloo Janskerkhof 14
 
* Bij Voyages-sncf, de specialist in reizen via hogesnelheidstrein in Europa, boek je treinreizen tegen de scherpste tarieven. Raadpleeg hun online kalender voor de laagste prijzen op meer dan 200 trajecten. Boeken doe je in het Nederlands via de app Voyages-sncf of op www.voyages-sncf.com. Brussel-Utrecht kan al vanaf 111 euro heen en terug, met de Thalys tot Rotterdam en dan verder per IC-trein.

foto's: Lesley Williamson 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe ga jij om met de vierde coronagolf?

 Ik ga evenveel uit als vroeger, maar volg de regels
 Ik probeer de regels te omzeilen waar mogelijk
 Ik ga minder uit, door corona
 Ik ging sowieso niet veel uit

Job in the picture

Koel deze zomer af met ijsjes in champagneglazen

We hebben het allemaal weleens gedaan: zelf ijsjes maken van onze favoriete frisdrank. Even een vormpje [...]

29/05/2021

Real life Mario Kart: Op uw plaatsen, klaar, start!

Vanaf september is het Nederlandse Utrecht een kartparcours rijker, en wat voor een. De nieuwe baan [...]

28/05/2021

Intieme trouwceremonie voor Ariana Grande

Afgelopen december maakte Ariana Grande bekend dat zij en haar vriend, vastgoedmakelaar Dalton Gomez, [...]

27/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84