Image
10/04/2016

Bruisende anekdotes vanuit Frankrijk, Turkije, Zwitserland en Italië


Erasmus of een buitenlandse stage staat niet alleen mooi op je cv, je maakt er ook onvergetelijke ervaringen mee. Om het thuisfront gerust te stellen en niet alle kennissen apart te moeten mailen, sturen studenten in het buitenland nu en dan een blogbericht de wijde internetwereld in. Wat daar allemaal instaat? Ook wij krullen onze neus van nieuwsgierigheid! GUIDO ving een digitale postduif, liet het beest alle zinnen ophoesten en publiceerde ze in deze rubriek.

 

Alizé Verdonckt blogt vanuit Bordeaux, Frankrijk

"Zondagochtend eind november: de zon schijnt door het kleine raam van mijn gezellige studio. Geen reden meer om in bed te blijven liggen. Ik wandel mijn smalle straat uit om op de Quai des Chartrons uit te komen. Elke zondagochtend kan je er genieten van de Marché des Quais, langs de rivier Garonne, in het zonnetje. Hier moet je werkelijk je neus dichtknijpen om geen reuzenhonger te krijgen van al de heerlijke geuren. Gegrilde gamba, verse kaas, pizza, groentes, vis en vele andere lokale specialiteiten. Hier leerde ik eindelijk oesters eten. Die zijn hier dan ook veel goedkoper dan bij ons. Met een glaasje wijn, enkele oesters en een stukje brood aan het water in de zon, dat is op z’n Frans genieten, la vie bordelaise. Na een lekkere brunch op de markt haal ik mijn handdoek om samen met Margo, Caitlin, Babette, Isabeau en Hanka naar het kleine strandje te trekken aan de Lac van Bordeaux. Een stukje paradijs, weg van de drukke binnenstad tijdens de weekends. We sloten die dag af met een van onze vele gezellige etentjes, gevolgd door een toertje op de kerstmarkt. Want hoe raar dit voor ons ook lijkt, hier beleef je de kerstsfeer op zonnige dagen."
 
Anouk Stallaerts verblijft drie maanden in Istanboel, Turkije

"Toen ik met mijn veel te zware bagage en een gigantische kaart van de stad op het vliegtuig naar Istanboel stapte, besefte ik opeens dat ik toch het grote onbekende tegemoet kwam. Bij aankomst werd mij dan ook meteen duidelijk dat je er niet mag van uitgaan dat de Istanbullular ook maar één woord Engels spreken, en de taxichauffeurs nog het minst... Gelukkig botste ik in de luchthaven in de rij van de douane op een jonge Turk die net zijn studies Spaans-Engels had afgerond en daarvóór gids was geweest in Istanboel. Zo geraakte ik, na een nachtelijke tocht langs de magische gebouwen in het helse verkeer, toch veilig ‘thuis’. Meteen besloot ik om een lijst aan de muur te hangen met de Turkse woordjes die ik onderweg had opgepikt. Na 6 weken ben ik volledig geïntegreerd en wil ik hier, ondanks de drukte en chaos, zelfs niet meer vertrekken. Ondertussen bezocht ik al het magische Kapadokya als Campus Travel-promotor, heb ik met klasgenoten een project opgezet voor een betere inclusie van minderjarige Syrische vluchtelingen in het publieke onderwijs, ben ik naar een Galatasaray-kwalificatiematch gaan kijken en was ik zelfs op de nationale tv in het publiek te zien achter zangeres Hadise in The Voice of Turkey!"
 
Laurent Van Leynseele loopt stage in Martigny, Zwitserland

"Een favoriet moment kiezen? Onmogelijk! Tijdens mijn 4 maanden in die mooie Zwitserse Rhônevallei is al zoveel gebeurd, heb ik zoveel gedaan, zoveel mensen ontmoet… Wat me echter wel opvalt, is de cultuur en de mentaliteit van die Valaisans (inwoners van het kanton Wallis). Iedereen die je tegenkomt zegt goeiedag, iedereen neemt zijn tijd om een babbeltje te slaan. Iedereen is zo open, zo hartelijk. Wallis wordt niet voor niets terre d’amitié genoemd… Er zijn zoveel dingen die me aanspreken in hun manier van leven. Het aperitief bijvoorbeeld, dat is er heilig. Elke week even iets gaan drinken met vrienden, familie en/of collega’s, waarna je automatisch blijft plakken en samen iets gaat eten. Voor je het goed en wel door hebt, is het 3 uur ’s nachts en besef je dat opstaan de volgende dag een hels karwei wordt. Een buitenlandse stage opent je ogen, je leert zoveel bij, je wordt zoveel completer als mens. Mocht ik kunnen, ik zou hier gewoon blijven. Of zoals de hymne van FC Sion het zo mooi omschrijft: rouge et blanc, je suis un Valaisan."
 
Séphora schrijft ons vanuit Bologna, Italië

"De keuze om naar hier te komen, was rap gemaakt. Bologna is een bruisende studentenstad, de oudste van Europa trouwens, niet te groot en niet te klein, met architecturale parels enzovoort. Ik baalde wel even toen ik ontdekte dat ik moest samenhokken met twee Amerikanen in plaats van met een Italiaanse, zoals eerder was afgesproken, maar na enkele dagen voelde ik me hier al volledig in m’n sas. Intussen heb ik al de mooiste plekken van Noord-Italië bezocht: Firenze, Parma, Turijn, Genova, Milaan, de ‘Cinque Terre’… Ik heb zelfs de kans gehad om drie dagen enkele zuidelijker gelegen steden te ontdekken, zoals Napels en Pompei. Dat was super! Voor mijn vertrek had ik een Italiaanse studente leren kennen in Brussel die van Bologna afkomstig is, en we hebben elkaar hier weer ontmoet. Ze heeft me zelfs uitgenodigd voor haar thesisverdediging en afstudeerfeestje, waar ik haar vrienden leerde kennen. Die kennen Venetië als hun broekzak en hebben me in de hele stad rondgeleid. Fantastisch gewoon."
 
foto: shutterstock
tekst: SVR

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84