Image
17/05/2016

Links rijden voor beginners

Niks leukers dan een roadtrip met de auto op vakantie. Maar wat als je in een land terechtkomt waar men aan de linkerkant van de weg rijdt (en dat is heus niet alleen in Engeland zo)? Dat kan akelig overkomen, en sommige chauffeurs durven het al helemaal niet aan. Wij sprokkelde 5 gouden tips voor linksrijders bij elkaar.
 
1) Rijd niet alleen
 
Het risico bestaat dat je, zeker in het begin, in een onoplettend moment de neiging hebt om aan de rechterkant van de weg te gaan rijden. Dat risico wordt al veel kleiner als je dan direct een gil krijgt van de passagier die naast je het angstzweet van zijn of haar voorhoofd zit te deppen.
 
2) Neem rotondes in wijzerzin
 
Engeland heeft meer rotondes dan om het even welk ander land. Die rijd je natuurlijk naar links op, zodat je ze in wijzerzin volgt. Klinkt eigenlijk logischer dan in tegenwijzerzin rijden zoals wij doen, toch?
 
3) Zing het mentale zinnetje
 
Er bestaat een mentaal zinnetje dat je uit het hoofd moet leren voordat je de weg opgaat. 'Left alive, dead right'. Zing het desnoods luidop, samen met je vrienden. Zo help je jezelf om links te denken en de rechterkant van de weg met dodelijke precisie te vermijden.
 
4) Rijd automatisch
 
Nee, we hebben het niet over zo'n futuristische zelfrijdende auto van Google, maar wel over een automaat, een auto zonder versnellingspook. Als je je niet moet bezighouden met schakelen, is de kans al een stuk kleiner dat je je concentratie verliest en rechts gaat rijden.
 
5) Opletten terug thuis
 
Na een paar weken links rijden op vakantie kom je terug thuis en denk je bij jezelf: nu wordt autorijden eindelijk weer een makkie, want ik rijd gewoon weer rechts. Maar je hebt links leren denken, je begint te twijfelen en... raah, nee, dan voortaan liever de bus en trein nemen. Geen probleem: verkoop je auto op www.wijkopenautos.be.
 
Alle linksrijdende landen op een rijtje
 
England, Ierland, Australië... kan je er nog opnoemen? Er zijn vele tientallen landen (en landjes, en overzeese gebieden, en eilandjes...) waar men aan de linkerkant van de weg rijdt. Dit zijn ze allemaal:
 
Afghanistan, Akrotiri en Dhekelia (VK), Anguilla, Antigua en Barbuda, Australië, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Bermuda (VK), Bhutan, Botswana, British Virgin Islands (VK), Brunei, Cayman Islands (VK), Christmas Island (Australië), Cocos (Keeling) Islands (Australië), Cook Islands (Nieuw-Zeeland), Cyprus, Dominica, Falkland Islands (VK), Fiji, Grenada, Guernsey, Guyana, Hongkong, Ierland, India, Indonesië, Isle of Man, Jamaica, Japan, Jersey, Kenia, Kiribati, Lesotho, Macau, Malawi, Maldiven, Maleisië, Malta, Mauritius, Mauritius, Montserrat (VK), Mozambique, Namibia, Nauru, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niue, Norfolk Island (Australië), Oerganda, Oost-Timor, Pakistan, Papoea Nieuw-Guinea, Pitcairn Islands (VK), Saint Helena, Ascension en Tristan da Cunha (VK), Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Samoa, Seychellen, Singapore, Solomon Islands, South Georgia en de South Sandwich Islands (VK), Sri Lanka, Suriname, Swaziland, Tanzania, Thailand, Tokelau (Nieuw-Zeeland), Tonga, Trinidad en Tobago, Turks en Caicos Islands (VK), Tuvalu, U.S. Virgin Islands (USA), Verenigd Koninkrijk (VK), Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.
 
 

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Een heel dorp in 1 appartementsgebouw

In het dorpje Whittier, in de Amerikaanse staat Alaska, wonen bijna alle inwoners in hetzelfde appartementsgebouw. [...]

15/05/2021

Vreemde trend: high meat

Geen idee is te bizar voor op het internet, al komt de high meat-trend wel in de buurt: je laat een [...]

14/05/2021

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84