Image
07/06/2016

Alice on the roof: "Mijn dromerige kant is nogal uitgesproken"

Ze is net 21 geworden, komt uit Bergen en is van het betoverendste dat je deze zomer op de festivalpodia zal te horen en te zien krijgen. Alice on the roof - een product van The Voice - maakte indruk met haar bijzonder geslaagde debuutalbum Higher en veroverde in geen tijd alle muzikale harten.
 
GUIDO: Hoe voelt het, nu de pers staat aan te schuiven om met jou te praten?
Alice on the roof: Een beetje bizar. In het begin vond ik het zelfs angstaanjagend. Al die mensen, al die interviews. Ondertussen ben ik het gewoon aan het worden. Ik spreek graag over mijn muziek.

GUIDO: Ik vroeg het omdat je van nature een schuchter meisje bent.
Alice on the roof: Dat ben ik zeker, maar ik ben niet meer geïntimideerd als iemand me aanspreekt op straat. Over jezelf praten blijft wel een bizarre oefening, dat is waar. Je moet constant op je hoede blijven om geen onzin uit te kramen, maar ik krijg er meer en meer plezier in. Het geeft me de mogelijkheid om terug te blikken op dat waar ik mee bezig ben.

GUIDO: Je eerste single is bijna een jaar oud.
Alice on the roof: Het is zot geweest. Er is zoveel gebeurd waar ik me echt niet aan had verwacht. Ik hou van verrassingen en neem het leven zoals het me overkomt. Ik ben dus supertevreden. Ik heb de voorbije maanden zoveel bijgeleerd, ook al was niet alles evident, omdat ik wat last had van podiumvrees. Het was een geluk bij een ongeluk dat ik meteen op grote podia moest gaan staan. Ik heb niet het klassieke parcours gevolgd, van jeugdhuis via cafés naar intieme clubs en dan pas grotere zalen. Toch heb ik dat als een gemis ervaren, en daarom hebben we de Mystery Tour op poten gezet, met tien concerten op kleinere, originele locaties. Zo kon ik experimenteren, dingen uitproberen, en sindsdien voel ik me meer op mijn gemak op het podium. Ik ben er zelfs door gebeten.

GUIDO: Als je opnieuw in de Blinds van The Voice zou moeten gaan staan, wat zou je dan zeggen?
Alice on the roof: Ach, mijn levenshouding luidt: spijt hebben achteraf, dat heeft geen zin. Elke tegenslag in mijn leven heeft me iets bijgebracht dat me voorwaarts heeft geduwd. Dat is positief, want als ik aan mezelf zou gaan twijfelen, of mezelf in vraag zou stellen, dan zou ik blokkeren.

GUIDO: Je hebt veel televisie en radio gedaan in België en Frankrijk. Wat is je daarvan bijgebleven?
Alice on the roof: Het geeft een kick als ik in programma's mag optreden waar ik voordien al fan van was. Er is wel een gigantisch verschil tussen België en Frankrijk. Bij ons is de sfeer heel gemoedelijk: ons kent ons, weet je wel? In Frankrijk word je meteen binnengehaald als een ster. Als ik naar Frankrijk ga, is dat met een entourage van vijftien personen. Hier in België gaat er één iemand met me mee.

GUIDO: Kan jij nog ongestoord boodschappen doen in de buurtwinkel?
Alice on the roof: Ik ben net dol op boodschappen doen! De gewone, kleine, alledaagse dingen, daar beleef ik veel plezier aan. Als ik naar de Spar bij mij in de buurt ga, dan wordt het een beetje moeilijk om dat incognito te doen, maar de mensen blijven respectvol. Als ze me aanspreken, dan is dat met een aanmoedigend of vriendelijk woordje. Dat geeft zin aan wat ik doe en geeft goesting om voort te doen. Tja, met mijn haarkleur vraag ik er ook wel een beetje om. (lacht) Als ik met rust wil worden gelaten, dan moet ik mijn kap optrekken.

GUIDO: Je debuutalbum is heel geslaagd, van begin tot einde.
Alice on the roof: We waren er al een jaar mee bezig, dus het voelde als een opluchting toen ik het eindelijk aan het publiek kon voorstellen. Met Higher wou ik enigszins tegemoet komen aan de verwachtingen van de mensen, maar tegelijk wou ik ze ook verrassen. Bedankt voor het compliment trouwens. De plaat is wie ik zelf ben. Daarom vond ik het belangrijk dat er een eenheid in zat, een rode draad doorheen alle songs, een samenhang. Producer Tom Bran (van London Grammar en La Roux - SD) heeft me daarbij geholpen.

GUIDO: Verwijst Higher naar het ijle van de muziek, of geeft het aan dat je in de toekomst nog hoger wil klimmen?
Alice on the roof: Een mix van beide. De titel is een afspiegeling van mijn dromerige kant, die bij mij nogal uitgesproken is. Ik leef met mijn hoofd in de wolken, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn. Het woord komt trouwens ook voor in het refrein van het eerste nummer 'Let me down', waarin ik de wens uit om op te groeien. Het is dankzij mijn muziek dat ik dat nu effectief ook kan doen. Ik vergelijk het graag met een reis van zes maanden naar de Noordpool. Door mijn muziek ontmoet ik zoveel mensen. Ik breng bijvoorbeeld veel tijd door met mensen die dubbel zo oud zijn als ik. Zo heb ik veel maturiteit gewonnen op een korte periode. Toch wil ik ook mijn natuurlijke kindsheid niet verliezen, mijn luchtige kijk op het leven. Op mijn 21ste sta ik op de wip tussen kinderlijke onschuld en de leeftijd waarop je je leven in eigen handen moet nemen.

GUIDO: Wat voor emoties gaan er door je heen tijdens een concert?
Alice on the roof: Ik voel mezelf helemaal transformeren op het podium. Ik ben dan mezelf niet meer. Mijn roze haren zijn ook niet toevallig, die maken deel uit van het personage dat ik heb gecreëerd. Zo kan ik de artiest en de persoon van elkaar gescheiden houden. Als ik mezelf hoor op de radio, dan geeft dat een abstract gevoel, maar op het podium kruipen voor een publiek, maakt integraal deel uit van het vak. Het is pas dan dat ik de impact van mijn eigen liedjes besef. Het leven on the road, daar ben ik dol op. Het is een soort permanente vakantie.

GUIDO: En het studentenleven, blijft daar nog iets van over?
Alice on the roof: Ik studeer voor onderwijzeres, maar op school zien ze me niet vaak. De proffen steunen me wel volop. Ze komen zelfs naar mijn concerten. Hetzelfde geldt voor mijn medestudenten: we hebben een gezonde relatie op afstand. Ik besef dat de toekomst onzeker is en dat het daarom belangrijk blijft om voort te studeren, maar als ik heel eerlijk ben, dan zou ik de tijd die ik in mijn studies steek liever gebruiken om muziek te maken...

(SD)

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84