Image
10/06/2016

Zelf je auto herstellen? Niet onmogelijk!

Je bent aan het rijden en plots hoor je een geluid dat niet thuishoort in je wagen. Of er gaat een lichtje knipperen op het dashboard. Paniek natuurlijk!
Paniek, niet alleen omdat je vertrouwde karretje het aan het begeven is, maar vooral ook omdat het zweet je al uitbreekt als je denkt aan het fortuin dat je garagist je zal aanrekenen voor de reparatie.
 
Doe het zelf?
 
Tja, er zal niet veel anders opzitten dan naar de garage gaan, want tenzij je automechanica hebt gestudeerd, kan je toch maar beter met je handen van de motor van je wagen afblijven?
 
Niet echt. Er zijn een aantal reparaties en vervangingen die iedereen die een béétje overweg kan met hamer, tang en sleutel zelf kan uitvoeren. En de handleidingen daarvoor, die zijn gratis en bereikbaarder dan ooit.
 
Wat heb je nodig?
 
Heel simpel:
 
- Ten eerste
Een goed uitgeruste materiaalbox met sleutels, knijptangen, schroevendraaiers enzovoort. Als je die nog niet hebt, breng dan eerst een bezoekje aan je dichtstbijzijnde doe-het-zelfzaak. Het goede nieuws is: die zijn meestal ook op zondag open.
 
Ten tweede
- Een overall, of een oude jeans en T-shirt die flink vuil mogen worden.
 
Ten derde
- Reserve-onderdelen voor je wagen. In deze webwinkel voor auto-onderdelen kan je voordelig onderdelen bestellen voor alle merken die je je maar kan indenken.
 
Ten vierde
- Een tablet of laptop die verbonden is met internet.
 
That's it, nu kan je beginnen.
 
Check YouTube!
 
Er bestaan massa's Youtube-kanalen waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bepaalde reparaties moet uitvoeren. Op Car Repair Tutorial vind je bijvoorbeeld een twintigtal video's waarin een vakman je toont hoe je onderdelen vervangt of onderhoudt, of essentiële reparaties uitvoert.
 
Wat kan je zelf doen?
 
Uiteraard kan je niet alles zelf doen, maar deze herstellingen zouden binnen ieders mogelijkheden moeten liggen:
 
- Een wiel met een lekke band vervangen.
 
- Een gebroken of versleten aandrijfriem vervangen.
 
- Een kapotte of versleten batterij vervangen.
 
- Een defecte alternator vervangen.
 
- Versleten remschijven vervangen.
 
- Een lek in de koelvloeistof dichten.
 
- Filters vervangen.
 
Safety first!
 
Er zijn natuurlijk ook een aantal veiligheidsoverwegingen als je zelf aan je auto gaat sleutelen. Zorg er om te beginnen altijd voor dat de motor volledig is afgekoeld voordat je eraan begint te werken. En uiteraard moet hij ook af liggen. Je hebt ook wel wat fysieke kracht nodig, om een wiel los te schroeven bijvoorbeeld. Zorg dat je daarbij je rug niet bezeert. Een flesje bier drinken tegen de dorst terwijl je aan je auto sleutelt mag er dan misschien wel stoer uitzien, maar het is niet slim: net als alcohol en rijden niet samengaan, gaan alcohol en auto-onderdelen vervangen evenmin samen. Roken is een nog veel slechter idee: benzine is hoogst brandbaar, en ook de batterij kan ontploffen als er vonkjes ontstaan. Vergeet trouwens geen brandblusapparaat paraat te houden op de plaats waar je werkt. Als je onder de wagen gaat liggen om een reparatie te doen, wees dan eerst 100% zeker dat hij veilig omhoog is gekrikt én er een bijkomende vaste support onder is geplaatst. Een veiligheidsbril is ook geen slecht idee en ten slotte: pas op van de airbag, want als die per ongeluk afgaat, kan je daar stevig door gewond geraken.
 

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Een heel dorp in 1 appartementsgebouw

In het dorpje Whittier, in de Amerikaanse staat Alaska, wonen bijna alle inwoners in hetzelfde appartementsgebouw. [...]

15/05/2021

Vreemde trend: high meat

Geen idee is te bizar voor op het internet, al komt de high meat-trend wel in de buurt: je laat een [...]

14/05/2021

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84