Image
05/08/2016

Studenten? Daar zit muziek in!


Lauwe pinten, doorweekte tenten en een occasionele blote borst: de festivalzomer is er weer. Terwijl jij jouw muziekgoden in de line-ups spot, lopen de Ellie Gouldings en Dave Grohls van morgen misschien wel vandaag op de Vlaamse campussen rond. GUIDO ging Shazamgewijs op zoek naar studenten met heel wat noten op hun zang en botste al snel op deze dames en heren. Hun ambitie? Gehoord worden. Hun enthousiasme? Oorverdovend.
 
 
 
HIGH HI
 
 • Sinds 2013
 • Dark pop
 • Anne-Sophie Ooghe (zang/gitaar), Dieter Beerten (drum/zang), Koen Weverbergh (bas/zang)
 
Anne-Sophie (23, Leuven) heeft het diploma Logopedie op zak en volgt nu een specialisatiejaar Stem
 
“Na elk concert bleven we bij mensen uit het publiek slapen. Niet omdat we niet naar huis konden, maar we wilden per se die tourbeleving.”
 
"We hebben onszelf ingeschreven voor Humo’s Rock Rally 2014. Onze bandnaam werd pas als een van de laatste geselecteerden genoemd, dus toen ik het nieuws vernam, stond het huis in brand. (lacht) De halve finale is me het meest bijgebleven, want het was de eerste keer dat we in zo’n grote zaal mochten spelen. Veel mensen kwamen ons na het optreden complimenteren, en ’t is op dat moment dat we een klik hebben gemaakt: ‘Oké, we kunnen misschien wel écht potten breken met High Hi’. In de finale zijn we dan wel buiten de top-drie gestrand, het heeft ons toch heel wat nuttige contacten opgeleverd. Technici, een management, een fotograaf… Alles kwam in feite in een stroomversnelling terecht."
 
"Ook Joost Zweegers had ons opgemerkt tijdens de Rock Rally, hij kwam ons zelfs persoonlijk feliciteren. Eind augustus van 2014 mochten we eens in zijn voorprogramma staan als test en hij was blijkbaar tevreden, want hij vroeg onmiddellijk wat we te doen hadden in november en december. Goed voor elf shows, en dat heeft ons niet alleen een bredere fanbasis opgeleverd, daarnaast is het natuurlijk wel leuk om te kunnen zeggen dat we het vaste voorprogramma waren van een bekende Belgische artiest. Een klein jaar nadien, in september 2015, hebben we onze eerste ep uitgebracht en naar aanleiding daarvan hebben we zelf een kleine tour op poten gezet: 21 keer spelen in een dikke drie weken. Een druk schema, maar wel een supertoffe ervaring. Na elk concert bleven we in dat dorp of in die stad slapen bij mensen die ons een bed aanboden. Niet omdat we niet naar huis konden – België is nu ook niet zo groot (lacht) – maar we wilden per se die tourbeleving. En hoe leer je de stad en de mensen beter kennen dan door er te blijven overnachten?"
 
"Momenteel staan er nauwelijks optredens gepland, niet omdat we ’t kalmer aan doen. Integendeel. Achter de schermen zijn we heel druk bezig met het componeren van nieuwe nummers. In oktober of november komt er dan hopelijk een album aan. Wat we nu op de radio horen, is vaak zo braaf. Het mag wel wat stouter, vind ik. Wat heviger. Ik hoop dat wij daarvoor kunnen zorgen. (lacht)"
 
 
 
WANTHANEE
 
 • Sinds 2015
 • Singer-songwriter
 • Wanthanee Wadngam
 
Wanthanee (21, De Panne) studeert Kunstwetenschappen in Gent
 
“Ik ben nog nooit naar een festival geweest.”
 
"Ik heb eigenlijk nooit echt veel naar muziek geluisterd en ben zelfs nog nooit naar een festival geweest. Zelf liedjes schrijven, daar ben ik wel al van kleins af aan mee bezig. ’t Is te zeggen... In de lagere school schreef ik mijn eerste liedje, samen met vriendinnetjes, en toen ik negen was, had ik een nummer waarvan ik was overtuigd dat het Eurosong for kids zou winnen. (lacht) Op mijn dertiende maakte ik nog een liedje voor de verjaardag van een vriend, maar dat is het zo’n beetje. ‘Wanthanee’ bestaat pas sinds De Nieuwe Lichting. Het liedje waarmee ik won, ‘Only shadows remain’, heb ik wel al in het voorjaar van 2015 opgenomen, maar grote plannen had ik daar niet mee. Het nummer bestond al even en ik wou gewoon graag eens een deftige opname van mezelf hebben."
 
"Ik zat op mijn kot toen Stubru me opbelde met het nieuws dat ik bij de zestig geselecteerde bands zat. Het was al enkele maanden geleden dat ik me had ingeschreven, dus ik had helemaal niet meer aan de wedstrijd gedacht. Mijn geluk kon niet op. Diezelfde avond zouden ze me terugbellen voor een live interview. De adrenaline gierde door mijn lijf en dat was duidelijk hoorbaar op de radio. (lacht) Enkele weken later kreeg ik te horen dat ik bij de acht finalisten zat. Dat nieuws drong maar niet tot mij door. Misschien omdat ik midden in de examenperiode zat en me nogal verdwaasd voelde door al die verschillende emoties. De opname voor het televisiespotje was in elk geval een geweldige ervaring. Exact wat ik me had voorgesteld. Eens de examenperiode achter de rug was, moest ik stemmen ronselen om zo tot een van de drie winnaars te worden gekroond. Ik had al een reis naar London gepland en moest dus reclame zien te maken van daaruit. Toen al begon mijn mailbox vol te stromen met berichten van managers, bookers en aanvragen om op te treden. Omdat Stubru die week elke finalist live op de radio liet spelen, heb ik een dag vroeger de trein teruggenomen. Een enorm drukke week met andere woorden, met het optreden in de AB als hoogtepunt. De stress heeft wel zijn tol geëist: ik heb een week lang rondgelopen met zona op mijn gezicht. Maar ik zat bij de drie winnaars. Fantastisch."
 
"Het geeft veel voldoening om te horen dat mensen je liedje echt goed vinden, en dat ze dus niet alleen fan zijn omdat je ze persoonlijk kent. Velen vragen me wanneer er optredens gepland staan, maar ze beseffen niet dat ik eigenlijk nog maar één nummer heb en dus alle aanvragen tot nu toe heb moeten weigeren. De komende twee, drie maanden zal ik dus vooral nummers schrijven. Daarna zoek ik me een manager en dan komt er in de toekomst misschien ooit wel eens een tournee. We zien wel. Alles op zijn tijd."
 
 
EQUAL IDIOTS
 
 • Sinds 2012
 • Garagepunkband
 • Thibault Christiaensen (zang/gitaar), Pieter Bruurs (drums)
 
Thibault (20, Hoogstraten) studeert Taal- en Letterkunde aan de universiteit in Antwerpen
 
Als songschrijver haal ik vooral inspiratie uit meisjes, feestjes, bier en de Latijnse mythologie.”
 
"Zelf groeide ik op met de muziek van mijn vader: Coldplay, U2, REM, Foo Fighters… Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik naar ‘alternatievere’ muziek begon te luisteren. Punk eerst, met Gallows, The Bronx, Turbonegro en The Crackups, en daarna naar garagerock. Muziek werd al snel mijn alles. Mijn fietsje bracht mij naar superveel optredens en concerten, en ik ben ook een fervente festivalfan. Pukkelpop is jarenlang mijn hoogtepunt van het jaar geweest, maar door herexamens heb ik het wel al een paar keer moeten missen. Gelukkig mogen we er dit jaar zelf spelen dankzij De Nieuwe Lichting."

"We namen enkele maanden geleden deel aan De Zes, het nieuwe provinciale rockconcours van de provincie Antwerpen, en wonnen er de publieksprijs. Dat vonden we al zot, maar ons geluk kon niet op toen we ook nog de finale van Humo’s Rock Rally speelden én geselecteerd werden voor De Nieuwe Lichting. We waren best wel zenuwachtig, maar we hebben gewoon gedaan wat we altijd doen: vollenbakgoegoan. Gelukkig was er heel wat volk uit de Kempen en dus zat de sfeer onmiddellijk goed. Horen dat we bij de drie winnaars zaten, was absoluut de kers op de taart. Mannekes, hebben wij een goede kater gehad nadien."
 
"Sindsdien is er veel veranderd. De media-aandacht was enorm en de Facebooklikes liepen als een trein. We werden ook onmiddellijk overstelpt met mails en kregen die door de drukte zelfs niet allemaal beantwoord. Maar we ontvingen ook superveel aanvragen voor optredens, en da’s ’t belangrijkste. De komende maanden gaan we veel spelen en daar kijken we enorm hard naar uit. Het wordt uiteraard wel net iets moeilijker om alles te combineren met ons schoolwerk. Als je ver moet rijden, verlies je veel tijd en in het midden van de week spelen is al helemaal onhaalbaar, aangezien we allebei op kot zitten in Antwerpen. Ik heb dit semester trouwens op vrijdag nog les tot 18 uur, wat het extra lastig maakt om op tijd naar optredens te kunnen vertrekken. Nu ik eraan denk: ik moet nog een mailtje sturen naar de prof om te vragen of ik vroeger mag vertrekken. (lacht) Stoppen met de studies is in elk geval geen optie, want we willen allebei sowieso ons diploma halen. Bij deze, nog eens een dikke dankuwel aan de klasgenoten om mij van tijd tot tijd notities door te spelen. (lacht)"
 
 
FRÉ DRUMS
 
 • Sinds 2009
 • Drummer
 • Frederique Farezyn
 
Frederique (21, Sint-Niklaas) is student webdesign bij Syntra Sint-Niklaas
 
“Het hoogtepunt tot nu toe? Optreden met 2 Fabiola op Tomorrowland.”
"Eind 2012 won ik een wedstrijd van Jim en mocht ik als prijs een live performance geven in de studio. Dat was mijn eerste tv-optreden ooit. Hoewel ik nogal nerveus overkwam, nodigden ze me begin 2013 opnieuw uit, deze keer voor een drumsessie met Sean Dhondt tijdens een marathonuitzending. In de maanden die erop volgden bleef ik, zoals anders, drumcovers op YouTube zetten. Plots vroeg de manager van Niels Destadsbader en Karolien Goris - de winnares van het eerste seizoen van Belgium’s Got Talent - of ik als drummer wilde optreden in haar videoclip en tijdens een liveshow. Daar zeg je natuurlijk niet nee op. Ik vermoed dat Patje Krimson die beelden heeft gezien, want enkele weken nadien belde hij me op met de vraag of ik beschikbaar was om te drummen tijdens een grote retrofuif in Eindhoven. Die show was gewéldig. Ik had geen zenuwen, maar barstte van de adrenaline. Pat vond mij precies wel goed, want daarna vroeg hij me of ik wou drummen tijdens zijn 2 Fabiola-optreden voor Hotel M, het live-programma van Marcel Vanthilt, en daarna nog eens, op de MIA’s. Daar mochten we het podium op na Netsky, Oscar and the Wolf, Selah Sue en Triggerfinger, stuk voor stuk grote voorbeelden voor mij. Heel indrukwekkend allemaal, maar het hoogtepunt tot nu toe? Dat was onze show op Tomorrowland. Pat heeft het zeker drie keer moeten herhalen voor ik durfde te geloven dat we daar konden optreden."
"In juli vorig jaar was het zover. Ik moest rond 10 uur opstellen en soundchecken, want om 12 uur startte ‘the madness’. ’t Was toen ik mijn bandje ging ophalen aan het artiestendorp dat ik pas echt besefte wat er te gebeuren stond. Voor het onze beurt was, ben ik nog even gaan bezinnen op het terrein, dat toen nog quasi leeg was. Normaal gezien heb ik geen zenuwen, maar toen toch kriebelde het wel. Je weet dat dit optreden mogelijk het mooiste uit heel je carrière zal zijn. Bovendien kan beeldmateriaal van een goed optreden op Tomorrowland je vele optredens bezorgen. Toen Pat, Loredana en de crew arriveerden, hebben we ons op ons gemak voorbereid voor de show door even te lachen en te zeveren, zoals we gewoonlijk doen. Daarna vertrokken we met een shuttlebusje naar de tent, staken we onze oortjes in, en gaven we elkaar een hand. Dat was ons ritueel, elkaar veel plezier en succes wensen. De intro startte en ik keek stiekem al even naar het publiek: 6000 feestvierders hadden er duidelijk zin in. Ongelooflijk, wat een adrenalinekick. En nadien werd het nog gekker, want backstage ontmoette ik Steve Aoki, Netsky, Bloody Beetroots, Carl Cox, Yves V en Dirtyphonics. Ondertussen kreeg ik al een paginalang interview in Het Nieuwsblad en belde ook Studio Brussel me op voor een interview. De bookings lopen trouwens vlot binnen, dus drum ik geregeld op fuiven samen met mijn maat DJ Rolle. En dat allemaal omdat Pat in mij geloofde. If you want it, dream it, work for it, reach it."

foto: Jokko_Equal Idiots

(SVR)

Comment

 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84