Fris en fruitig: watermeloenreceptjes
Akkoord, ze zijn gigantisch, maar laat dat je er niet van weerhouden om watermeloenen in huis te halen. Er zijn trouwens duizend-en-één dingen mee te doen, en vooral in de zomer smaken die gerechtjes lekker fris en fruitig. Kijk maar eens naar deze receptjes: om duimen, vingers en servies bij af te likken.
Fingerfood: Watermeloensaté
Ingrediënten: fetakaas, gele kerstomaatjes, watermeloen, vers limoensap, verse munt, olijfolie, grof zout, versgemalen zwarte peper, tandenstokers
Bereiding:
- Snijd de feta, tomaatjes en meloen in gelijke blokjes van een dikke cm.
- Meng in een kom met de munt en het sap en kruid met zout en peper.
- Laat een dik halfuur rusten en steek dan op spiesjes.
Hapje: Gegrilde watermeloen
Ingrediënten: watermeloen (in pizzapunten gesneden), fijngesneden gerookte ham, roquefort of een andere schimmelkaas, verse basilicum, grof zout, versgemalen zwarte peper, balsamicosiroop, olijfolie
Bereiding:
- Wrijf beide zijden van de watermeloen in met olijfolie en kruid met zout en peper.
- Trek de ham in kleinere, hapklare stukken.
- Grill de watermeloenstukjes gedurende 1 minuut aan elke zijde, in een oven op middelhoge stand.
- Brokkel de schimmelkaas op de partjes en verdeel er willekeurig ook de ham en de basilicum over.
- Werk af met een streepje olijfolie en balsamicosiroop, net voor het serveren.
Hoofdgerecht: Watermeloen met zeebaars
Ingrediënten: zeebaarsfilet, watermeloen- en komkommerblokjes, een rode peper, een rode ajuin en wittewijnazijn, zout en peper, olijfolie, aluminiumfolie
Bereiding:
- Leg de vis in een papillotte van aluminiumfolie, kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
- Grill de vispapillotte gedurende een tiental minuten in een oven op ongeveer 170 graden.
- Maak ondertussen een slaatje van de overige ingrediënten en serveer samen.
Dessert: Watermeloenlolly’s
Ingrediënten: watermeloenpartjes (met de schil nog aan), specerijenzout, zwarte peper, rode peper, honing, limoensap, schnaps of fruitlikeur, dikke stokjes (zoals bij een ijsje)
Bereiding:
- Maak een opening van ongeveer een centimeter in de schil van elk partje, zodat er een stokje in kan.
- Doe alle overige ingrediënten in aparte potjes, zodat iedereen naar eigen smaak een ‘watermeloenlolly’ kan maken.
- Serveer op crushed ice.
Smoothie: Watermeloenweelde
Ingrediënten: (bevroren) watermeloen, vers limoen- of citroensap, framboosjes, muntblaadjes
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten in een blender.
- Werk af met een blaadje munt en serveer koud.
Cocktail: Watermeloen Margarita
Ingrediënten: watermeloen, vers limoensap, suiker, tequila, limoenzeste, verse muntblaadjes
Bereiding:
- Leg de watermeloenstukjes vier uur in de diepvries en plet daarna tot je er glazen mee kan vullen.
- Doe nadien 4 eenheden half bevroren watermeloen, een halve eenheid tequila, een kwarteenheid suiker en een kwarteenheid vers limoensap in de blender.
- Meng er ook de citroenzeste en muntblaadjes onder, maar hou nog een muntblaadje over voor de decoratie.
Wist je dat…
… het hoge vitamine C-gehalte in watermeloen goed is tegen astma?
… watermeloen eten een hoge bloeddruk en ook hartziekten voorkomt?
… een watermeloen voor 92% uit water bestaat? Het is dan ook heel goed tegen dehydratatie en constipatie.
… de vitamine A in watermeloen wonderen doet voor je huid en haar?
… je een watermeloen volledig moet laten rijpen om te kunnen profiteren van alle positieve bestanddelen? Hoe roder het vruchtvlees, hoe beter.
… meloenen rijp zijn als ze door de schil heen zoet ruiken? Je moet bovendien de schil bij de steelaanzet een beetje kunnen indrukken, en als je er zachtjes op klopt, klinkt hij hol.
… een glas watermeloensap drinken voor je gaat sporten ervoor zorgt dat je ’s anderendaags minder spierpijn hebt? Dat komt omdat het je bloedsomloop stimuleert.
… de oude Egyptenaren watermeloenen legden in de graftombes van koningen, zodat ze ervan konden smullen in het hiernamaals?
… de zwaarste meloen volgens Guinness World Records 121,93 kilogram woog?
foto:
shutterstock