Image
20/09/2016

Free State of Jones

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog beslist een man om te deserteren. Hij trekt zich terug in de moerassen van Jones County, Mississippi en sticht er een eigen vrijstaat, waarin blank en zwart vreedzaam samenleven en zich gewapend verzetten tegen eerst het leger van de Confederacy en later de racistische plantage-eigenaars van het Zuiden.
 
Vergeet niet: de Amerikaanse Burgeroorlog ging deels over de onafwendbare beslissing van het Noorden om de slavernij af te schaffen. Free State of Jones is losjes gebaseerd op het echt gebeurde verhaal van Newton Knight. 't Is een lange, epische film, maar hij zit rommelig in elkaar. De flash forwards naar een rechtszaak over een rassenkwestie decennia later, geven een lukrake indruk, wat trouwens van de hele tijdsstructuur van de film kan worden gezegd. Verder is het ook wel weer typisch dat een film over slavernij en racisme een blanke held in de hoofdrol heeft. Veel goede bedoelingen dus, maar de prent voelt gaandeweg aan als een leeglopende ballon. Waarom dan toch gaan kijken? Voor Matthew McConaughey natuurlijk, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt met de intensiteit die we stilaan van hem gewend zijn geraakt. Zijn zinderende vertolking kan de film als geheel niet redden, maar het is telkens weer een feest om hem bezig te zien.
 
(HDP)
 

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84