'Salads in a jar'
De definitie:
Slaatje waarbij de verschillende ingrediënten in lagen in een glazen bokaal (in het Engels ‘
mason jar’) worden gelegd alvorens het deksel toe te schroeven, zodat het geheel kan dienen als gezonde meeneemmaaltijd.
De regels:
Om je salade knapperig te houden tot etenstijd, kan je best onderaan de vinaigrette leggen. Daarna maak je een laagje met de ‘zwaardere’ groentjes. Als derde komt de pasta of de rijst, gevolgd door het vlees of de vis. Daarop komen nog de zaden of het gedroogd fruit en helemaal bovenaan ligt de sla. Zet de ‘salad jar’ rechtop in de koelkast, zodat de vinaigrette niet in contact komt met je sla en de andere
crunchy ingrediënten, dan blijft je gezonde lunch afhankelijk van de ingrediënten tot maar liefst vijf dagen goed. Honger? Dan hoef je de ingrediënten enkel en alleen eens stevig door elkaar te schudden en klaar is Kees.
De ‘jar’:
Belangrijk bij de
‘jar’ is dat de opening groot genoeg is, zodat je er makkelijk ingrediënten in kan leggen, en het slaatje er nadien ook makkelijk uitkomt. In hippe winkels vind je er in alle maten, maar kijk zeker ook eens online, zo betaal je waarschijnlijk een pak minder. In zulke bokalen kan je trouwens ook drankjes serveren. Dan laat je het deksel gewoon weg en werk je af met een rietje.
Enkele smakelijke combo’s (telkens van onder naar boven):
- Dressing, groene appel, radijsjes, selder, walnoten, sla
- Dressing, appel, kerstomaten, eitjes, garnalen, lenteuitjes, sla
- Dressing, hardgekookte eitjes, tabouleh of couscous, kip, druiven, maïs, cashewnoten, ijsbergsla
- Dressing, paprikareepjes, avocado, vlinderpasta, scampi's, spinazieblaadjes
- Dressing, peer, granaatappel, pecannoten, schimmelkaas, rucola
- Pesto, tomaten, Griekse pasta, erwten, mozzarella, sla
Simpele, lekkere dressings maak je zo:
- 6 el olijfolie, 2 el witte wijnazijn, 1 tl honing, zout en peper
- 2 el citroensap, 5 el olijfolie, zout en peper
- 2 el balsamicoazijn, 1 el honing, 1 el olijfolie, zout en peper
- 2 el mosterd, 1 el honing, 1 el witte wijnazijn, 4 el olijfolie, zout en peper
- 1 el mosterd, 1 el notenolie, 2 el olijfolie, zout en peper
- 2 el magere yoghurt, 1 tl citroensap, 1 tl mosterd, verse peterselie en bieslook
foto:
Shutterstock