Image
01/11/2016

Hordeloopster Axelle Dauwens: "Ik heb ooit nog stage gelopen bij Woestijnvis"


Axelle Dauwens kroonde zich op het Belgisch kampioenschap al jaar na jaar tot koningin van de 400 meter horden, maar de 25-jarige schone kon helaas geen recordtijd neerzetten in Rio. En toch zijn wij fan van het eerste uur. Jij na dit interview ook, als je dat nog niet was tenminste.
 
GUIDO: Jij bent begonnen met atletiek tijdens de Olympische Spelen in 2008, en twee Spelen verder liep je zelf mee. Dan is het toch allemaal wel snel gegaan?
Axelle: Op acht jaar tijd, inderdaad. In het middelbaar volgde ik Sportwetenschappen, een richting waarbij veel sport aan bod komt. Ik wou ook tijdens mijn studie communicatiemanagement in Gent aan sport blijven doen, dus besloot ik lid te worden van een atletiekclub. Eerst de vlakke nummers, maar niet veel later heb ik de horden ontdekt en dat vond ik wel plezant, dus ik bleef me daarop concentreren.
GUIDO: Met succes. En ondertussen nog studeren ook. Was je een goeie student?
Axelle: Ik was een harde werker, ja. In ’t begin toch. (lacht) Na het middelbaar wist ik niet goed wat ik mocht verwachten, dus ik ging vrij braaf telkens de les herhalen en begon ik altijd ruim op tijd te studeren. Die drie jaar verliepen vlot, dus wou ik wel eens kijken of het aan de unief ook zou lukken. Ik schreef me in voor de richting Internationale Politiek. Dankzij het topsportstatuut kon ik examens verschuiven waar nodig, en dat was wel handig, aangezien er nogal wat wedstrijden plaatsvinden in juni. Omdat ik almaar meer bezig was met atletiek, ging er wat minder tijd naar het studeren. Meer ‘op ’t nippertje’ en zo. Mijn thesis heb ik zelfs een jaar laten liggen en enkele maanden geleden pas ingediend. Ik heb ook een paar herexamens gehad. Vooral met mijn talen sukkelde ik. Soit, ik heb mijn diploma’s. En da’s toch belangrijk.
GUIDO: Wat wil je ermee doen?
Axelle: In de tijd van communicatiemanagement heb ik stage gelopen bij het productiehuis Woestijnvis en dat vond ik echt plezant. Pas op, ik heb er ook taken gekregen waarvan ik dacht ‘heel leerzaam is dit niet’. Echte studentenjobkes dus. Maar dat hoort erbij. Als ik niet in de atletiekwereld was beland, zou ik daar wel graag gebleven zijn. Of toch iets in die richting.
GUIDO: Intussen heb je zelf ook al enkele tv-optredens achter de rug. In De Slimste Mens bijvoorbeeld. Hoe is je dat bevallen?
Axelle: Ik herbekijk die afleveringen nooit, want ’t is heel vreemd om mezelf zo te zien. Het was wel een heel leuke ervaring, alleen jammer hoe ik eruit ben gegaan. Je wil altijd een ronde verder gaan hé, en dat zat erin, dus verliezen was efkes zuur. Ik heb wel opvallend meer aandacht gekregen in de media sindsdien. Een week erna belden ze al van Humo en niet veel later kreeg ik telefoon van Flair.
GUIDO: En nu van ons. Je wordt populairder met de dag. Krijg je al veel fanmail? Mannen die met je willen trouwen?
Axelle: Nee hoor, zover gaat het niet. Ik krijg wel nu en dan vriendschapsverzoeken op Facebook, en berichtjes. In de dagen en weken voor de Spelen in Rio bijvoorbeeld. "Wanneer loop je?" "Ben je er al?" "Veel succes, we zullen je volgen", enzovoort. Of na een tv-verschijning: "Goed gedaan…" Ik probeer zoveel mogelijk te antwoorden, al is het maar met een kort dankjewel. Dat is uiteindelijk maar een kleintje. Kwestie dat ze niet denken: wat voor een boerin is dat.
GUIDO: Heb jij daar tijd voor? Het klinkt alsof je dagen rijkelijk gevuld zitten.
Axelle: Ik heb wel een strikt schema, da’s waar. Elke dag trainen, dus ook op 1 januari bijvoorbeeld, maar ik heb nog veel vrije tijd hoor. Je kan dat eigenlijk vergelijken met iemand die voltijds werkt, alleen zijn de uren anders. Ik ga ook wel eens eten of shoppen of zo. Voor citytrips moet ik helaas passen, omdat ik in de buurt moet blijven van mijn trainingsplaats. Na de Memorial Van Damme, die eind augustus plaatsvindt, neem ik wel altijd een maand rust. Dertig dagen geen atletiek, dan mag de riem iets losser. Dan ga ik eens op reis, drink ik al eens wat meer... En wil ik nog een ijsje eten ’s avonds laat, dan doe ik dat gewoon.
GUIDO: Ik dacht al dat ik een klein zwembandje zag. 

foto: SBSBelgium
(SVR)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84