Image
30/11/2016

Bekende koppen op de campus: Thomas Foket, Jasper Stuyen en Jess Donckers


Sommige bekende koppen slagen erin een bloeiende carrière die al heel wat werk en tijd vergt te combineren met een studie. Hoe ze dat klaarspelen? GUIDO trok zijn buik in en wriemelde zich in de gaatjes van drie drukke agenda’s. Het resultaat lees je in deze rubriek, waarbij we model en tv-persoonlijkheid Jess Donckers voor de gelegenheid hebben gesandwicht tussen topsporters Thomas Foket en Jasper Stuyven.
 
THOMAS FOKET, voetballer en student Rechten aan UGent
“Ik was superzenuwachtig voor die spreekbeurt.”
 
°15 september 1994
Geboren en getogen in Sint-Pieters-Leeuw
Gevoetbald en gestudeerd in Dilbeek
Profvoetballer bij KAA Gent sinds april 2012
Landskampioen seizoen 2014-2015
 
GUIDO: Je voetbalt en studeert in Gent. Ik kan me inbeelden dat er wel wat fans op de campus rondlopen?
Thomas: Geen idee, ik heb een richting gekozen waarbij ik zoveel mogelijk via zelfstudie kan doen en dus zo weinig mogelijk op de campus moet zijn. Ik krijg van tijd tot tijd wel een berichtje: ‘Proficiat met de match gisteren! Is ’t nog gelukt om te leren?’ of ‘Ik doe ook rechten, als  je hulp nodig hebt…’ Lief, maar ik heb mijn vaste helpers. (lacht) Mensen die ik al heel lang ken en die nu ook rechten doen. Zij bezorgen mij de juiste boeken en eventueel wat notities. Ik denk dat het al geleden is van februari dat ik nog op de campus ben geweest, voor een praktijkles was dat. Daarnaast kom ik er alleen om examen af te leggen, en van zodra ik klaar ben, moet ik alweer weg om nog aan te sluiten bij de training. Enerzijds jammer, want ik vind het wel leuk om onder de studenten te komen. En als ik er ben, voel ik mij ook gewoon student.
GUIDO: Heb jij stress voor een examen? 
Thomas: Ik ben in elk geval minder zenuwachtig voor een examen dan in de middelbare school. Er ligt minder druk op mijn schouders nu. Ik heb enkele maanden geleden wel eens moeten pleiten voor een twintigtal man, en dáár was ik zenuwachtig voor. Lang geleden dat ik zoveel stress had! Ik heb gelukkig wel goeie commentaren gekregen achteraf. Ze zeiden dat ik er rustig uitzag, maar vanbinnen was ik toch niet zo kalm. (lacht) Voor een match heb ik wel gezonde stress, maar eens de wedstrijd begint, valt die weg. Bij zo’n spreekbeurt verergert de stress net eens je begint.
GUIDO: Ben je al eens naar Student Kick-Off geweest, het feestelijke openingsevenement van het academiejaar?
Thomas: Dit jaar niet, maar een van de voorbije jaren wel. ‘t Was aan mijn deur, want ik heb twee jaar op kot gezeten in de buurt van het Sint-Pietersplein. Mensen vroegen mij dan vaak of ik geen overlast had, maar eigenlijk viel dat goed mee. De zijspiegel van mijn auto is eens ingeslagen, maar ik ben ook een beetje student, dus ik weet dat dat kan gebeuren. Ik heb ook nog een paar maand samengewoond met een vriend. Al zagen we elkaar daar niet zo vaak. Ik was altijd gaan trainen, hij zat altijd op café. (lacht)
GUIDO: Moest je dan je eigen potje koken?
Thomas: Ik eet ’s morgens en ‘s middags op de club, dus ik moest enkel ’s avonds voor eten zorgen. Koken kan ik niet, maar ik vond die pastabekers van om de hoek wel lekker. (lacht) En vaak had mijn moeder al iets klaargemaakt dat ik enkel nog moest opwarmen. Zij bekijkt trouwens ook hoeveel studiepunten ik moet halen, welke vakken ik best voor mijn rekening neem en welke boeken ik daarvoor nodig heb, zodat ik mij enkel moet bezighouden met studeren en examens afleggen. Ondertussen zit ik ongeveer in het derde jaar. ‘t Begint met het voetbal wel wat serieuzer te worden, waardoor ik dit jaar maar vier examens heb afgelegd. Maar bon, we doen nog mee. En zolang ik mag voortdoen, doe ik voort.
GUIDO: En wat als je in het buitenland zou kunnen voetballen? Italië heeft toch al interesse getoond?
Thomas: Ja, maar ik heb nooit de bedoeling gehad om weg te gaan, ik zit goed in Gent. En mocht het er ooit van komen, dan kan ik wel over en weer vliegen om examens af te leggen. Ik doe nu toch ook alles via zelfstudie. Of daar een universiteit zoeken misschien?
 
JESS DONCKERS, BV, haalde in 2016 het diploma Toegepaste Psychologie aan Thomas More Hogeschool in Antwerpen en studeert nu Psychotherapie
“Er kleeft misschien een ander jaartal aan mij, maar ik voel me niet anders.”

° 2 april 1982 in Borgerhout
Presentatrice op gamezender GUNKtv van 2009 tot 2010
Eigen modeplatform THANGfactory van 2011 tot 2015
Deelname aan MasterChef in 2012 en De Grote Sprong in 2013
Host van practical joke-show BEET! in 2013 met heruitzendingen in 2016
Lanceert samen met haar dochter (14) MODOblog in 2016

GUIDO: In het verleden konden we je geregeld op televisie spotten, maar aan je studies te zien plan je een carrièreswitch?
Jess: ’t Is mijn grote droom om een eigen relatiebureau op te starten. Liefde is zo een belangrijk en mooi gegeven. Ik wil mensen ondersteunen in elke fase, zowel bij het vinden van de juiste persoon als bij het verwerken van een breuk. Met dat idee in het achterhoofd ben ik psychologie gaan studeren, maar de wetgeving rond de erkenning van psychotherapeuten is sinds kort spijtig genoeg gewijzigd door Maggie De Block. Een van de gevolgen van dat KB, is dat ik nog bij de laatste gelukkige BaTP’ers zat die een opleiding als psychotherapeute mochten aanvangen. De keuze was dus ook snel gemaakt. Aan AIHP (de Academie voor Integratieve Psychologie - SVR) kan dat op vier jaar, met 120 lesuren per jaar en daarnaast heel wat thuiswerk zoals bijvoorbeeld literatuurstudie. Ik was daarnaast ook ingeschreven aan de VUB om het masterdiploma Psychologie te halen, maar zelfs met het statuut van werkstudent zijn er lessen waarbij je verplicht aanwezig moet zijn. Helaas heb ik na drie jaar studeren echt wel een job nodig en is de combinatie met die twee opleidingen geen haalbare kaart. Ik vind dat wel jammer. Win ik morgen de Lotto, dan start ik alsnog met die master.
GUIDO: Je kan je precies wel vinden in het studentenleven.
Jess: Absoluut, ik voelde me onmiddellijk thuis op Thomas More. De eerste weken babbelde ik de ene dag tegen die persoon en de andere dag tegen een andere, maar na een tijdje belandde ik wel in een vast kliekje. Koffietjes drinken voor de les en zo. Ik heb er zelfs vrienden voor het leven aan overgehouden. Er kleeft misschien een ander jaartal aan mij, maar ik voel me niet anders.
GUIDO: Een volwaardige studente.
Jess: Ja. Buiten de td’s en de feestjes dan. Ik heb een dochter die toen 11 en nu 14 is, en een relatie waarin ik investeer, en daarnaast nog een blog waarvoor ik op verschillende evenementen aanwezig ben. Maar studentenclubs en zo, dat leefde toch niet zozeer in onze richting. Dus ik heb niet het gevoel gehad dat ik iets miste.
GUIDO: Hoe heb je de examenperiodes beleefd?
Jess: Elke examenperiode is heel zwaar geweest. In het eerste jaar ben ik net dan twee grootouders verloren en de jaren erop was ik iedere keer fel ziek. Puur door de stress. Gelukkig kon ik er me toch telkens doorheen worstelen, met één of twee herexamens. Ik ben iemand die geen vakken wou meeslepen en dat is altijd gelukt. Ik begon om 6 uur ’s morgens en werkte tot 8 uur ’s avonds, zodat ik nog een goeie nachtrust had, en mijn blokschema was ingedeeld in kwartiertjes. ‘Tegen dan moet ik aan die pagina zitten.’ Ik had ook veel powernaps ingepland. (lacht) Ik startte wel een beetje op voorhand, maar ’t is niet zo dat ik al vanaf de eerste lesweek begon te blokken hoor. Ik ging wel altijd naar de lessen. Ge zit er voor uzelf hé. Vroeger had ik wat meer angst om een vraag te stellen, uit schrik om dom over te komen, maar in kleinere groepen is het belangrijker om je toch iets meer open te stellen. Bovendien krijg je dan directe feedback en dan blijft de info toch wat langer hangen.
 
JASPER STUYVEN, wielrenner en student Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk
“Zelfs na het seizoen voel ik me geen student. Eerder een wielrenner op congé.”
°17 april 1992 in Leuven
Wereldkampioen en winnaar Parijs-Roubaix bij de junioren
Profwielrenner bij Trek Factory Racing sinds 2014
Etappewinst Vuelta in 2015
Winnaar Kuurne-Brussel-Kuurne 2016
 
GUIDO: Je bent zelf van Leuven, en toch ga je in Hasselt en in Kortrijk studeren. Vanwaar die keuze?
Jasper: Ik had gehoord dat kinesisten in spe aan Universiteit Hasselt net iets meer praktijklessen kregen, en vond dat wel een meerwaarde. Maar na anderhalf jaar bleek die richting net daarom niet combineerbaar. Ik moest te veel trainen om goed te zijn voor mijn studie en moest te veel studeren om goed te zijn voor de koers, dus ben ik overgestapt naar communicatiemanagement aan Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk. Daar volg ik een héél traag traject, ik doe zelfs langer dan twee jaar over één jaar. Ik neem een paar vakken op per jaar en zorg dat ik voor die vakken geslaagd ben.
GUIDO: ‘Slow but steady wins the race’.
Jasper: Tot nu toe in elk geval wel, ja. Momenteel zit ik in het tweede jaar. De school is daar ook wel heel flexibel in. Ik ben nog nooit naar een les geweest en kom enkel op de campus voor een examen.
GUIDO: Mis je dan geen cruciale info die in de les aangehaald wordt?
Jasper: Ik heb wel al eens een vraag gehad die me totaal niets zei, waarvan het antwoord dus niet in het boek stond. Dat kom je tegen als je niet naar de les gaat hé, maar ja. Ik heb totaal geen contact met medestudenten. De voorbije jaren vond ik dat wel een beetje jammer, maar ondertussen heb ik het druk genoeg met de koers, en heb ik ook geen nood om op stap te gaan met studenten. Als de koers erop zit, ga ik wel meer uit, maar dan voel ik mij nog altijd geen student. Eerder een wielrenner op congé.
GUIDO: Wat kunnen we je naast dat diploma nog toewensen op sportief vlak?
Jasper: Ik zou heel graag meer dan één voorjaarklassieker winnen. E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix, Ronde Van Vlaanderen… Maakt niet uit. Daar droom ik al van sinds mijn veertiende, toen ik mijn eerste ‘grote’ koersfiets kreeg van mijn mama en papa. (lacht)
GUIDO: Heb je die nog?
Jasper: Ja hoor, die staat in de garage bij mijn ouders. Ik denk niet dat ik die ooit zal wegdoen.
GUIDO: Je eerste koers mee gereden?
Jasper: Nee, dat niet, die reed ik al op mijn twaalf. Ik was onmiddellijk derde op die wedstrijd, na een sprint. Er waren wel niet zoveel deelnemers. (lacht)

(SVR)

Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84