Image
05/01/2021

Waarom je ongegeneerd chocolade mag vreten tijdens de blok


Eten dat lekker én goed voor je is, het bestaat! Zwarte chocolade doet een heleboel goede dingen voor je lichaam en hersenen, en geeft je blok een boost. Een chocoladereep is ‘puur’ van zodra hij voor meer dan 54% uit cacao bestaat, maar de regel is: hoe zwarter, hoe beter.
 1. Zwarte chocolade maakt je gelukkig. Het bevordert de aanmaak van endorfine, het feelgood-hormoon dat je ook aanmaakt als je sport, opgewonden bent, of klaarkomt. Het is de stof die verantwoordelijk is voor de zogenaamde runner’s high. Daarnaast kan je lichaam chocolade goed gebruiken om tryptofaan aan te maken. Dat aminozuur is dan weer de voorloper van serotonine, nog zo’n stofje dat je een mentale boost geeft. Nóg niet overtuigd? Chocolade bevat ook phenylethylamine, een stof die je verliefd doet voelen en theobromine, een afrodisiacum die ook hoestprikkels vermindert.
   
 2. Zwarte chocolade doet meer bloed naar je hersens vloeien en bevordert je geheugen, aandachtspanne, reactietijd en je probleemoplossend vermogen. Eén woord: flavonoïden. Dat zijn krachtige antioxidanten die essentieel zijn voor de stofwisseling van vitamine C. In sommige onderzoeken wordt flavonoïden ook een kankerremmende werking toegeschreven, al is dat voorlopig enkel maar in een petrischaaltje.

  Er is echter een grote ‘maar’. Wanneer producenten cacao verhitten om er repen van te maken, gaan er veel flavonoïden verloren. Met andere woorden: ga voor ‘raw chocolate’.
   
 3. Antioxidanten in pure chocolade neutraliseren ‘vrije radicalen’, dat zijn stoffen die je lichaam aanmaakt en best gevaarlijk voor je zijn omdat ze de celwerking kunnen verstoren. Je lichaam is daar normaal goed tegen bestand, maar soms is een beetje hulp welkom.
   
 4. Moet er nog zand zijn? Onderzoek wijst uit dat chocolade ook stress wegneemt en de goede bacteriën in je darmen helpt.

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

Wereld Back-updag: red je data, maak een back-up

Het is de grootste nachtmerrie van elke student: terwijl je werkt aan die belangrijke taak begeeft je [...]

31/03/2021

Emoji van ‘droevig kakske’ mogelijks in aantocht

De Campaign Against Living Miserably (Calm), een Britse organisatie die zich inzet voor mentale gezondheid, [...]

29/03/2021

Aantal jongeren met financiële problemen fors toegenomen

Uit een bevraging van bankenfederatie Febelfin blijkt dat 61% van de jongeren financiële problemen heeft. [...]

29/03/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84