Image
03/01/2020

De laatste checklist voor je examen


De ultieme checklist om te leren studeren kreeg je onlangs mee. Om op het examen zelf niet door de mand te vallen, geeft dokter Nabil Ebrahelm zijn essentiële tips mee. Hij is voorzitter van de richting Orthopedagogiek aan de universiteit van Toledo, Ohio.
 1. Bestudeer voorbeeldexamens. Belgische profs zijn niet verplicht je een inkijk te geven in de examens van vorige jaren, maar geven wel vaak voorbeeldexamens mee op het onlineplatform van je hogeschool of unief. Gebuisd voor een vak? Kijk je examen dan zeker opnieuw in. Daar heb je recht op.
 2. Voorkom verrassingen en weet hoe er gequoteerd wordt. KU Leuven, bijvoorbeeld, voerde afgelopen zomer een nieuw soort giscorrectie in, waarbij je antwoorden waarvan je zeker bent dat ze fout zijn, kunt doorschrappen. Zo krijg je toch nog een deel van je punt. UGent pakte het anders aan, en besloot giscorrectie helemaal af te schaffen. Als compensatie voerde het wel een hogere cesuur in: je moet meer dan de helft van de vragen goed hebben. Zo gaat het er ook aan UAntwerpen aan toe. Informeer je op voorhand om te weten hoe het er op jouw examen aan toe gaat.
 3. Ken je sterktes en zwaktes. Volgens Ebrahelm is het beter van elk onderwerp meer dan de helft te kennen, dan de helft van de onderwerpen perfect, en de andere helft helemaal niet. Concentreer je op je zwaktes.
 4. Neem jezelf een proefexamen af, als de tijd dat toelaat. Simuleer de omstandigheden van je examen. Is dat om 8.15 uur stipt? Neem je proefexamen dan ook op dat moment af.
 5. Time management: wees eerlijk met jezelf. Hoeveel tijd heb je nodig? Een multiplechoice-examen vergt vaak dat je je leerstof meer in de diepte kent. Hou daar rekening mee.

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

Luc Sels nog vier jaar rector van KU Leuven

Studenten en personeel van de KU Leuven konden gisterenavond online hun stem uitbrengen op wie ze de [...]

12/05/2021

Taylor Swift is eerste vrouw met Global Icon BRIT award

Op zondag 9 mei maakten de organisatoren van de BRIT awards bekend dat Taylor Swift dit jaar de Global [...]

11/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84