Image
06/02/2017

Op verrassingstrip naar de Litouwse hoofdstad Vilnius


We wilden wel eens een weekendje op citytrip, maar we wisten niet goed waarheen. Liefst iets origineels, naar een bestemming die niet te veel voor de hand ligt. Niet te duur, geen luxe. Gewoon een vlucht, een bed en een leuke stad om een paar dagen weg van huis te zijn. Weet je wat, dachten we, we laten ons verrassen. We boekten een citytrip bij Srprs.me en lieten hen de bestemming kiezen. Het werd Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, en die plek is ons bijzonder goed bevallen.
 
Het concept van Srprs.me is eenvoudig maar spannend: je boekt een trip, maar je weet niet waarheen. Je krijgt een mailtje met een weerbericht, details over de bagage die je mag meenemen en het uur dat je op de luchthaven moet zijn. Ongeveer een week voor vertrek ontvang je met de post een scratchcard met een cijfercode. Daarmee kan je op hun website de bestemming onthullen. Echte avonturiers wachten daar uiteraard mee tot het moment waarop ze op de luchthaven zijn gearriveerd. Of wij het zelf ook zolang hebben uitgehouden voor we de code intikten, laten we wijselijk in het midden, maar we waren in elk geval vol verwachting toen we op het vliegtuig stapten richting Vilnius.
 
Compact en schilderachtig
 
Vilnius is de hoofdstad van Litouwen, de meest zuidelijke van de drie Baltische staten. Litouwen grenst aan Polen, Letland, Wit-Rusland, de Russische enclave Oblast Kaliningrad en de Oostzee. Die zee krijg je niet te zien, want Vilnius ligt in het zuidoosten van het land, niet ver van de Wit-Russische grens. Het is een vrij uitgestrekte stad van een half miljoen inwoners, maar het barokke historisch centrum op de linkeroever van de rivier Neris is compact en schilderachtig. De stad heeft een grotendeels Europees karakter, maar gezien de ligging en de geschiedenis zijn er ook nogal wat Poolse en Russische invloeden, wat je vooral kan zien aan de ongelooflijke concentratie van zowel katholieke als orthodoxe kerken in het historisch centrum.
 
Het centrale ontmoetingspunt in Vilnius is het enorme Kathedraalplein (Katedros aikštė). De Stanislaus- en Wenceslauskathedraal is een kraakwitte, streng neoclassicistische mastodont met een vrijstaande klokkentoren. Die kan je beklimmen voor een spectaculair uitzicht over het dak van de kathedraal, de erachter gelegen Gediminasheuvel en het begin van de chique, kilometerslange en kaarsrechte Gediminasboulevard (Gedimino prospektas).
 
Voor een nog spectaculairder panoramisch uitzicht over de stad beklim je de Gediminasheuvel langs een kasseipad dat je langs middeleeuwse versterkingen brengt. Wie daar te lui voor is, kan zich ook naar boven laten hijsen in een modern kabeltrammetje. Beklim op de top ook nog de Gediminastoren, en je staat on top of the world. Nu ja, in elk geval on top of Vilnius.
 
Varkensvlees en rookbier
 
Het historisch centrum is 360 hectare groot en staat op de lijst van Werelderfgoed. Pal in het midden ervan ligt de historische universiteitscampus met de Sint-Janskerk, en die is dan weer een boogscheut verwijderd van het plein met het presidentieel paleis. Geen securityparanoia hier: er staan niet eens lijfwachten voor het paleis. De meeste toeristische restaurants vind je in de sfeervolle Piliesstraat (Pilies gatvė), en standjes met souvenirs (vooral amberjuwelen en dikke gebreide sokken) staan massaal op het pleintje naast de Didziojistraat (Didžioji gatvė). Maak je trouwens niet te veel zorgen over het volstrekt onverstaanbare Litouws, een van de oudste Europese talen. Ten eerste kan je alles lezen, want ze gebruiken Latijns schrift, en ten tweede spreekt bijna elke Litouwer een aardig mondje Engels.
 
Honger en dorst gekregen? Zet je dan maar schrap, want in de Litouwse keuken wordt niet op een calorie gekeken. Varkensvlees is alomtegenwoordig, geperst in allerhande vervaarlijk uitziende worsten en salami's, of gehaktgewijs in aardappelzetmeel gedraaid, met een roomsausje met spek erbovenop (dat laatste heet cepelinai of didžkukuliai, het nationale gerecht). Een aanrader voor bij een glas bier: krokant gebakken varkensoortjes met kikkererwten (kiaulės ausis). Visliefhebbers zullen eens slikken als ze het spectaculaire aanbod gezouten droogvis aanschouwen: niet louter wijting en pladijs zoals bij ons, maar allerhande reusachtige variëteiten uit de Oostzee, tot kloeke inktvissen toe.
 
Goed nieuws voor studenten: Litouwen is een bierland, en wat voor een. Bier wordt getapt in halve liters, die tussen twee en tweeënhalf euro kosten, een koopje. Bier heet alus en komt in tal van geuren en kleuren, zowel van de tap als uit stoere flessen. Een lokale specialiteit die je bij ons niet gauw zult vinden, is rookbier (dūminis alus). Dat mag je letterlijk nemen: de gerstemout die in het brouwproces wordt gebruikt, is gerookt op een houtvuur, wat een bepaald pittige smaak geeft.
 
Anarchistische vrijstaat
 
Zorg dat je Vilnius niet verlaat zonder een bezoek te brengen aan de unieke wijk Užupis. Dat wil letterlijk zeggen 'over de rivier', in dit geval de smalle Vilnia. Als je de wijk binnenstapt over een van de bruggen krijg je een ludiek grensbord te zien dat je welkom heet in de 'Republiek Užupis' (Užupio Res Publika), een soort anarchistische vrijstaat. Het is een bohemian kunstenaarswijk die de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen en een eigen grondwet heeft opgesteld, met niet al te ernstig te nemen artikelen als: "Iedereen heeft het recht om zijn eigen verjaardag niet te vieren". Alle wegen in Užupis leiden naar het centrale driehoekige plein met het beeld van de Engel op een hoge zuil. Nu ben je in de buurt van de twee beste cafés van Vilnius: Špunka, een smal drinkhol vol kunstenaars en weirdo's vlak naast de Engel, en Šnekutis, een sfeervolle houten pub vol stoffige rommel iets verderop in de Polockostraat (Polocko gatvė).
 
 
Meer reizen op www.guido.be
 
VILNIUS praktisch
 
Srprs.me
Srprs.me is een reisconcept dat oorspronkelijk in Nederland werd bedacht. Je kiest uit verschillende formules, die allemaal gemeen hebben dat je je laat verrassen: je weet niet op voorhand waarheen de reis gaat. Onze trip werd via de Broke-formule geboekt, wat staat voor citytrips tegen een beperkt (studenten)budget. Er zijn nog tal van andere formules: van avonturentrips over partyflights tot roadtrips en zelfs... verrassingshuwelijksreizen.
 
Info en boeken: https://srprs.me
 
Hoe er geraken?
Brussels Airlines vliegt rechtstreeks van Brussel naar Vilnius. Van de luchthaven kan je met de trein naar het centrum, maar de taxi's zijn ook helemaal niet duur. Als je er eentje neemt in de wachtrij voor de terminal betaal je ongeveer vijftien euro voor een rit naar het centrum (op voorhand te overleggen met de chauffeur). Het kan zelfs voor tien euro, als je een taxi laat bellen aan het infopunt voor toeristen in de aankomsthal. Dan moet je ongeveer twintig minuten wachten tot je taxi arriveert. Eenmaal in het centrum is alles makkelijk te voet te doen.
 
Vluchten naar Vilnius: www.brusselsairlines.com
 
Slapen
Als je met Srprs.me reist, kiezen zij voor jou de accommodatie. In Vilnius kwamen we terecht in het Downtown Forest Hostel, een groovy hostel in een rustige wijk ten zuidoosten van het centrum. Er is ook een camping aan verbonden, in de grote tuin staat een buitenbar en er wordt elke avond gebarbecued. De kamers zijn schoon en ruim, met gedeeld toilet en douches. En gratis wifi natuurlijk, geen paniek.
 
Downtown Forest Hostel: http://downtownforest.lt
 
Geld en documenten
Litouwen maakt deel uit van de eurozone, wat wil zeggen dat je reist met je gewone identiteitskaart, betaalt met euro's en ter plaatse zonder bijkomende kosten geld uit de muur kan halen. Betalen met een kredietkaart is bijna overal mogelijk, zelfs voor kleine bedragen. Veel geld zal je trouwens niet vergooien: eten en drinken (ja, ook bier!) kosten in Litouwen maar half zoveel als bij ons. Museums zijn niet duur (vooral het KGB-museum is een aanrader) en studenten krijgen 50% korting, wat betekent dat je overal voor een prikje binnenkomt.
 
Algemene toeristische info: www.vilnius-tourism.lt
 
 (HDP)

foto: Shutterstock
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84