Image
09/05/2017

Bring out the bagels

Een bagel is van oorsprong een Joods product, maar je hoeft geen pijpenkrullen te laten groeien om er zelf mee aan de slag te gaan. Loop eerst naar de supermarkt om een pakje en volg dan gewoon ons voorbeeld. 
 
Tekst: Sofie Van Rossom
Pizza bagel

Nodig: bagel, pastasaus op basis van tomaten (vb. van Bertolli), gruyèrekaas, pizzatoppings (vb. salamischijfjes of champignons)

Bereiding:
  • Snijd de bagel overlangs.
  • Als ze niet knapperig zijn, kan je ze best eerst even kort toasten.
  • Bestrijk de helften met tomatensaus.
  • Verdeel er wat kaas over.
  • Beleg met toppings naar keuze (vb. salami, champignons…)
  • Bak een dikke 5 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).
 
Italiaans

Nodig: bagel, rucola, gerookte ham, groene pesto, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, mozzarella, Parmezaanse kaasschilfers

Bereiding:
  • Snijd de krokante bagel overlangs.
  • Rooster de pijnboompitten ondertussen in een hete pan (zonder vetstof) tot ze goudbruin zien.
  • Smeer een dun laagje pesto op beide zijden.
  • Beleg de onderkant met een plakje rauwe ham.
  • Leg er een paar sneetjes buffelmozzarella op.
  • Voeg ook wat sla toe.
  • Werk af met de pijnboompitten, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas.
  • Zet het bovenstuk erop en tast toe.
 
Met zalm

Nodig: bagel, gerookte zalm, komkommer, kruidenkaas, kerstomaatjes, avocado, versgemalen zwarte peper, dille

Bereiding:
  • Snijd de krokante bagel overlangs.
  • Beleg de onderkant met een dikke laag kruidenkaas.
  • Verdeel de zalm op dezelfde kant.
  • Leg er ook een aantal schijfjes avocado op.
  • Voeg de fijngesneden kerstomaatjes en geraspte komkommer toe.
  • Werk af met versgemalen zwarte peper en wat dille.
 
Vegetarisch

Nodig: bagel, courgette, tomaat, een klein blikje tomatenpuree, chilipoeder, veldsla, koriander, grof zeezout en versgemalen peper

Bereiding:
  • Snijd de courgette en champignons in plakken.
  • Grill ze lichtbruin in een grillpan of in de oven (duurt iets langer).
  • Snijd de krokante bagel overlangs.
  • Smeer op het bodemstuk een dun laagje tomatenpuree.
  • Bestrooi met chilipoeder.
  • Verdeel daarop de courgette, champignons, sla en plakjes tomaat.
  • Kruid af met koriander, zout en peper.
 
Keizerlijk

Nodig: bagel, een sneetje oud brood, kipfilet, een ei, citroensap, mosterd, Parmezaanse kaas, lookolie, olijfolie, Romeinse sla, versgemalen peper en grof zout

Bereiding:
  • Snijd een snede oud brood in kleine blokjes, besprenkel met olijfolie en bak krokant in de oven.
  • Bak blokjes kipfilet goudbruin.
  • Maak ondertussen een dressing van een eidooier, 1 el vers citroensap, een halve tl mosterd, een tl Parmezaanse kaas, een tl lookolie en voeg dan olijfolie toe tot de consistentie goed zit. Kruid met peper en zout.
  • Snijd een krokante bagel overlangs.
  • Smeer beide zijden in met de dressing.
  • Snijd de kip in kleine blokjes en beleg de bodem ermee.
  • Leg er wat Romeinse sla bovenop.
  • Werk af met Parmezaanse kaas, peper, zout en de croutons.
 
Waarom zit er een gat in een bagel?
Een bagel wordt eerst gekookt voor hij gebakken wordt. Het gat zorgt ervoor dat het deeg gelijkmatig gaart en er dus in het midden geen deegklomp achterblijft. Vroeger werden bagels bovendien via het gat opgehangen en zo tentoongesteld voor verkoop.


Foto: Shutterstock
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Dit is de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs

Vlak voor de kerstvakantie werd in het Gentse stadhuis de Vlaamse Scriptieprijs uitgereikt. De trofee, [...]

07/01/2025

5x Aalst in het groen

1) Stadspark Plaatjes schieten aan de Spiegelvijver, skaten op het BETONG-skatepark of je loopschoenen [...]

06/01/2025

Zoveel kost een hond per jaar

Een hond is een trouwe vriend, maar zo'n viervoeter kost ook geld. Hoeveel precies? Dat berekende [...]

02/01/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84