Image
07/06/2017

De studententijd van Bart De Wever


"Als student kun je domme dingen doen zonder erop afgerekend te worden."
 
 
Lang voor Bart De Wever burgemeester van Antwerpen werd, studeerde hij Geschiedenis in de Stad aan de Stroom. Antwerpen zag er toen nog heel anders uit als studentenstad, maar daarover laten we de marathonlopende burgervader liever zelf aan het woord.
 
Bart: Ik heb mijn kandidatuursjaren - dat heette toen nog zo, in de middeleeuwen - in Antwerpen gedaan. Voor de licentiaatsjaren verhuisde ik naar Leuven, omdat je die toen in Antwerpen nog niet kon doen.
GUIDO: Je zat niet op kot, veronderstel ik?
Bart: In Leuven wel, maar in Antwerpen niet. Toen moest ik nog elke avond braaf naar huis gaan, soms tot mijn grote frustratie.
GUIDO: De Universiteit Antwerpen bestond toen nog niet. Antwerpen had drie kleine uniefs. Bestond er een soort rivaliteit tussen de studenten van die drie instellingen?
Bart: Een echte rivaliteit kan ik me niet herinneren, omdat de richtingen die ze aanboden nogal verschillend waren. Voor Humane Wetenschappen en Rechten kwam je naar de UFSIA. Dat was de unief waar ik zat: Sint-Ignatius, zoals ze zeiden in de volksmond. De richting Toegepaste Economische Wetenschappen was wel concurrentieel, maar voor andere richtingen moest je ofwel naar de RUCA, ofwel naar de UIA gaan. Nu, ik ben blij dat die periode achter de rug is. Inmiddels hebben we een eengemaakte universiteit die Antwerpen als studentenstad en als stad met academische ambities op de kaart heeft gezet, ook wat spin-offs naar de economie toe betreft. Op dat vlak stonden we achter op Gent en Leuven, maar ik denk dat er nu perspectief is om die achterstand in te lopen. Daar hadden we die eengemaakte instelling voor nodig, want met drie kleine uniefjes konden we dat uiteraard niet waarmaken.
GUIDO: Was je actief in studentenverenigingen?
Bart: Ik was zowel actief in studentenclubs als in de kring van de geschiedenisstudenten.
GUIDO: Moet ik me daar petten, linten en cantussen bij voorstellen?
Bart: (droog) Daar mag je je inderdaad alles bij voorstellen wat je je kunt voorstellen.
 
Leuven versus Antwerpen
 
GUIDO: Wat maakt Antwerpen uniek als studentenstad?
Bart: Wat wij voor hebben op Gent en Leuven is de stedelijke omgeving. Antwerpen is samen met Brussel de enige grootstad die we hebben. Een echte metropool. Dat betekent dat je in de breedte in Antwerpen veel meer hebt qua ontspanningsmogelijkheden dan elders. In internationaal perspectief gezien is Antwerpen misschien een bescheiden stad, maar er zijn toch globale features, zoals de haven en de petrochemie. Als je hier als jonge mens een aantal jaren van je leven kunt slijten, dat biedt toch andere perspectieven dan in meer provinciale steden.
GUIDO: En toen kwam je vanuit die metropool in het uit de kluiten gewassen studentendorp Leuven terecht. Hoe heb je dat ervaren?
Bart: Leuven is een beetje de antipode van Antwerpen: een universiteit, een brouwerij en wat huizen errond. Da's heel wat anders dan Antwerpen, al heeft Leuven uiteraard ook wel zijn charme. Zeker toen ik er studeerde, was Leuven het mekka van het traditionelere studentenleven. Die stad zou je eigenlijk bijna eigendom van de studenten kunnen noemen. Neem daar de studenten weg en Leuven leeft bij wijze van spreken niet meer. In het weekend zie je dat duidelijk: als de kotstudenten weg zijn, heeft Leuven een totaal ander, veel rustiger karakter. Dat is in Antwerpen heel anders. Onze stad blijft draaien, met of zonder studenten. Hier heb je toch meer mogelijkheden.
 
Spijs en (vooral) drank
 
GUIDO: Als je je studiegenoten van toen terugziet, is er dan één welbepaalde, stevig uit de hand gelopen avond waar jullie graag herinneringen aan ophalen?
Bart: Er zijn wel anekdotes die telkens weer worden opgerakeld, ja. Niet zelden gaat dat over avonden die royaal gespijsd waren met eten en drinken. Nou ja, vooral met drinken. En de dingen die toen zijn gebeurd, vertel ik liefst alleen tegen mensen die erbij waren. En die het nog weten. Of er toch nog iets van weten.
GUIDO: Wat vind je van de boutade dat de studententijd de beste tijd van je leven is?
Bart: De beste tijd van je leven is wellicht wat overdreven, maar wat je als student misschien onvoldoende beseft, is dat de vrijheid die je dan hebt, ten opzichte van de verantwoordelijkheid die je zelf moet opnemen, uniek is. Die vrijheid komt later nooit meer terug. De rest van je leven is vooral een verhaal van minder vrijheid en meer verantwoordelijkheid. Meer begrenzing ook, en meer afgerekend worden op wat je doet. Als student kun je nog stommiteiten denken, zeggen en doen waar je eigenlijk geen prijs voor betaalt. Je wordt nauwelijks afgerekend op die stommiteiten, want domme dingen doen hoort bij het jongvolwassen zijn. Later in het leven wordt die prijs concreter en tastbaarder. Ik denk dat je dat onvoldoende beseft terwijl je jong bent, maar dat hoort erbij.
GUIDO: Wat zou je anders aanpakken als je vandaag achttien was?
Bart: Het enige waar ik met spijt op terugkijk, is dat ik geen jaar in het buitenland heb gestudeerd. Thuis waren de financiële mogelijkheden beperkt, dus dat was niet zo evident. Ik heb wel een concrete kans gehad om een jaar in Heidelberg te gaan studeren, in Duitsland, maar die kans heb ik laten liggen. Achteraf bekeken had ik dat nooit mogen doen. Mijn tip is dus: als je van thuis uit de mogelijkheden hebt, of je krijgt ergens een kans om in het buitenland te gaan studeren: vooral doen!

(HDP) foto: Miel Pieters

Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84