Image
01/10/2017

ECO OP KOT: Red de wereld zonder buiten te komen


Smeltende gletsjers hier, overstromingen daar, warmer klimaat overal. Dagelijks wrijven onheilsberichten ons de opwarming van de aarde onder de neus. Onder het motto ‘alle beetjes helpen’ hebben we enkele tips opgesomd, zodat ook de Vlaamse student wat kan ondernemen tegen de aanstormende Apocalyps.

In de badkamer
·       Geniet jij dagelijks van een uitgebreide douche of een heerlijk ontspannend bad? Overweeg toch om er steeds een dag of zelfs een paar dagen tussen te laten. Door vlug een badje te nemen verspil je gemakkelijk 150 liter water. Vijf minuten douchen kost dan weer 50 liter. Je gewoon schoonschrobben aan de wastafel is veel ecologischer en je bent achteraf net zo proper.
·       Sta je te douchen en moet je plots dringend plassen? Laat het gewoon lopen. In een wip is de urine verdwenen en zo heb je weer mooi een sasbeurt en dus 6 liter bespaard. Als een miljoen mensen dat elke dag zou doen, zou er jaarlijks 2 miljard liter water minder verspild worden.
·       Laat de kraan niet openstaan tijdens het tanden poetsen, scheren of inzepen, zo voorkom je dat er weer 2 liter water langs de afvoerpijp verdwijnt.

Op je kamer/kot
·       Zet de thermostaat 1 graadje lager. Op die manier kan je algauw 5% besparen op energie. Niet gek veel, maar alle kleintjes maken één groot.
·       Sluit je laptop volledig af. In slaapstand blijft het toestel energie vreten, ook al gebruik je hem niet.
·       Is je gsm of computer volledig opgeladen? Trek dan de stekker uit, anders gaat er stroom verloren.

In de keuken
·       Kook met seizoensgroenten. Niet alleen zijn die goedkoper en gezonder, ze moeten ook nog eens minder ver reizen om in jouw plaatselijke supermarkt te geraken.
·       Eet minder vlees. De hoeveelheid biefstukken die een gemiddelde westerling naar binnenspeelt, leidt tot wantoestanden bij slachthuizen, miljoenen zinloos geslachte dieren én eist een hoge tol van het milieu. Er is namelijk heel wat landbouwgrond voor nodig om al dat vee van voedsel te voorzien. Daarnaast stoten herkauwers aanzienlijke hoeveelheden methaangas en mest uit.
·       Laat het (doorzichtige) deksel op de pot tijdens het koken. Zo hoef je de afzuigkap minder lang aan te zetten en bespaar je tot 25% aan energie.

 
EXTRA TIP
Mensen kopen steeds vaker tweedehandsspullen. Een positieve evolutie, zo worden minder dingen weggesmeten en moeten niet zo veel goederen gefabriceerd worden. Kleren, schoenen, elektronica, meubelen, noem maar op. Bijna alles kan je wel in een kringwinkel, op een tweedehandssite of bij de buren op zolder vinden. Dat is nog eens goed voor de portemonnee ook!

Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84