Ovengerechten: Bakplaatkoken
Nogal lui van nature? Of enkel vandaag? Toeternietoe, je zal ons dankbaar zijn. Wij stelden een hele menukaart op met enkel en alleen bakplaatgerechten. Geen ingewikkelde handelingen, geen moeilijke ingrediënten, en bovenal… geen afwas.
Hapjes
Franse geit
Nodig: Frans brood, geitenkaas, tijm, honing
· Snijd je Frans brood in smalle sneetjes, besprenkel met wat honing, beleg met geitenkaas en kruid met tijm.
· Steek enkele minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).
· Serveer onmiddellijk, zodat het toastje lekker warm blijft.
Zelfgemaakte chips
Nodig: 2 (zoete) aardappels, limoen, grof zout, olijfolie
· Was de aardappels en snijd ze in heel fijne plakjes (makkelijk met een mandoline).
· Verwarm de oven op 200 graden en verdeel de schijfjes op bakpapier zodat ze elkaar niet overlappen, bedek ook met bakpapier.
· Bak eerst op de ene zijde tot de buitenkant krokant is en draai ze dan om.
· Haal ze uit de oven na een baktijd van ongeveer 25 minuten.
· Bestrooi met zout en serveer met limoenpartjes.
Voorgerechten
Mozzarellabroodje
Nodig: Frans brood, mozzarella, tomaat, pesto, Aromat (kruidenmengeling Delhaize)
· Snijd het brood in stukken en snijd ze door.
· Leg ze even met de binnenkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven (180 graden).
· Bestrijk met pesto, leg er dan sneetjes mozzarella op en daarop sneetjes tomaat.
· Steek in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en kruid met Aromat voor je serveert.
Courgette met parmezaanse kaas (2p)
Nodig: 1 courgette, 2 eieren, 1 el water, 1 kopje broodkruim of paneermeel, 1/4 kopje geraspte parmezaanse kaas, gedroogde kruiden (1 el oregano, 1 el basilicum, ½ el lookpoeder), 2 el olijfolie, 1 blik tomatensaus, mozzarella cheese
- Snij de courgette in schijfjes van 0,50 cm.
- Spreid de courgetteplakjes over enkele velletjes keukenpapier. Strooi wat zout over de schijfjes en laat het even intrekken. Spoel ze af en dep kort droog.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Meng het broodkruim, de parmezaanse kaas, en de kruiden samen in een kommetje.
- Meng de eieren met het water tot een egaal mengsel.
- Doop de courgetteschijfjes in het ei en wentel ze daarna in het broodkruim.
- Wrijf de bakplaat in met het mengsel (dit doe je met een stukje keukenrol of een keukenpenseel) en leg de courgetteschijfjes naast elkaar op de bakplaat.
- Bak 15 minuten en draai de schijfjes om. Laat daarna nog 10 minuten doorbakken.
- Bedek elk schijfje met tomatensaus en werk af met nog wat kaas. Laat nog 10 minuten bakken tot de kaas gesmolten is.
Hoofdgerechten
Fajita’s van kip (2p)
Nodig: 2 kipfilets, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 grote ui, 6 wraps, 2 el plantaardige olie, fajita kruidenmix (kan je gewoon in de winkel kopen of zelf maken), toppings naar keuze: zure room, guacamole, limoen…
- Verwarm je oven voor op 200°C.
- Snij de kip, de paprika’s en de ui in fijne reepjes en spreid ze over de bakplaat.
- Meng de fajitakruiden en de olie in een klein kommetje.
- Wrijf de bakplaat in met het mengsel (dit doe je met een stukje keukenrol of een keukenpenseel).
- Draai de kip en de groenten enkele keren om tot ze goed bedekt zijn met olie.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak 10 minuten op normale stand.
- Zet de grillstand aan. Grill de fajita’s en check elke 60-90 seconden. Roer regelmatig. Ga zo door tot het vlees goed doorbakken is (3-5 minuten totaal).
- Serveer met wraps en toppings naar keuze.
Tip: Verpak de wraps in aluminiumfolie en plaats ze in de oven wanneer de kip klaar is. Na zo’n 5 minuten zijn ze opgewarmd en klaar om te eten!
Kabeljauw in papillote (2p)
Nodig: 2 grote aardappels, 2 stukjes kabeljauw (of zalm), tomaat, selder, prei, pijpajuin, witte wijn, olijfolie, citroen, zilverpapier, tijm of dille, rozemarijn, peper en zout
- Snijd de aardappelen in plakken, verdeel ze op het bakpapier, besprenkel met olijfolie, peper, zout en rozemarijn, en laat bakken tot ze bijna gaar zijn.
- Snijd ondertussen de groentjes in blokjes van ongeveer een centimeter.
- Neem twee grote vellen zilverpapier voor de papillote en leg de vis telkens in het midden.
- Zet alle hoeken en zijkanten recht en knijp samen zodat de vis in een zakje zit.
- Voeg wat groentjes toe, een scheutje olijfolie en een scheutje witte wijn, een paar druppeltjes citroensap, wat zout en peper en wat tijm of dille.
- Vouw het zilverpapier stevig dicht en zet, als de aardappelen halfweg zijn, in de hete oven.
- Prik af en toe met een vork in de vis om te kijken of die gaar is.
Desserts
Apple crumble (2p)
Nodig: 4 bollen vanille-ijs, 4 appels, 1 sinaasappel, 75 g boter, 75 g amandelpoeder, 75 g suiker, 75 g bloem
- Meng de boter, amandel, suiker en bloem tot een kruimelige massa.
- Schil de appel, snij in fijne blokjes en meng met een beetje geperst sinaasappelsap.
- Verdeel de appel in kommetjes en strooi hierover het kruimelige deeg, zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
- Je kan eventueel wat kaneelpoeder, Grand Marnier of calvados bij de appel doen.
- Serveren met een bol vanille-ijs.
Brownies
Nodig: halve kop bloem, 1 kop kristalsuiker, halve kop gesmolten gezouten boter, 1/3 kop cacaopoeder, 2 eieren
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Doe wat gesmolten boter op een keukenpapier en wrijf er je ovenschotel mee in.
- Neem een kom en meng de bloem, suiker en het cacaopoeder.
- Neem een kleinere kom en meng daarin de boter en de eieren.
- Voeg het eimengsel toe bij de ingrediënten in de grote kom en roer tot je een mooie massa krijgt.
- Giet uit op de ovenschotel en bak ongeveer een halfuur.
- Test met een tandenstoker of vork of het binnenste gaar is
- Laat 5 minuten afkoelen en serveer.