Danira Boukhriss: “Ik eet heel graag, maar ik sta écht niet graag in de keuken.”
De achternaam van Danira klinkt als een Grieks gerecht met pittige Marokkaanse kruiden, maar de 26-jarige schone is wel degelijk geboren en getogen in Vilvoorde. Twee seizoenen lang leerde ze de Vlaming alles Over Eten. Die kan supergoed koken, denk je dan.
Danira: Oei, is dit interview voor de kookrubriek? Ik ben helemaal geen keukenprinses hoor.
GUIDO: Geen paniek. We willen eigenlijk gewoon te weten komen wat jij op je bord legt. Nu, maar ook tijdens je studies. Jij studeerde Taal- en Letterkunde aan de VUB en zat daar ook op kot?
Danira: Klopt, maar ik moet bekennen dat ik tijdens mijn studententijd heel veel ben bijgekomen. Ik woog in mijn laatste jaar zeven kilo meer. Vroeger heb ik altijd heel veel gesport, maar op kot lagen de prioriteiten anders. We hadden ook niet veel geld om de week door te komen, en dan grijp je naar fastfood: Dr Oetker, kaaskroketten… Ik ging ook vaak naar de cafetaria van de
VUB, maar daar serveerden ze ook niet bepaald magere kost. Na het studeren zijn de kilo’s er wel snel weer afgevlogen. Gelukkig.
GUIDO: Kookte je dan zelf nooit?
Danira: Euh, ik had een vriendin die graag kookte.
(lacht) Zelf stond ik eigenlijk zelden in de keuken. Ik had maar één gerecht in de vingers: pasta met kerstomaten. Dat was dan mijn gezonde kost.
(lacht) Vandaag kook ik nog altijd niet, ik maak eten klaar. Kleine nuance. Op al die jaren dat ik mijn vrienden ken, zijn ze nog maar twee keer komen eten. En áls ze komen, staat sowieso spaghetti bolognaise op het menu, want dat kan ik wel. Op doordeweekse dagen gooi ik gewoon snel wat ingrediënten in een kom tot ik een deftig slaatje heb. Ik trek een
zakske sla open
, smijt er
ne komkommer bij en eventueel een tomaat
. Of misschien nog wat rode bonen en mozzarella. Daarnaast schuif ik een paar keer per week mijn voetjes onder tafel bij mijn ouders, of op restaurant. Ik werk heel veel, en dan is dat wel gemakkelijk natuurlijk.
GUIDO: Wat heb je zelf vooral onthouden uit de twee seizoenen Over Eten?
Danira: Eén belangrijke regel: niets is superongezond, maar eet alles met mate. Chocolade mag weleens, maar eet niet elke dag een hele lat. Groentjes zijn de uitzondering, daar mag je van blijven eten. Gebruik gewoon je gezond verstand. Stop met eten als je genoeg hebt. En voor wie dat beetje buikvet kwijt wil, heb ik nog een handig weetje. Ik heb eens een dikke week na 14 uur geen koolhydraten meer gegeten en mijn buik was echt platter. Je bent bovendien dat opgeblazen gevoel kwijt.
GUIDO: En schransbuien kan je waarschijnlijk ook beter vermijden. Heb jij guilty pleasures?
Danira: In de zomer heb ik bijna elke dag een ijsje gegeten. Eentje met chocolade en hazelnoten. Of stracciatella. Maar van die schransbuien waarbij je een grote zak chips in 10 minuten naar binnen speelt? Nee, dat ben ik in de loop der jaren afgeleerd.
Danira’s doodsimpele, maar superlekkere kotrecepten
Spaghetti met kerstomaatjes (4p)
Boodschappenlijstje: 500g spaghetti, een doosje kerstomaten, 2 ajuinen, geraspte parmezaan, peper, zout, chilipoeder en paprikapoeder, olijfolie
- Bak de ajuinen in de hete olijfolie tot ze glazig zijn
- Kook ondertussen de pasta beetgaar
- Snijd de kerstomaatjes in twee en voeg toe aan de ajuin
- Voeg de pasta toe aan de groentjes en kruid af
- Serveer met parmezaan
Serieuze salade (1p)
Boodschappenlijstje: zakje gemengde sla, 1 trostomaat, ¼ komkommer, een klein blikje rode bonen, een vijftal radijsjes, 1 rode ajuin, ½ avocado, zalm of kip
- Leg een handvol sla in een diep bord
- Snijd de komkommer (met een dunschiller) in lange slierten
- Snijd de tomaat in partjes, de radijsjes in plakjes en hak de ui fijn
- Voeg alles samen met de bonen toe aan de sla
- Snijd ook de avocado in blokjes en voeg toe
- Werk af met blokjes zalm of kip
- Kruid met peper en zout
Mexicaanse wraps (2p)
Boodschappenlijstje: 4-tal wraps, 500 g kippengehakt, een gele paprika, een rode paprika, een blikje maïsblokjes, wat creamcheese
- Verwarm de wraps een aantal seconden in de microgolf
- Leg een streepje creamcheese ‘op 12 uur’
- Bak je kippengehakt en verdeel op de wraps
- Snijd de paprika’s in lange reepjes en grill ze gaar
- Verdeel enkele paprikastukken op de wraps
- Voeg wat maïsblokjes toe
- Druk de vulling goed aan en rol de wrap toe
(SVR)
Foto: vrt