Image
22/11/2017

The square

The square, een Zweedse film van regisseur Ruben Östlund (Turist), duurt 142 minuten en verveelt geen seconde. Östlund gebruikt één plot-element (de portefeuille en smartphone van een museumdirecteur worden op listige wijze gestolen en hij wil die terug) als trigger om een verrukkelijke buiteling van steeds absurder wordende scènes aan elkaar te breien.
Scènes die verwonderen, amuseren en van een dusdanige originaliteit zijn dat we nu nog altijd nagenieten. Alleen al voor de onvergetelijke ape performance moet je deze film gewoon gezien hebben. Östlund huurde daarvoor de Amerikaanse gymnast en acteur Terry Notary in, die ooit nog tourde met Cirque du Soleil en geldt als een specialist in motion capture-choreografie. Op een galadiner van het museum wordt een performance van een 'beest' aangekondigd. Notary verschijnt in bloot bovenlijf en gedraagt zich consequent als een chimpansee. Eerst zorgt dat voor wat ongemakkelijk gegiechel bij het publiek, maar de acteur blijft zo tergend lang en stevig in zijn rol, dat een en ander uit de hand loopt. Het is een lange scène waar je met wijdopen ogen naar zit te kijken, want zoiets heb je nog nooit gezien. The square - die terecht de Gouden Palm won in Cannes - is wat ons betreft veruit de beste film van dit najaar.

(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84