Image
21/02/2018

#kotfood-vlogger Loïc Van Impe serveert panpizza, wraps, easy lasagne en lazy vol-au-vent


Ingrediënten die samen maximum 5 euro kosten, die je overal vindt, en die je in ongeveer een kwartiertje omtovert tot een topgerecht. Dát is het recept van Loïc (24) dat bij duizenden studenten in de smaak valt. Zijn Facebookpagina Loïcfood vergaarde op twee jaar tijd maar liefst 40.000 fans en nu hij vanuit Japan, waar zijn vriendin een klein halfjaar studeert, wekelijks een vlogbericht maakt voor Iedereen Beroemd, leert naast jong ook oud(er) hem kennen als frisse kerel en creatieve kok.
 
 
GUIDO: 43.000 fans om precies te zijn. En dat zonder enige kookopleiding?
Loïc: Klopt, koken was en is nog steeds een hobby. Na mijn studie audiovisuele technieken vond ik een job bij TV Bastards en kon ik achter de schermen onder andere meewerken aan De keuken van Sofie. Zo heb ik heel veel bijgeleerd over kookshows. Ik kéék ook naar alle kookprogramma’s die op tv kwamen, in tienvoud, van achter naar voor, in alle talen. Op een gegeven moment, toen de opnames afgerond waren, gaven mijn bazen me een klein budget en wat tijd om zelf ook eens mijn ding te doen. Ik belde Sascha op, een studiegenoot met wie ik tijdens onze opleiding al eens Jamie Oliver-gewijs een kookfilmpje probeerde te maken – dat uiteindelijk op niets trok (lacht) - en die zag dat onmiddellijk zitten. We gooiden de filmpjes op Facebook en toen ging het allemaal heel snel. De eerste dagen gokten mijn vriendin en ik ’s avonds in bed hoeveel likes we zouden krijgen ’s anderendaags, en toen we wakker werden stond de teller alweer op 1500 fans extra. Ik streef ernaar om wekelijks drie nieuwe recepten te posten, maar momenteel hebben we ’t nogal druk. Ik werk trouwens ook aan een heel nieuw concept.
GUIDO: Vertel?
Loïc: Aangezien we al zo’n 100 recepten maakten in dezelfde keuken, heb ik het daar een beetje gehad. Alle filmpjes zien er ook hetzelfde uit, tijd voor iets nieuws dus. Binnenkort schakelen we over naar een Youtube-kanaal, en breng ik naast korte en lange recepten ook live cookings, tips, reviews van restaurants enzovoort. Vanaf dan gaat het met andere woorden over veel meer dan enkel ‘kotfood’. Maar eerst nog even focussen op de korte reportages voor Iedereen Beroemd. Al sinds begin oktober en nog tot eind februari brengen we wekelijks verslag uit van onze avonturen in Japan, in de rubriek Konnichiwa. Niet altijd, maar nu en dan draait het om de Japanse keuken. Zo zijn we bijvoorbeeld eens sushi gaan bestellen bij een gast die al 50 jaar sushi maakt, maar geen woord Engels spreekt. Dat was nogal een belevenis. (lacht) En enkele weken geleden gingen de opnames over walvisvlees, dat was ook speciaal.
GUIDO: Nogal controversieel voor een westerling. Heb je ervan geproefd?
Loïc: Nee. Ik wil met alles werken, maar sommige dingen ga ik om ethische redenen toch niet opeten. Dat walvisvlees bijvoorbeeld, maar ook paardenvlees. We hebben thuis 20 jaar lang paarden gehad, dus een paardenbiefstuk kan ik echt niet over mijn lippen krijgen. Pas op, ik ben wel altijd benieuwd naar waaróm mensen iets eten. Waarom Chinezen bijvoorbeeld honden eten. Bij ons is zoiets not done, maar in hun cultuur is dat wel vanuit een traditie zo gegroeid, om een reden.
GUIDO: Wat zijn de raarste dingen die je in Japan al hebt geproefd?
Loïc: Volledig gedroogde sint-jacobsvrucht, volledig gedroogde inktvis ook. Dat is een beetje taai en stinkt keihard, maar is wel heel lekker. Daarnaast ook nog ingelegde viseieren en ingelegd vissperma op sushi.
GUIDO: Hm. Voor ons heb je toch iets anders voorzien hoop ik?

(SVR)

 
Lasagne verde (4 euro, 16 min)
INGREDIËNTEN: 100 g lasagnevellen, 1 courgette, 50 g geraspte parmezaan, basilicum, 100 g ricotta
+ onmisbare ingrediënten op kot: zout, olijfolie, knoflook, peper, studentenhaver, ui
  • Gaar de lasagnevellen in een plastic pot met water en zout gedurende 8 minuten in een microgolfoven op 900 W.
  • Snijd de courgette in fijne plakken en bak ze in hete olijfolie totdat ze goudbruin zijn. Kruid met peper en zout. Houd de restjes courgette bij.
  • Doe voor de pesto de restjes courgette, een halve teen knoflook, twee eetlepels studentenhaver (zonder de rozijnen), twee eetlepels olijfolie, een eetlepel parmezaan, een handvol basilicum, peper en zout in een blender en mix tot de gewenste structuur. Heb je geen blender op kot, gebruik dan een kant-en-klare pesto.
  • Snijd een ui en een teentje knoflook voor de saus. Bak aan met de ricotta en kruid met peper en zout.
  • Bouw de lasagne op in laagjes met telkens een ander ingrediënt.
 
 
Wrap met makreel en avocado (3 euro, 7 min)
INGREDIËNTEN: 1 blikje makreel, 1/2 chilipeper, 2 lente-uitjes, 4 kerstomaten, 1 wrap, 1 avocado, tuinkers
+ onmisbare ingrediënten op kot: peterselie, peper, yoghurt, zout
  • Laat de makreel uitlekken. Doe de vis en een eetlepel yoghurt in een kom.
  • Snijd een halve chilipeper, twee lente-uitjes, vier kerstomaten en peterselie in kleine stukken. Voeg dit bij de makreel en de yoghurt.
  • Meng alles onder elkaar totdat het mengsel smeerbaar wordt. Het resultaat moet lijken op tonijnsalade. Kruid met peper en zout.
  • Vul de wrap met het makreelmengsel, sneetjes avocado en tuinkers

 
Vol au vent (5 euro, 12 min)
INGREDIËNTEN: 100 g champignons, 125 g kippendijen, 100 g gemengd gehakt, boter
+ onmisbare ingrediënten op kot: kippenbouillonblokje, peper, bloem
  • Snijd de champignons in vier en de kippendijen in kleine stukken.
  • Rol balletjes van het gehakt.
  • Bak alles aan in een dikke klont boter.
  • Kruid met een half bouillonblokje en peper.
  • Als alles goed aangekleurd is, is het tijd om te singeren. Voeg twee eetlepels bloem toe zodat de boter opgeslorpt wordt. Bak nog een minuut op een middelmatig vuur.
  • Voeg water toe totdat de saus de gewenste dikte heeft.

 
Panpizza (3 euro, 15 min)
INGREDIËNTEN: 1/2 prei, 1 eetlepel ricotta, 1 eetlepel roomkaas, 40 g geraspte parmezaan, 1 kant-en-klaar pizzadeeg, 50 g diepvrieserwten, 100 g geraspte mozzarella, enkele blaadjes basilicum
+ onmisbare ingrediënten op kot: sjalot of ui, knoflook, olijfolie, peper, zout
  • Snijd de prei, sjalot en een teentje knoflook in fijne sliertjes en bak ze kort aan in hete olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Maak de spread met een eetlepel ricotta, een eetlepel roomkaas en een eetlepel parmezaan. Kruid met peper en zout.
  • Haal de groentjes uit de pan en bak het pizzadeeg in ongeveer 3 minuten op een middelmatig vuur goudbruin.
  • Draai de pizza en bak nog 2 minuten aan de andere kant.
  • Garneer de pizza met spread, groentjes, diepvrieserwten en geraspte mozzarella.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten smelten.
  • Werk af met enkele blaadjes basilicum.

 
(SVR)

foto's: Kris Vlegels en Heikki Verdurme

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

  • Slider

Dit is de Gentse Student van het Jaar 2024

Aan het einde van het voorbije academiejaar reikte Stad Gent voor de twintigste keer de titel 'Student [...]

08/07/2024

Minder dan 30 procent behaalt bachelordiploma binnen de drie jaar

Het aantal studenten dat binnen de drie jaar zijn of haar bachelordiploma behaalt is gedaald. Slechts [...]

02/07/2024

Too Good To Go: nu ook op citytrip!

Wist je dat je Too Good To Go, de app die voedselverspilling voorkomt, ook in het buitenland kunt gebruiken? [...]

01/07/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84