Image
27/08/2019

De 10 troeven van VALENCIA


Mercado Central
In deze overdekte markthal, die pal in het centrum ligt, komen honderden Valencianen (en tientallen toeristen) dagelijks verse ingrediënten kopen. Van de dikste tomaten tot de sappigste sinaasappels, maar ook kippenpoten en varkensneuzen. Koop een plakje Jamón Ibérico terwijl je tussen de kraampjes kuiert, of vraag in je beste Spaans of het lokale viswijf je een frisse oester prepareert. Hoe je dat hapje én de indrukwekkende dakkoepel in art-nouveaustijl selfiegewijs op één foto krijgt? Dat moet je zelf uitzoeken.
 
Stad van de Kunst en de Wetenschap
De Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes futuristische gebouwen, elk met een eigen concept, maar allemaal bekleed met mozaïeksteentjes die schitteren onder de Spaanse zon. Het was de Valenciaan Santiago Calatrava, die onder andere ook het treinstation in Luik op zijn naam heeft staan, die het complex ontwierp. Loop langs het water en onder de bruggetjes door om de site uit elke hoek te bestuderen, en kom dan gerust ’s avonds nog eens terug om het ook by night nog eens te bewonderen.
 
Jardín del Turia
Na de verwoestende overstroming in 1957 heeft Valencia de rivier Turia omgeleid naar de rand van de stad, en de oude rivierbedding omgetoverd tot groene oase van rust. Het park is een kleine tien kilometer lang en verbindt de Calatrava-site met het centrum. Sportievelingen trainen er het hele jaar door voor de marathon van Valencia, maar ook al wandelend of fietsend kan je genieten van al wat het park te bieden heeft: speeltuinen voor kinderen, ijzeren fitnesstoestellen voor de ouderen, een gigantische fontein voor de romantici, het concertgebouw voor wie architectuur apprecieert, enzovoort.
 
De kathedraal en de klokkentoren
De Catedral Basilica Metropolitana heeft een romaanse, gotische én Moorse touch, omdat alle bezetters hun stempel wilden drukken op deze iconische parel. Wie ‘m van buitenaf al imposant vindt, moet zeker binnen ook een kijkje nemen. Al was het maar om de ultieme panoramafoto te nemen vanop de klokkentoren El Miguelete. Napraten over de view doe je op het autovrije pleintje net ernaast, Plaza de la Virgen. Wedden dat er een duif zit op het hoofd van het standbeeld in de fontein?
 
Agua de Valencia
Vergeet sangria, hier is Agua de Valencia de populairste cocktail. Met z’n geeloranje kleur ziet hij eruit als limonade, en hij giet ook even gemakkelijk naar binnen, maar eigenlijk is het een smaakvolle combo van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Let wel: bestel ‘m niet op de supertoeristische pleintjes, want daar krijg je een flauwe variant. Wij raden het authentieke Cafe de las Horas aan, in een zijstraat van Plaza de la Virgen. Horchata, die andere signature drink van de streek, ziet er dan weer uit als melk en heeft als basisingrediënt aardamandelen. Niet iedereen is fan van de smaak, maar ’t is alleszins wel een gezonde energiebooster. Bestel ‘m liefst in Horchatería Santa Catalina, een traditionele koffiebar die al meer dan 100 jaar bestaat. Alleen al het interieur is een bezoekje waard.  
 
De zeedijk
Helemaal aan het begin van de zeedijk kan je onder andere restaurant en loungebar Arribar vinden. Daar eet je paella en tapas, superlekker en in stijl, weg van alle toeristen. En daarnaast ben je ook sowieso verplicht om de hele zeedijk af te lopen tot aan La Más Bonita, een eethuisje met vooraan terras met zeezicht en achteraan een leuke tuin. Zowel het ontbijt als de lunch is er om duimen, vingers, bord en bediening bij af te likken. En voor wie de wandeling tot aan Patacona niet ziet zitten, zijn er nog altijd huurfietsen en bussen. Je zal ons dankbaar zijn.
 
Dierenpark
Akkoord, een olifant kan je ook in onze dierenparken vinden, maar de zoo van Valencia is toch nog iets groter en grootser. Gorilla’s, giraffen, leeuwen, neushoorns, krokodillen, enzovoort, allemaal hebben ze een mooi en uitgestrekt decor, telkens aangepast aan de natuurlijke habitat. Een studententicket voor Bioparc kost 20 euro. Heb je ’t meer voor de (onder)waterwereld? Dan kan je voor 25 euro naar Oceanogràfic, op de Calatrava-site, waar je naast de kwallen, kleurrijke visjes en de ‘haaientunnel’ ook walrussen, zeeleeuwen, beluga’s en pinguïns spot. De dolfijnenshow krijg je er gratis bij, een ticket voor de 4D-orkaansimulatie kost 3 euro extra.
 
Sportstad
Basketfans zakken voor elke match af naar La Fonteta, waar onze landgenoot Sam Van Rossom samen met z’n team al verschillende prijzen pakte. Vorig jaar toonde Valencia basket zich nog sterker dan Barcelona en Madrid en aangezien die Spaanse beker staat te blinken in de trofeekast, mogen ze dit seizoen aantreden in de Euroleague. Voor basketleken: dat niveau kan je vergelijken met de Champions League. Over voetbal gesproken, een avondje in het Mestalla-stadion, waar de tribune een dikke 50.000 zitplaatsen telt, is ook altijd plezant. Met een beetje geluk komen Ronaldo of Messi langs. 
 
Winkelwonderland
Hoewel de grote merken als Zara en Berschka in Spanje nog net iets goedkoper zijn, raden we toch aan om niet alleen de drukke winkelstraten af te schuimen, maar zeker ook te verdwalen in de kleinere straatjes, waar je unieke boetiekjes en vintage items vindt. Stop gerust eens voor een koffie of een ijsje, want de meeste winkels zijn open tot een uur of negen, en de verschillende shoppingcentra laten je zelfs binnen tot 22 uur.
 
Stapje zetten, dansje placeren
Vanaf eind februari zakken jaarlijks een miljoen mensen af naar Valencia voor Las Fallas. Na drie weken ‘voorspel’ barst het echte carnavalsfestival los tussen 15 en 19 maart. Hotels zijn maanden op voorhand al volgeboekt, maar wie toch een slaapplek kan versieren, zal versteld staan van de prachtige praalwagens, het dagelijkse ritmische en oorverdovende knalvuurwerk (om 14 uur op de Plaza Ayuntamiento), paellakookwedstrijden en muziek- en andere optredens. Op de laatste nacht gaat al het feestmateriaal op de brandstapel. Een indrukwekkend schouwspel, maar aangezien het dan as regent en de stad ruikt naar versmoord plastic en verbrand piepschuim, hou je je mooiste outfit beter voor een ander avondje uit. Er is trouwens het hele jaar door van alles te beleven voor nachtraven en feestbeesten. Wie houdt van barhoppen kan het best naar de gezellige wijk Barrio del Carmen, discotheken vind je dan weer verspreid over de hele stad. Zélfs in de botanische tuin L’Umbracle op de Calatrava-site (10 euro entree) en op het strand in de openluchtclub Marina Beach. Toegang bij die laatste is gratis, maar voor een drankje betaal je op zo’n luxespot wel wat meer. Eentje dan?


(SVR)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84