Image
24/03/2018

De studententijd van Violet Braeckman


In het tweede seizoen van de thrillerreeks Salamander speelde de 21-jarige actrice Violet Braeckman opnieuw de rol van de dochter van inspecteur Paul Gerardi, alias Filip Peeters. Ze is ook te zien in Over Water, de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts. Een mooi palmares, zeker als je weet dat Violet nog niet eens is afgestudeerd.
 
GUIDO: Ben je altijd al actrice willen worden?
Violet: Ergens wel. Ik speel al sinds mijn zevende bij De Kopergietery in Gent en toen de opnames voor de eerste reeks van Salamander liepen, was ik pas vijftien, dus het heeft er altijd wel ingezeten. Op mijn twaalfde wou ik liefst ballerina worden, maar dat heeft mijn mama me voorzichtig uit het hoofd gepraat.
GUIDO: Ouderlijke bezorgdheid.
Violet: Jaja, ze wou dat ik eerst slim werd, en daarna kon ik nog kiezen wat ik deed. (lacht) Ik ben dan Grieks-Latijnse gaan volgen in het secundair, maar daarna heb ik toch mijn hart gevolgd en ben ik naar de toneelschool in Maastricht gegaan, waar ik nu in mijn derde jaar zit.
 
Bescheiden Belgen
 
GUIDO: Waarom Maastricht?
Violet: Ik heb aan een aantal mensen uit het vak gevraagd welke school ze bij mij vonden passen. Daar kreeg ik zoveel verschillende antwoorden op dat ik dacht: ik moet gewoon overal auditie gaan doen. Ik ben naar Gent getrokken, Maastricht, Antwerpen, Amsterdam... Door de manier van werken op zo'n auditie merk je al snel welke school bij je past. Ik kwam binnen in Maastricht en voelde meteen: wow, dit moet het worden. Daar hing zo'n engagement in de lucht, zo'n enthousiasme, zo'n goesting voor het vak, en dat voel ik na drie jaar nog steeds.
GUIDO: Hoe verloopt zo'n auditie in Maastricht?
Violet: Dat is vrij pittig. In totaal ben je er een volle week mee bezig, weliswaar met wat tijd tussen. Heel zwaar, maar op die manier weten ze wel wie ze binnenhalen.
GUIDO: Hoe ziet een dag op de toneelschool eruit?
Violet: Geen enkele dag is gelijk. De school is open van halfnegen 's morgens tot halftien 's avonds, en al die uren zijn we ook effectief aanwezig. Er zijn een paar vaste lessen, zoals stemles, beweging, theorievakken... Daarnaast krijg je om de twee maanden een ander hoofdvak: toneel, of fysiek theater... Vanaf het tweede jaar kies je zelf je hoofdvak, zodat je je eigen weg kunt uitstippelen. Om je een concreet voorbeeld te geven: deze laatste weken zijn we zeven uur per dag bezig geweest met een zware tekst van Tom Lanoye, onder begeleiding van Fania Sorel. Verder krijgen we ook samenspel en kijken we naar documentaires over een bepaalde thematiek. Schrijven, praten met decorontwerpers, het hoort er allemaal bij. Het is een heel diverse en intense opleiding.
GUIDO: Als je zoveel uren op school zit, blijft er dan nog tijd over voor een studentenleven?
Violet: Donderdagavond is onze vaste Tribunal-avond. Tribunal is de naam van het café dat vlak naast onze school ligt. Dan wordt er op tafel gedanst. Er zitten in totaal maar een honderdtwintigtal studenten op de school, dus iedereen kent elkaar. We zijn als één familie, want je werkt niet alleen samen met medestudenten uit de verschillende disciplines, maar ook met studenten uit alle vier de jaren.
GUIDO: Hoeveel Belgische studenten volgen een opleiding bij jullie?
Violet: In onze klas zijn we met elf, en daar zijn twee Belgen bij. In andere jaren zijn er dat soms vijf, of zeven. We zijn vertegenwoordigd, maar in bescheiden mate. (lacht)
 
Globe Project
 
GUIDO: Wat is er specifiek aan het studentenleven in Nederland?
Violet: Ik vind Maastricht niet echt Nederlands. De stad ligt vlak over de Belgische grens. Maastricht is best wel een internationale studentenstad, maar wij zijn zo intensief bezig met onze toneelopleiding dat we eigenlijk uitsluitend met studenten van onze eigen school uitgaan en feesten. Wij zitten op een eiland, in een soort cocon.
GUIDO: Is dat wel gezond? Moet je als toneelstudent niet juist buitenkomen en de wijde wereld observeren?
Violet: Daar hebben ze iets op bedacht. Omdat Maastricht geen Amsterdam of Brussel is, hebben wij het Globe Project. In het tweede en derde jaar mag je zes weken weg van school. Je mag gaan waar je wil, met wie je wil, doen wat je wil, op één voorwaarde: je moet terugkeren met een voorstelling. Zo leer je ook buiten die cocon kijken.
GUIDO: Wat heb jij gedaan voor dat project?
Violet: Omdat ik ook lezingen had voor Over Water, was ik genoodzaakt om in de buurt van België te blijven. Ik ben met twee vrienden naar Frankrijk gereden. Aan de hand van die reis hebben we een tekst voor een voorstelling geschreven, een soort Wachten op Godot-slash-Intérieur van Maeterlinck. Die voorstelling hebben we dan ook gemaakt. Maar er zijn ook studenten die naar Compostela stappen, of een film gaan maken op Cuba, of cursus gaan volgen in Los Angeles... Het maakt niet uit, als je maar terugkomt met een verhaal.

foto: VRT

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84