Image
27/09/2018

Jan Jaap van der Wal: "Gent is net zo'n wilde studentenstad als Amsterdam."


Na vijf jaar De Ideale Wereld vond Otto-Jan Ham het welletjes en gaf hij de fakkel door aan ex-sidekick Jan Jaap van der Wal. Alweer een Hollander! "Puur toeval," aldus Jan Jaap, "en ik beschouw Otto-Jan eigenlijk helemaal niet als een Nederlander. Wat wel in het contract stond, is dat alleen mensen met een dubbele voornaam het programma mogen presenteren. (lacht)"
 
GUIDO: Heb je moeten studeren om alle bekende Vlamingen te leren kennen?
Jan Jaap: Nee, die pool is niet zo heel groot, zeker niet als je ze vergelijkt met Nederland. En als er een gast naast me komt zitten die ik niet zo goed ken, dan is dat misschien juist verfrissend. Dan zal ik vast wel eens een vraag stellen die nog nooit door iemand is gesteld en daar komt dan weer iets leuks uit.
 
Drie maanden student geweest
 
GUIDO: Over studeren gesproken: ik las in je biografie dat jij drie maanden student bent geweest. Dan ben je ofwel een genie, ofwel is je studentencarrière faliekant mislukt.
Jan Jaap: Ik was naar Amsterdam getrokken om Kunstgeschiedenis te gaan studeren, maar al na twee weken kwam ik terecht bij Comedytrain, een collectief van stand-upcomedians. Hans Teeuwen zit daarin, Theo Maassen... Je kan je voorstellen dat dat precies de mensen waren waar ik tussen wou zitten. Toen werd ik ook nog gevraagd om mee te schrijven aan een televisieprogramma, waar ik geld voor kreeg, allemaal in mijn eerste maand aan de universiteit. Ik was in een soort droom terechtgekomen en het liep zodanig goed dat al snel duidelijk werd dat dit mijn leven zou worden. Maar ja, mijn ouders hadden betaald voor die studie, dus uit beleefdheid heb ik het nog een aantal maanden volgehouden, maar toen begon ik examens over te slaan en zo... Het leven op het podium was gewoon veel leuker. Vervolgens heb ik mijn academische carrière langzaam laten afsterven.
GUIDO: Heb je daar nooit spijt van gehad?
Jan Jaap: Nee. De ongebreidelde vrijheid die het studentenleven kenmerkt, heb ik vandaag nog steeds. (aarzelt) Alhoewel nee, ik heb nu een kind, dus dat is over. Maar toen ik op zulke jonge leeftijd in het comedycircuit terechtkwam, heb ik me daar net zo goed geamuseerd als om het even welke student. Dat vrijheidsgevoel heb ik echt wel meegemaakt, met als voordeel dat ik niet 's morgens om 9 uur in een collegezaal hoefde te gaan zitten.
 
Corpsballen en kakkers
 
GUIDO: Is het Amsterdamse studentenleven anders dan in Vlaanderen?
Jan Jaap: Dat denk ik niet. Studentenverenigingen met ontgroeningen en zo, dat heb je hier toch ook?
GUIDO: Zeker.
Jan Jaap: In Amsterdam ook. Als ik in Gent rondloop, dan zie ik een even wilde studentenstad als Amsterdam. Ik merk eigenlijk weinig verschil.
GUIDO: De studentikoze terminologie is wel anders. Neem bijvoorbeeld het woord corpsbal, dat zal bij de meeste Vlaamse studenten niet meteen een belletje doen rinkelen.
Jan Jaap: Een corps, dat is in Nederland een liberaal-rechtse, hiërarchisch gestructureerde studentenvereniging. En een bal, dat is een soort kakker. Chique rijkeluiszoontjes die zich onder invloed van te veel drank misdragen in studentenverenigingen, dat zijn corpsballen. Ik herinner me dat ik eens ging optreden voor het studentencorps in Groningen. Begrijp me niet verkeerd, want ik heb altijd graag en veel opgetreden voor studenten, maar dat corps is het beruchtste van Nederland. Daar gebeuren wel eens heftige incidenten. Ik was daar met de jongen die mijn chauffeur was die avond, een heel leuke gozer. We hoorden dat er boven een studentenfeest aan de gang was. Dat wilden we wel eens zien, en een beetje baldadig hebben we toen de deur ingetrapt. Ik was toen al vrij bekend van op televisie, dus de studenten van dat corps dachten: eigenlijk mag hij hier niet komen, maar 't is Jan Jaap, dus ergens is het misschien wel leuk. Goed, wij naar binnen dus, maar blijkbaar stond ik in het gedeelte waar alleen maar ouderejaars mochten staan. Een jongere student kwam op me af om iets te vragen. Plots kwam er een hand uit de menigte die die jongen bij de kraag vatte en over de met bierresten bezaaide vloer naar de andere kant van de zaal gooide. Die gast gleed letterlijk over de tegels. Toen dacht ik: we moeten hier zo snel mogelijk weg.
GUIDO: Wat zeg je tegen een student die na het lezen van dit interview zin heeft om zijn studies stop te zetten om het te maken op het podium?
Jan Jaap: Doen! Geef er de brui aan, maar blijf hard werken. In een creatief vak kun je alleen maar beter worden. En wees geduldig. Denk niet: binnen een jaar ben ik beroemd, want zo werkt het niet. Durf fouten maken, loop keihard met je hoofd tegen de muur en sta dan weer op. Wat je dan maakt, dát is interessant.

foto: VRT

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84