Image
04/10/2018

Dr. Jos: "Van klimmen krijg je een permanente klauw"

Dr. Jos nipt met een zuur gezicht van zijn trappist. We zitten in de cafetaria van een groot sportcentrum aan de rand van de stad. Eén wand van het café bestaat uit een vier meter hoog raam dat uitkijkt op een grote klimwand vol kleurrijke noppen, waaraan sporters op verschillende hoogte vervaarlijk hangen te bengelen.
"Zie ze daar hangen," bromt de arts nors terwijl hij zijn armen kruist. "Als insecten aan de wand geplakt. In feite heb je mij toch niet nodig om in te zien dat klimmen niet gezond kan zijn? Daar moet je toch niet voor gestudeerd hebben?" Hij snuift. "Trouwens: het stinkt hier naar zweet."
 
GUIDO: U was zeker nog nooit eerder in een sportcafetaria geweest?
Dr. Jos: Nee, en het is dik tegen mijn goesting. 't Is maar omdat jij het hebt gevraagd. Jij kunt straks de trappisten betalen, trouwens. In een etablissement als dit weiger ik mijn portefeuille boven te halen.
GUIDO: U hebt me nochtans zelf op het idee gebracht voor dit interview, toen u in het vorige nummer vertelde over uw groene thee drinkende, Libelle lezende praktijkassistent Tony. Want klimmen was toch een van zijn hobby's?
Dr. Jos: (zucht) Inderdaad. Tegen mijn advies in, uiteraard, want klimmen is een van de sporten met de grootste uitval van allemaal.
GUIDO: Uitval?
Dr. Jos: Uitval door blessures. Even voor de duidelijkheid: ik heb het nu lengteklimmen enerzijds, zoals hier, en anderzijds het zogenaamde bouldering. Alpinisme op bergtoppen, dat is een heel ander verhaal, dat is nog stukken waanzinniger. Maar bij klimmers zie je dat twee op de drie jaarlijks met een blessure te maken krijgt. Twee klimmers op drie! Dat is een gigantisch en volgens mij maatschappelijk totaal onverantwoord percentage. Ten eerste zijn er de acute blessures, vooral aan de onderste ledematen. Breuken en verstuikingen aan de benen en voeten, door naar beneden te donderen.
GUIDO: (wijst naar de klimmuur) Hoezo, naar beneden donderen? Ze hangen toch aan een veiligheidstouw, dat is vastgemaakt aan een klimharnas?
Dr. Jos: (haalt zijn schouders op) En jij denkt dat zoiets feilloos werkt? Bovendien is aan een touw bengelen in zo'n klimharnas geen pretje voor mannen: je ballen kunnen er geklemd in geraken, met hematomen en zakaderbreuken tot gevolg. Als je zin hebt in een blauwe zak en purperen kloten, ga dan vooral lengteklimmen. Bij bouldering hang je niet aan een touw, maar val je op matten. Dan is het maar de vraag hoe je neerkomt natuurlijk. Maar goed, dat is allemaal nog klein bier vergeleken met de chronische blessures. Ik zeg altijd: een klimmer ziet er op zijn vijfentwintigste misschien uit als een adonis, maar op zijn vijfenveertigste lijkt hij eerder op Quasimodo. Klimmers overbelasten voortdurend hun handen, schouders en rug. De pezen in de grijpspieren gaan scheurtjes vertonen, daar komen cysten van en voor je 't weet zit je met de ziekte van Dupuytren: een permanente klauw.
GUIDO: Wat heeft dat met Quasimodo te maken, de bochelaar van de Notre-Dame?
Dr. Jos: Ah, je zegt het: van klimmen krijg je een bochel. Een bult. De zogenaamde climber's back is het gevolg van overbelasting van de monnikskapspier, de grote, ruitvormige spier in de nek, schouder en rug. Voeg daar nog een paar tennisellebogen aan toe, en tenen zonder nagels en vol eksterogen, en daar heb je je sexy, aantrekkelijke klimmer. (neemt een teug) Slank, gespierd en pezig? Op het eerste gezicht misschien. Maar ga eens onder de douche met een boulderer, en plots blijkt dat je je jezelf staat in te zepen naast Gollum.
GUIDO: Waarom doen ze het dan?
Dr. Jos: Voor de kick. Zoals zoveel sporters. De naam 'adrenalinejunk' vind ik heel goed gekozen, want mensen die fervent aan bouldering of lengteklimmen doen, zijn letterlijk verslaafd aan hun sport. Het zijn junks. Pas op, dat is geen persoonlijke mening van mezelf, het fenomeen is wetenschappelijk onderzocht door psychiaters. Klimmers die een tijd niet hebben kunnen klimmen, krijgen last van afkickverschijnselen. Ze beginnen gedragsstoornissen te vertonen en vallen ten prooi aan anhedonie, een algeheel verlies van levenslust. (zucht) Dus eigenlijk kan ik niet winnen, hé?
GUIDO: Hoe bedoelt u?
Dr. Jos: Wel, mijn praktijkassistent werkt momenteel als een magneet op vrouwen en homo's, wat mijn patiëntenbestand ten zeerste heeft doen groeien. Dank daarvoor, Tony! Maar als hij binnen een paar jaar kromme vingers krijgt, gebocheld door de praktijk waggelt op zijn zere voeten en om de haverklap met een pijnlijk gezicht naar zijn blauwe zak grijpt, wie zal er dan nog bij mij op consultatie willen komen? (schudt moedeloos het hoofd)
GUIDO: En als hij stopt met klimmen, verliest hij zijn levenslust. Ook al geen reclame voor uw praktijk.
Dr. Jos: Precies. (werpt een blik in de klimzaal, waar een kerel aan de voet van de muur zijn handen inwrijft met talkpoeder, wat een witte wolk genereert) Zie je dat, Van Caesbroek? Moet je die idioot bezig zien. Alsof er nog niet genoeg fijn stof hangt in zo'n indoor sportcentrum. Talkpoeder aan je handen wrijven is trouwens sowieso zinloos, want het is bewezen dat de wrijvingsindex paradoxaal genoeg juist afneemt als je het gebruikt. (staat op en laat een half glas bier op tafel staan) Kom gast, we zijn hier weg. Zweetgeur, fijn stof en trappist zonder schuim. We gaan naar een echt café, om een barkruk te beklimmen.
 
(RVC)
 
Dr. Jos beveelt geïnteresseerden volgende verhelderende lectuur aan:
 
Lutter e.a., Pulling harder than the hamate tolerates: evaluation of hamate injuries in rock climbing and bouldering, Wilderness-Environ-Med., dec. 2016
Kilgas e.a., The effect of magnesium carbonate (chalk) on geometric entropy, force and electromyography during rock climbing, J-Appl-Biomech., dec. 2016
Lutter e.a., Rock climbing-related subclavian vein thrombosis, BMJ-Case-Rep., okt. 2015
Woollings e.a., Risk factors for injury in sport climbing and bouldering: a systematic review of the literature, Br-J-Sports-Med., sep. 2015
Schweizer, Sport climbing from a medical point of view, Swiss-Med-Wkly., okt. 2012
Pieber e.a., Acute injuries and overuse syndromes in sport climbing and bouldering in Austria: a descriptive epidemiological study, Wien-Klin-Wochenschr., jun. 2012
Schöffl e.a., Evaluation of injury and fatality risk in rock and ice climbing, Sports-Med., aug. 2010
Kubiak e.a., Hand injuries in rock climbers, Bull-NYU-Hosp-Jt-Dis., 2006
Wright e.a., Indoor rock climbing: who gets injured?, Br-J-Sports-Med., jun. 2001
Jones e.a., A critical review of the incidence and risk factors for finger injuries in rock climbing, Curr-Sports-Med-Rep., nov-dec. 2016
Schöffl e.a., Acute injury risk and severity in indoor climbing - a prospective analysis of 515,337 indoor climbing wall visits in 5 years, Wilderness-Environ-Med., sep. 2013
Buda e.a., Foot overuse diseases in rock climbing: an epidemiologic study, J-Am-Podiatr-Med-Assoc., mrt-apr. 2013
Logan e.a., Can rock climbing lead to Dupuytren's disease?, Br-J-Sports-Med., sep. 2005
Heirene e.a., Addiction in extreme sports: an exploration of withdrawal states in rock climbers, J-Behav-Addict., jun. 2016
 
 
 
 

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84