Onderweg of aan tafel? Ga voor een goedgevulde wafel!
Vergeet je croquetoestel of paninimaker, het wafelijzer is weer helemaal heet en je kan er veel meer mee dan je op ’t eerste gezicht denkt. Probeer deze gerechtjes eens. Weinig moeite, in geen tijd klaar en amper afwas. Klinkt lekker toch?
ONTBIJT
Verloren brood
Nodig: Enkele dikke sneden (oud) brood naar keuze, 2 grote eieren, ½ kop melk, een druppel vanille-extract, 1 el bruine suiker, 1 el kaneel, esdoornsiroop, extra eitje of fruit naar keuze
Bereiding:
- Kluts de eieren in een kom.
- Voeg de melk, wat vanille-extract, een snufje suiker en wat kaneel toe.
- Dompel de dikke sneden brood snel eventjes onder, maar laat zeker niet weken.
- Besprenkel het hete wafelijzer met bakspray, leg de sneetjes erin en bak ze een voor een goudbruin.
- Snijd de krokante sneetjes in repen.
- Serveer met een spiegelei, of wat esdoornsiroop en fruit naar keuze, bijvoorbeeld banaan en rode vruchten.
Sandwich
Nodig: 1 zoete aardappel, 2 eieren, ½ avocado, peper, zout, paprikapoeder en eventueel komijn, 1 el olie
Bereiding:
- Rasp de zoete aardappel en wring uit in een handdoek.
- Klop een ei los in een kom en voeg de zoete aardappel toe.
- Kruid af en voeg nog een el olie toe.
- Bak het mengsel in een vijftal minuten lichtbruin.
- Bak ondertussen een spiegelei.
- Dresseer een wafel op een bord, leg er het spiegelei en enkele schijfjes avocado op.
- Kruid met peper en zout en gebruik eventueel een andere wafel om de sandwich te sluiten.
LUNCH/AVONDETEN
Quesadillas
Nodig: 1 el olijfolie, 1 rode (punt)paprika, een potje maïs, 1 chilipeper, 2 wraps, 1 klein zakje geraspte kaas, fajita-kruiden, eventueel een potje zure room
Bereiding:
- Stoof de paprika en chilipeper (ontpit en fijngesneden) aan in wat olie en kruid met wat zout.
- Snijd ondertussen de wraps zodat ze in het wafelijzer passen.
- Leg een wrap op het hete wafelijzer en verdeel de kaas, groentjes en maïs erover.
- Breng op smaak met de fajita-kruiden en leg eventueel nog wat kaas erbovenop.
- Sluit met een tweede wrap en bak tot ze lichtbruin kleuren en de kaas volledig gesmolten is.
- Serveer eventueel met wat zure room of een saus naar keuze.
Pizza
Nodig: pizzadeeg, tomatensaus uit een pot, mozzarella, toppings naar keuze
Bereiding:
- Snijd het bladerdeeg in de juiste vorm voor je ’t op het hete wafelijzer legt.
- Beleg met een dun laagje tomatensaus, fijne sneetjes kaas en andere fijngesneden toppings naar keuze.
- Leg een tweede passend bladerdeegvel erbovenop en bak lichtbruin.
DESSERT
Brownie
Nodig: browniemix, esdoornsiroop, slagroom en een handvol grofgehakte pistachenoten
Bereiding:
- Bereid de browniemix in een kom zoals beschreven op de verpakking.
- Giet het mengsel in het wafelijzer en bak tot de brownie stevig is.
- Werk af met een toefje (handgeklopte) slagroom, esdoornsiroop voor de liefhebbers en enkele pistachenoten.
Bosbessen
Nodig: 1/3 kop kokosnootolie, ½ kop bosbessen, 3 koppen speltbloem of havermeel (fijngemalen havermout), anderhalve kop ongezoete amandelmelk, 4 eieren, 2 el esdoornsiroop, 1 tl bakpoeder, vanille-extract, zout
Bereiding:
- Klop de eieren los in een grote kom en voeg de melk, de gesmolten kokosnootolie, esdoornsiroop en een druppeltje vanille-extract toe.
- Voeg dan ook de bloem toe en een snuifje zout.
- Meng tot een glad mengsel en schep er dan voorzichtig de bessen door.
- Verdeel het mengsel over het hete wafelijzer en bak gaar.
- Serveer warm met nog een paar besjes en eventueel een aardbeitje.
Je wafelijzer weer als nieuw?
- Trek de stekker van het wafelijzer uit het stopcontact en wacht tot het toestel wat is afgekoeld.
- Maak een stoffen handdoek nat onder de kraan en wring uit zodat er geen water meer druipt.
- Leg de vochtige doek op het wafelijzer en sluit de klep.
- Laat een paar minuten stomen en verwijder dan de doek.
- Gebruik dezelfde doek om het vuil makkelijk weg te wrijven.
(SVR)