Image
10/12/2018

Ongebreideld bingen in de donkere dagen

Sloffen aan, onder een dekentje in de zetel duiken en bingewatchen geblazen: niets is leukers om de lange donkere avonden mee door te komen. Weet je niet wat te kiezen uit het enorme aanbod? Grasduin mee in GUIDO's bangelijke bingetips.

 
FILM
Jurassic World - Fallen Kingdom
 
Fallen Kingdom is stukken beter dan de eerste Jurassic World, maar de ultieme dinofilm is het zeker niet. Een analyse in 5 pro's & cons.
 
PRO
Het was een uitstekend idee om Dr. Ian Malcolm uit de originele Jurassic Park terug te brengen.
CON
De speech van Malcolm aan het begin en einde van de film klinkt flauw en herkauwd.
 
PRO
Het was een uitstekend idee om milieu-activisten het te laten opnemen voor de met uitsterven bedreigde dino's.
CON
Je beseft al veel te vroeg dat die ecoboys het niet menen en hebzucht (zoals gewoonlijk) de belangrijkste drijfveer van de film zal zijn.
 
PRO
Het was een uitstekend idee om de getalenteerde Spaanse regisseur J. A. Bayona de regie te laten verzorgen.
CON
Bayona debuteerde met een spookhuisfilm (El Orfanato) en kon het niet laten om ook zijn dino's in een spookhuis te laten rondhossen.
 
PRO
Het was een uitstekend idee om Chris Pratt en Bryce Dallas Howard veel gezamenlijke scènes te geven, want de chemie tussen die twee werkt.
CON
Het blijft een belachelijk gezicht wanneer Pratt een bloeddorstige velociraptor in bedwang houdt met een klikkertje uit de kauwgumballenbak.
 
PRO
Het was een uitstekend idee om Sir Benjamin Lockwood op te voeren, een stokoude ex-businesspartner van John Hammond.
CON
De reden van de breuk tussen Lockwood en Hammond, die we om spoilerredenen niet zullen vermelden, is zwaar bij de haren gegrepen.
 
FILM
The death of Stalin
 
Vermakelijke en intelligente satire over de fictieve machtsstrijd die losbarst nadat Stalin het loodje legt. De film is gebaseerd op de gelijknamige strip van Thierry Robin en Fabien Nury.
 
SERIE
Absentia - Seizoen 1
 
Een FBI-agente probeert haar leven terug op de rails te krijgen na zes jaar ontvoering en gevangenschap waarvan ze zich niets meer herinnert. Donkere, sfeervolle en spannende thrillerreeks (10 afleveringen).
 
DOCU
Zie mij doen
 
Documentairemaakster Klara Van Es leefde een jaar lang in een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking en schildert een teder portret van de kwetsbare bewoners.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
The Christmas Chronicles
Het stond in de sterren geschreven dat ook Netflix een warmhartige kerstprent zou lanceren, en kijk: Kurt Russel speelt Santa Claus. De film werd geproducet door Chris Columbus, van de ultieme kerstfilm Home Alone.
 
Narcos: Mexico
Omdat een mens niet kan blijven jagen op Pablo Escobar in Colombia, speelt het vierde seizoen van Narcos zich af in Mexico, op zoek naar de roots van de moderne drugsoorlog. Met Diego Luna en Michael Peña.
 
FILM
Achter de schermen van
A QUIET PLACE
 
A Quiet Place is een van de spannendste horrorfilms van het jaar, dus eigenlijk weet je er best zo weinig mogelijk over. Geen paniek, want deze weetjes zijn spoiler-free.
 
- Regisseur en hoofdrolspeler John Krasinski speelt naast Emily Blunt, ook in het echte leven zijn echtgenote.
 
- Voor de productie was twintig ton mais nodig, die speciaal voor de film werd besteld bij boeren in de staat New York.
 
- De acteurs moesten ASL leren, wat staat voor American Sign Language.
 
- Baby Abbott in de film wordt afwisselend gespeeld door de helft van een tweeling: een jongen én een meisje.
 
- In mei 2020 kunnen we een sequel verwachten.
 
FILM
Future World
 
James Franco heeft zich vrolijk vertild aan deze post-apocalyptische sciencefictionwestern, een rommelig, Mad Max-achtig curiosum met cameo's van onder meer Method Man en Snoop Dogg.
 
FILM
Aus dem Nichts
 
Wij zijn nooit echt overtuigd geweest van het acteertalent van de Duitse actrice Diane Kruger, maar in deze film van Fatih Akin over een vrouw die haar man en zoon verliest bij een aanslag, is ze wel indrukwekkend.
 
FILM
Darkest Hour
 
De nieuwe film van Joe Wright is meer een one man show dan wat anders, want de camera wijkt geen millimeter van Gary Oldman, die een minutieuze imitatie weggeeft van Winston Churchill tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
22 July
Paul Greengrass, die eerder al gedetailleerde reconstructies maakte van Bloody Sunday in Noord-Ierland en de mislukte kaping van vlucht United 93, heeft een film klaar over de aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen.
 
House of Cards Seizoen 6
Hoe moet het verder met House of Cards nadat hoofdrolspeler Kevin Spacey op staande voet werd ontslagen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik? Dat zie je vanaf 2 november, wanneer het zesde en laatste seizoen online komt.
 
DOCU
Wien is 't Hof van Commerce?
 
Wien wist er da...
 
... deze mockumentary er kwam ter gelegenheid van 20 jaar 't Hof van Commerce?
 
... DJ 4T4 alias Kristof Michiels de film helemaal in z'n eentje maakte?
 
... alle BV's in de film hun cameo gratis deden, uit sympathie voor 't Hof?
 
... de vrouw van Limburger 4T4 uit Roeselare komt, zodat hij ook thuis geregeld wordt geconfronteerd met onversneden West-Vlaams?
 
... op de dvd-versie een integraal concert van 't Hof in de AB in Brussel staat?
 
... de film tjokvol inside jokes zit die je alleen kunt snappen als je de teksten van de hits kent?
 
FILM
In Darkness
 
Natalie Dormer, die je kent als Margaery Tyrell uit Game of Thrones, schreef mee aan en speelt de hoofdrol in deze donkere thriller van Anthony Byrne over een blinde muzikante die een moord hoort plegen in het appartement boven haar.
 
FILM
Phantom Thread
 
Paul Thomas Anderson trok voor het eerst in zijn carrière naar Engeland voor dit drama over een Britse modeontwerper en zijn piepjonge muze. Dit was de allerlaatste rol van Daniel Day-Lewis, met wie Anderson eerder samenwerkte in There Will Be Blood.
 
FILM
I, Tonya
 
Tonya Harding was een figuurschaatskampioene die Olympisch zilver behaalde. In 1994 liet haar man een aanslag plegen op Hardings rivale Nancy Kerrigan, wat het einde betekende van een flamboyante carrière. De Australische regisseur Craig Gillespie zag er een zwarte komedie in.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
The Haunting of Hill House
De Nederlandse acteur Michiel Huisman speelt de hoofdrol in deze tiendelige horrorserie over kinderen die opgroeiden in een spookhuis en als volwassenen weer samen komen om oog in oog te staan met hun demonen.
 
Roma
Alfonso Cuarón, de regisseur van Gravity, keert terug naar zijn Mexicaanse roots in een gevoelig portret van een huishoudster tegen de achtergrond van de politieke onrust in het begin van de jaren ‘70. De film ging in première op het filmfestival van Venetië en komt in december op Netflix.
 
DOCU
Rabot
 
Op een boogscheut van het historische hart van Gent worden drie aartslelijke sociale woonblokken afgebroken. Christina Vandekerckhove trok met haar camera naar het Rabot en registreerde de restanten van het leven van de laatste bewoners, voordat de sloophamer in hun woonkamer hakte. Van deze bekroonde documentaire gaat je hart bloeden. De eenzaamheid en uitzichtloosheid aan de zelfkant van het hippe Gent is confronterend en choquerend, maar tegelijk ook teder in beeld gebracht. Onvergetelijk!
 
FILM
Modern Life is Rubbish
 
Een jong stel gaat uiteen en moet hun muziekcollectie verdelen, iets wat hen elkaars liefde leert herontdekken. Dat deze film dezelfde titel heeft als het tweede album van Blur, is geen toeval.
 
SERIE
Electric Dreams - Seizoen 1
 
De visionaire auteur Philip K. Dick (1928-1982) introduceerde de paranoia in het sciencefictiongenre. Het eerste seizoen van Electric Dreams brengt tien van zijn bevreemdende kortverhalen tot leven.
 
FILM
Jumanji - Welcome to the Jungle
 
Vermakelijke remake van (of sequel op) de klassieker uit 1995 met wijlen Robin Williams. Vooral de computergegenereerde beesten blijken er sindsdien stevig op vooruitgegaan.
 
DOCU
Leuven '68 - De studentenrevolte die het land deed daveren
 
In 1968 - exact 50 jaar geleden dus - stond niet enkel de Parijse studentenbuurt in vuur en vlam, maar barstte ook in Leuven een studentenrevolte los. Deze docu blikt daarop terug aan de hand van 70 minuten uniek archiefmateriaal.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
13 Reasons Why - Seizoen 2
Tweede seizoen van de controversiële tienerreeks over de nasleep van de zelfmoord van een meisje. Een reeks onheilspellende polaroids legt een verschrikkelijk geheim bloot.
 
La Casa de Papel - Part 2
Op Netflix kan je eens wat verder kijken dan de stortvloed aan Amerikaanse series. Ook Europese originals zijn het bekijken waard, zoals de Spaanse heist-serie La Casa de Papel.
 
SERIE
8 weetjes over 'TWIN PEAKS'
 
1)
 
De originele twee seizoenen van Twin Peaks liepen in 1990 en 1991. Het was de grootste cultserie van de jaren '90, waarin iedereen op zoek ging naar de moordenaar van Laura Palmer.
 
2)
 
In 1992 draaide regisseur David Lynch de bioscoopfilm Twin Peaks: Fire Walk with Me, een prequel op de reeks.
 
3)
 
In 1990 verscheen het geheime dagboek van Laura Palmer in boekvorm. Het werd geschreven door Jennifer Lynch, de dochter van David.
 
4)
 
In 2017 verrasten David Lynch en zijn kompaan Mark Frost vriend en vijand door 18 nieuwe afleveringen van Twin Peaks te lanceren, meer dan een kwarteeuw na het origineel.
 
5)
 
De nieuwe Twin Peaks werd uitgeroepen tot beste serie van het jaar door onder meer Rolling Stone, The Washington Post en Esquire.
 
6)
 
In de nieuwe afleveringen zijn Harry Dean Stanton, Miguel Ferrer, Warren Frost en zelfs David Bowie te zien, die inmiddels allen zijn overleden.
 
7)
 
Acteur Kyle MacLachlan keert niet alleen terug in zijn iconische rol als de koffie slurpende special agent Dale Cooper, maar ook als zijn alter ego's Mr C en Dougie Jones.
 
8)
 
In de dvd-box Twin Peaks - A Limited Event Series vind je naast de 18 nieuwe afleveringen ook tal van beelden achter de schermen, in totaal goed voor 1318 minuten kijkplezier op 10 schijfjes.
 
DOCU
An Inconvenient Sequel: Truth To Power
 
In 2006 schudde de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore de wereld wakker met zijn spraakmakende docu An Inconvenient Truth, over de klimaatopwarming. Deze sequel toont aan dat er nog veel werk aan de weerwinkel is.
 
FILM
The Snowman
 
Een ijzige thriller naar een roman van de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø, waarin een winterse seriemoordenaar toeslaat, met een lugubere link naar het verleden. Een uitstekende Michael Fassbender speelt inspecteur Harry Hole.
 
FILM
Blade Runner 2049
 
Adembenemend mooie, maar trage en onderkoelde sequel op de sf-klassieker van Ridley Scott uit 1982. Ryan Gosling steelt de show, maar er is ook een uitgebreide cameo voor Harrison Ford, de hoofdrolspeler uit de originele Blade Runner.
 
FILM
Cargo
 
De jonge Vlaamse regisseur Gilles Coulier, bekend van Bevergem en nu ook De Dag, maakte een rauwe film over drie Oostendse broers die hun familiaal vissersbedrijf van de ondergang willen redden.
 
FILM
Loveless
 
De Russische regisseur Andrey Zvyagintsev, van het geniale Leviathan uit 2014, won vorig jaar de juryprijs in Cannes voor dit hartverscheurend drama over gescheiden ouders en hun vermist kind.
 
FILM
The Wilde Wedding
 
Hoewel de Britse regisseur Damian Harris mooi acteervolk heeft bijeengebracht voor deze romantische komedie over een ex-filmdiva die voor de vierde keer trouwt, werd het een filmisch huwelijksfeest met bitter weinig animo.
 
FILM
The Layover
 
The Layover verkoopt zichzelf als een sekskomedie. Dat valt nog dik tegen als je wat juice had willen zien, en veel te lachen valt er ook al niet. Nee, we hadden véél beter verwacht van William H. Macy.
 
SERIE
The Expanse - Seizoen 1
 
Af en toe hebben wij nood aan een royale dosis onversneden sciencefiction. The Expanse, een serie propvol dreiging en intriges in een gekoloniseerd zonnestelsel, is de goed gemaakte spacefix waarop we zaten te wachten.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
Nightflyers
George R. R. Martin schreef de boeken die aan de basis lagen van Game of Thrones. Hij schreef echter ook sciencefiction, en Netflix verfilmt nu zijn toekomstnovelle Nightflyers. Nog niet voor meteen, maar er staat wel al een teaser online.
 
Troy: Fall of a City
Yippie, een sandalenreeks! Troy: Fall of a City is een Netflix Original en het eerste seizoen staat nu online.  De reeks is Brits en werd ontwikkeld in samenwerking met de BBC.
 
Lost in Space
De originele serie verblijdde het naïeve Amerikaanse televisiepubliek in de jaren zestig. De filmversie uit 1998, met Matt LeBlanc uit Friends, flopte keihard. Netflix probeert nu nieuw leven te blazen in de klassieker Lost in Space.
 
SERIE
7 weetjes over het 7de seizoen van 'Game of Thrones'
 
1)
 
Anders dan de zes voorgaande seizoenen, die elk tien afleveringen telden, zijn er in het zevende seizoen maar zeven afleveringen.
 
2)
 
Wie Game of Thrones door de complexe intriges en talloze personages soms moeilijk vindt om te volgen, vindt op de blu-rays 'In-Episode Guides'.
 
3)
 
Hou je ogen goed open, want zowel Ed Sheeran, Brent Hinds van de metalband Mastodon en de jongens van Bastille hebben cameo's in dit seizoen.
 
4)
 
De seizoensfinale duurt 81 minuten, wat er meteen de langste Game of Thrones-episode tot nu toe van maakt.
 
5)
 
De vijf hoofdacteurs Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke en Kit Harington verdienen ongeveer een miljoen euro per aflevering.
 
6)
 
Voor het zevende seizoen werden opnames gemaakt in Noord-Ierland, Spanje, IJsland, Kroatië en Canada. En in Westeros natuurlijk...
 
7)
 
Je kan dit jaar nog eens op je gemak naar alle zeven seizoenen kijken, want het achtste - en laatste - seizoen zal pas in 2019 worden uitgezonden.
 
DOCU
Dries
 
De Duitse regisseur Reiner Holzemer volgde een jaar lang Dries van Noten bij het ontwerpen van vier collecties. Dat leverde een intiem portret op van de bekende Belgische modeontwerper.
 
FILM
Good time
 
De New Yorkse broers Josh en Benny Safdie willen met Good time, met onder meer Robert Pattinson, in de voetsporen treden van Scorsese en Coppola.
 
FILM
120 BPM
 
Deze film van Robin Campillo over de strijd tegen aids in het Parijs van de jaren '90 kreeg in Cannes een staande ovatie en sleepte maar liefst 13 nominaties voor Césars (Franse Oscars) in de wacht.
 
ONDERTUSSEN OP NETFLIX:
 
The Rain
De eerste Deense Netflix Original, over een groep overlevers in een door een apocalyptisch regenvirus gedecimeerd Scandinavië. De teaser trailer is al gelanceerd, de reeks volgt later dit jaar.
 
First Team: Juventus
Documentairereeks achter de schermen van de prestigieuze Italiaanse voetbalclub Juventus FC. De eerste drie afleveringen zijn nu beschikbaar, het tweede deel volgt later dit jaar.
 
The Alienist
Psychologische 19de-eeuwse thrillerreeks met onder meer Dakota Fanning, gebaseerd op het boek van Caleb Carr. Onze landgenoot Jakob Verbruggen (van Code 37) regisseerde drie afleveringen. Te zien vanaf half april.
 
(HDP)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84