Image
27/01/2019

Van droge korsten tot kraakverse maaltijd: aan de slag met oud brood


Op maandag een lekker vers brood kopen en tegen donderdag al met tegenzin naar die zak met droge korsten kijken. Been there, done that. Je broodzak meteen integraal met een slam dunk de vuilnisbak in mikken zou niet alleen zonde van je geld en verspilling van je eten zijn, maar ook een gemiste kans voor een smakelijke restjesmaaltijd.
 
Voorgerecht: Bruschetta’s
Pizza, pasta, pesto, tiramisu ... De Italianen weten wat goed is en wij geven ze graag gelijk. Hun bruschetta’s zijn even gemakkelijk en even lekker als verloren brood en geven je instant Italian vibes.
 
Benodigdheden (voor 4p):
  • 200 g tomaten
  • 100 g parmaham
  • 200 g kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 olijven
  • Zout
  • Olijfolie
  • Brood
Recept:
  1. Snij de tomaten in dunne schijfjes en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bestrooi ze met zout, bedruppel ze met wat olijfolie en bak ze ongeveer 15-20 minuten op 200°C.
  2. Rooster het brood in de oven, zo hard je zelf wil.
  3. Wrijf de broodschijfjes in met de gepelde en gehalveerde knoflookteentjes en bedruppel ze ook met wat olie.
  4. Snij de parmaham, kaas en olijven in kleine blokjes en leg ze samen met de tomaten decoratief op de broodschijfjes. Buon appetito!
 
 
Hoofdgerecht: Verloren brood
A.k.a. gewonnen brood a.k.a. wentelteefjes a.k.a. koekebokes a.k.a. hoe je oma ze noemt. Deze klassieker is alom gekend, geliefd en gigantisch lekker. En o ja, ook echt absurd gemakkelijk.
 
Benodigdheden (voor 4p):
  • 4 eieren
  • 1 liter melk
  • Sneetjes brood
  • Suiker en fruit
Recept:
  1. Klop de eieren op, voeg er de melk aan toe en giet in een bord of platte kom.
  2. Laat je boterhammen even weken in het beslag.
  3. Bak ze goudbruin in de pan.
  4. Bestrooi ze met suiker en beleg ze eventueel met wat aardbeien, blauwe bessen of frambozen.
 
Dessert: Broodpudding
Dingen waar je altijd nog wel een gaatje voor hebt: dessert. Want dessert gaat niet naar de maag, maar naar het hart. En zeker als er wat alcohol in zit.
 
Benodigdheden (voor 4p):
  • 200 g witte suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 liter melk
  • 1 dl room
  • 2 eierdooiers
  • Kaneel
  • Rum
  • 300 g oud brood
  • 300 g oude sandwiches
Recept:
  1. Laat je oven al voorverwarmen op 200°C. Snijd ondertussen het brood en de sandwiches in stukken en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  2. Kook de melk met de suiker en giet het daarna over het brood. Doe hetzelfde met de room en het eigeel. Meng het geheel daarna goed door.
  3. Bestrooi je toekomstige broodpudding met kaneel en doe er een scheutje rum bij.
  4. Schuif je ovenschaal in de oven en laat 45 minuten op 180°C bakken.

Comment

  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84