Recepten uit de vier windstreken
Haal je kompas maar boven, want GUIDO verzamelde voor jou de lekkerste gerechten uit de vier windstreken, gemakkelijk in gebruik maar toch fancy genoeg om indruk te maken op je medestudenten. Telkens goed voor vier hongerige magen.
Noord
NOORSE VISSTICKS
Suggestie: met aardappelpuree en spinazie
Benodigdheden
- keukenpapier
- schaal of kom
- mixer of vork
- twee diepe borden
- pan
|
Ingrediënten
- 500 gram kabeljauwfilet
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- 50 gram boter
- paneermeel
|
Bereiding
- Spoel de kabeljauwfilets af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze daarna op gewenste grootte.
- Neem vervolgens de twee diepe borden, strooi de bloem in het ene en het kruidenpaneermeel in het andere. Breek de eieren in een schaal en klop ze los met een mixer of vork.
- Rol de kabeljauwreepjes door de bloem. Doop ze dan in het losgeklopte ei en rol ze daarna door het paneermeel, let er wel op dat je ze goed aandrukt in een vestje van paneermeel.
- Ten slotte hoef je enkel nog de boter te smelten in de pan, een beetje bruin laten worden en de vissticks erin leggen. Bak ze gedurende vijf minuten aan alle kanten bruin.
Oost
INDONESISCHE NASI GORENG
Benodigdheden
|
Ingrediënten
- 200 g gekookte rijst
- 50 g sojascheuten
- 2 pijpajuinen
- 8 peulen
- 1/4 rode paprika
- halve stengel prei
- 1 stengel selder
- 4 groene asperges
- 2 eieren
- 4 eetlepels sojasaus
- arachideolie
- groente- of kipbouillon
- 1 dl water
- koriander
|
Bereiding
- Breng de olie op temperatuur, breek de eieren en bak ze als spiegeleieren in de wokpan.
- Zodra het eiwit gebakken is, hak je de omelet in stukken en voeg je er de pijpajuin, prei, paprika, peultjes, asperges (zonder punten) en prei aan toe.
- Laat goed bakken en kruid met peper en zout.
- Voeg er ten slotte de rijst, sojasaus, water en de bouillon aan toe, en laat even verder bakken.
Zuid
AFRIKAANSE KIP
Suggestie: met rijst, pasta of couscous
Benodigdheden
|
Ingrediënten
- 6 kipfilets
- 8 dl melk
- 200 g gemalen kokos
- 5 paprika’s in verschillende kleuren
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 preistengels
- 2 eetlepels boter
- 2 theelepels zout
- 2 bouillonblokjes
- 2 eetlepels meel
- 4 dl yoghurt
|
Bereiding
- Verwarm de melk, giet ze over de kokos en laat afkoelen. Snijd ondertussen de kip, paprika en prei in reepjes.
- Nu is het tijd om de kip te braden. Voeg er de paprika, sambal en prei aan toe en laat enkele minuten sudderen. Gooi er wat zout, een bouillonblokje en kokosmelk (door een vergiet) bij en blijf goed verwarmen.
- Meng ten slotte het meel met de yoghurt en laat het versmelten met de saus. Laat nog vijf minuten sudderen.
West
MEXICAANSE WRAP MET GEROOKTE ZALM
Suggestie: serveer met droge witte wijn
Benodigdheden
|
Ingrediënten
- 4 wraps
- ijsbergsla
- 600 g gerookte zalm
- 2 kleine uien
- kappertjes
- slagroom
- citroensap
|
Bereiding
- Maak de wrap warm zoals vermeld staat op de verpakking, leg daarna neer en smeer in met slagroom.
- Hak de ui in kleine stukjes en leg een beetje op de wrap. Let wel dat je niet overdrijft, want een overheersende uismaak is niet aangenaam.
- Leg daarna naar eigen voorkeur sla en zalm in de wraps. Voor de liefhebbers kunnen kappertjes en citroensap ook een aangename combinatie zijn.
- Rol de wrap strak op en steek er een cocktailprikker in.