Image
15/03/2019

Check deze vijf voetbaltips van futsal-legende KARIM BACHAR

Karim Bachar gaat samen met Eleven Sports onze nationale winnaar van Red Bull Neymar Jr's Five klaarstomen voor de wereldfinale in Brazilië. Maar zijn tips helpen ook jouw team vooruit natuurlijk.
Samen met je vrienden al ingeschreven voor de Red Bull Neymar Jr's Five Qualifier in je buurt? Snel zijn, want de eerste aftrap is al binnenkort! Verwacht je aan snel en tactisch voetbal. Vijf tegen vijf. En daar kan drievoudig futsal-coach van het jaar Karim Bachar een aardig woordje over meepraten.
 
"Red Bull Neymar Jr's Five is een zeer knap en origineel concept. Ondanks de professionele omkadering is het vooral zeer toegankelijk. Iedereen kan deelnemen. Dit tornooi is de ideale mix van street soccer, boardingvoetbal en futsal. Ik wil vooral mijn ervaringen als speler en coach overbrengen. Met wat looplijnen en tactische afspraken proberen om het team sterker te maken. En zeker ook de individuele kwaliteiten maximaal benutten in belang van het team."
Welke spelers heb je nodig in je team?
"Je speelt als team. Er is geen ruimte voor ego. En elke speler moet kunnen aanvallen én verdedigen. Er zijn niet echt vaste posities omdat je continu in beweging bent. Ga voor een goed evenwicht met spelers die een individuele actie in huis hebben."
Wat als je door een tegengoal een speler verliest?
"Als je een speler verliest is het nog belangrijker om je te houden aan de teamafspraken. Je zal moeten trachten te gaan scoren zonder je organisatie bij balverlies uit het oog te verliezen. Een mogelijkheid is hier dat je dan de spelers met een individuele actie nog meer in situatie brengt om de dribbel aan te gaan."
Hoe ga je om met druk of een nederlaag?
"Uiteraard speel je altijd om te winnen, dat is nu eenmaal het spel. Maar uit een verlies leer je soms meer dan uit een klinkende overwinning. Het belangrijkste is dat je er als ploeg alles aan doet om te winnen. Je wint of verliest als één team. Als je er alles aan gedaan hebt, dan kan je jezelf of je team niets verwijten. Vergeet nooit dat het leuk moet blijven!"
Wat zijn de voor- en nadelen van offensief of defensief spelen?
"Op voorhand een goede analyse maken van je eigen team en je tijdens de wedstrijd kunnen aanpassen aan de wedstrijd en tegenstander is een must. Stel de juiste vragen. Wat voor spelers heb je in je eigen team? Zijn we fysiek in orde om vanaf de eerste minuut de tegenstander hoog te gaan vastzetten? Zijn er tegenstanders die makkelijk op de man kunnen worden uitgeschakeld? Elke tactiek heeft voor- en nadelen. Ik ben zelf voorstander van aanvallend voetbal en snel proberen scoren, zonder te vergeten dat er steeds een goede restverdediging moet staan."
"Welke tactiek je ook kiest als team, het moet uitgevoerd worden door iedereen. Achteraf is het altijd makkelijk om te stellen dat een andere tactiek beter had geweest. Maar dezelfde wedstrijd komt nooit meer terug. Verspil er dus ook je tijd niet aan."
Waar moet je op werken als voorbereiding?
"Ga samen trainen om wat automatismen te creëren. Ga zeker ook eens in een hal met boarding voetballen. Train op heel veel positiewissels. Play and go. Iedereen valt aan en verdedigt ook mee. Leer communiceren op het veld. Leer ruimte creëren voor jezelf en voor de medespeler. Werk op een snelle omschakeling van balbezit naar balverlies, en natuurlijk ook van balverlies naar balbezit. Weet waar je één tegen één de actie maakt, want balverlies kan dodelijk zijn."

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84