Image
12/04/2019

Kyra Gantois (20), het meisje naast Anuna: “Ik ben mij gaan inschrijven aan Thomas More, maar voor de rest heb ik die school amper gezien.”


Jouw leven is plots wel veranderd, hé?
Kyra: Inderdaad. Vroeger was ik gewoon zo’n typische jongere die in de zetel Netflix zat te kijken en zich afvroeg of het de moeite was om naar de les te gaan. Nu kan ik helemaal niet meer naar de les gaan (lacht). Toen we onze video maakten om iedereen warm te maken voor een klimaatmars, dachten we eerst dat dat totaal geen impact zou hebben. We zouden daar gewoon met twee staan. Na die mars had ik het van de ene dag op de andere super druk en sindsdien is het eigenlijk niet meer gestopt. De ‘hype’ is wel een beetje aan het afzwakken, maar wij blijven gewoon doorgaan. Desnoods staan we daar maar met twee. We hebben beloofd dat we gingen volhouden tot aan de verkiezingen, dus dan doen we dat.
Jullie zijn wel tegen het verplichten om naar de klimaatmars te gaan?
Kyra: (resoluut) Ja. Als mensen niet weten waarom ze moeten gaan, of als ze er niet achter staan, hoeft het niet. We gaan niet voor het aantal, maar voor de mensen die wíllen komen omdat ze het probleem begrijpen.
Hoe voelde het toen Leonardo DiCaprio een Instagrampost plaatste over de klimaatmars in België?
Kyra: (lacht en wordt heel enthousiast) Ik volg hem op Instagram en dat was echt het eerste wat ik zag toen ik opstond. Ik heb dan hysterisch naar Anuna gebeld: “Oh my god, Leonardo DiCaprio heeft iets gepost”. Journalisten hebben ons daar toen ook over gebeld, terwijl ik nog steeds helemaal in shock was. DiCaprio heeft ons zelfs via via proberen contacteren, maar hij heeft uiteindelijk nooit zelf iets gestuurd. Er is wel een optie dat we binnenkort naar New York gaan voor een conferentie. Ze hebben ons gezegd dat hij ons daar wil ontmoeten. Ik denk dat ik zou flauwvallen als ik hem zie. (lacht)
Lees je alle reacties op artikels over jullie? Want er staan ook heel wat negatieve bij.
Kyra: Ik krijg ook veel persoonlijke berichten. Toen ik van Zuid-Afrika terugkwam, vroegen mensen bijvoorbeeld of ik met de fiets naar daar gegaan was. Dat is gewoon belachelijk. Ondertussen lees ik eigenlijk geen reacties meer. Ik heb trouwens nog maar drie keer in mijn leven gevlogen. Ik let daar wel op. Zo ga ik deze zomer niet op vakantie met het vliegtuig. Ik ben al naar Parijs en Straatsburg geweest met de trein, en onlangs ook naar Berlijn. Met de trein heen en terug naar daar kost voor twee personen 400 euro, terwijl een retourvliegticket maar 200 euro kost. Bovendien doe je er met de trein zeven uur over. Wat kiezen mensen dan als ze voor hun job naar daar moeten? Het systeem daarachter moet veranderen. Maar als je bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika wil, zit er momenteel niets anders op dan het vliegtuig te nemen.
In vergelijking met Anuna kom jij niet zo vaak in de media. Is dat een bewuste keuze?
Kyra: We hebben het niet bewust zo verdeeld. Ik was onlangs bijvoorbeeld samen met Anuna gevraagd voor een politiek debat bij Van Gils & gasten, maar da’s niets voor mij. Soms begrijp ik zelfs niet waarom wij zoveel interviews moeten geven. Dat wij zoveel in de media komen is onnodig. Mensen beginnen het ook stom te vinden dat wij altijd in de media komen. Die hebben zoiets van: “Laat die kinderen toch”.
Stond je achter het ontslag van Schauvliege?
Kyra: Ik vond het erg dat het op die manier moest gebeuren, zeker als ik haar zag wenen. Ze is ook maar een mens. Al waren de beschuldigingen die we van haar kregen niet oké.
Sinds de heisa ben jij van studierichting veranderd?
Kyra: Klopt, ik deed eerst Vastgoed en nu doe ik Media en Entertainment Business aan Thomas More Hogeschool. Vastgoed was niet mijn ding en dan ben ik gaan nadenken over wat wel bij mij paste. Ik ben zodanig bezig met media en alles daarrond… communiceren is gewoon mijn ding. Toen ik mij ging inschrijven vertelde ik eerlijk dat ik het superdruk had en niet veel naar de les zou kunnen gaan. Zij gaven aan dat wat ik nu doe de praktijkvariant is van wat zij daar aanleren.
Doe je mee aan de examens?
Kyra: Die van het eerste semester ga ik in de tweede zit inhalen. Aan de komende examens probeer ik wel deel te nemen, al ben ik nog geen enkele dag naar de les kunnen gaan. Ik ben mij gaan inschrijven, maar voor de rest heb ik die school amper gezien. Aan de ene kant vind ik dat wel lastig, want ik wil mijn studie niet verwaarlozen. Aan de andere kant ben ik blij wanneer ik thuis eens een dag rust heb en dan ga ik op mijn enige vrije dag niet naar de les gaan. Soms ben ik wel bang dat ik mijn jaar moet overdoen. Ik hoop dat ik nog genoeg studiepunten overheb. En hopelijk ben ik er toch voor een paar vakken door.’
Ben je lid van een studentenvereniging?
Kyra: Ja.
Op cantussen worden vaak plastic bekers gebruikt. Hoe sta jij daar tegenover?
Kyra: Je kan evengoed herbruikbare plastic bekers aanschaffen. Er was niet zo lang geleden een feestje waar een paar mensen een herbruikbare beker bij hadden. Toen heb ik tegen anderen gezegd “Kijk, zo kan het ook!”, maar hun argument is dan dat het veel geld kost. Klopt ook wel, maar het is een eenmalige aankoop en het maakt een groot verschil.’
Heb je tijd om naar de studentenvereniging te gaan?
Kyra: Amper. Tot voor kort kon ik zelfs naar geen enkel evenement gaan. Nu probeer ik er wel tijd voor te maken. Ik wil niet voor eeuwig schacht blijven! (lacht)
 

(GP)
foto: Nel Berens

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84