Image
04/05/2019

Van dumpster diver tot food waste warrior: Jeff Cornelis van 'Too Good To Go'


Jaarlijks gooien we in België gemiddeld 345 kg voedsel per persoon in de vuilnisbak. Jeff Cornelis (27) zag die afvalberg, rolde zijn mouwen op en dook erin. Als dumpster diver deed hij dat zelfs letterlijk, maar sinds een jaar ook figuurlijk, als een van de initiatiefnemers van Too Good To Go België. Die app maakt het mogelijk om overschotten van handelszaken en supermarkten voor een prikje af te halen, een concept dat bij almaar meer mensen in de smaak valt.
 
 
GUIDO: Ik zal eerst de vraag afvuren die iedereen zich stelt: waarom in godsnaam dumpster diven?
Jeff: Mensen denken vaak dat ik in een vuilnisbak duik voor een half opgegeten broodje en een verkleurde appel, maar in veel containers ligt voedsel dat zelfs nog verpakt is en waar dus niets mis mee is. Maar eigenlijk moet je het complete verhaal kennen om het te begrijpen, en dat begint in mijn jeugd. Op school had ik altijd het gevoel dat leerkrachten op zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk leerstof door je strot probeerden te duwen, om je zo klaar te stomen voor een leven waarin je vooral braaf je centjes moet verdienen. Ik had daar geen zin in. Ik wou niet alles zomaar voor waar aannemen, want als ik rondkeek, waren er veel dingen in de samenleving waar ik mij net vragen bij stelde. Maar hoe meer vragen ik stelde, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik die niet mócht stellen. Na verschillende scholen en evenveel desillusies heb ik op mijn achttiende – ik zat toen in het vierde - beslist een sabbatjaar in te lassen. Ik ben toen per toeval in Breda terechtgekomen, waar ik enkele krakers ontmoette en die gasten stelden zich niet alleen diezelfde vragen, ze hadden er ook al keilang over nagedacht. Voor mij was dat fantastisch, dus ik ben daar een jaar blijven plakken. Aangezien ik geen cent had, stelde iemand me voor om mee te gaan ‘skippen’. Dat bleek dan dumpster diven te zijn. Echt ziek om te zien wat er allemaal wordt weggegooid. Hallucinant.


 foto: Jonas Lampens


Van marginaal tot geniaal
 
GUIDO: Hoe reageerden je ouders daarop?
Jeff: Mijn moeder was eigenlijk vooral blij dat ze de joie de vivre opnieuw in mijn ogen zag. “Doe maar efkes, en kom dan terug om je studie af te werken,” zei ze. Dat heb ik effectief gedaan. Na een jaar was de tijd ook rijp om daar te vertrekken, want hoe fijn ik het ook vond in het begin, na enkele maanden begin je te zien dat er in die bende ook heel wat profiteurs rondlopen. Ik wou wel ‘buiten het systeem’ leven, maar dan op een constructieve manier. Impact hebben dus, en als je zo extreem leeft is dat onmogelijk. Mensen luisteren niet, ze vinden je gewoon marginaal. Enfin, het was dus tijd om terug te keren. Ik heb toen mijn diploma gehaald aan de Steinerschool, volgde nog een specialisatiejaar duurzaam bouwen en werkte nadien als fondsenwerver voor ngo’s bij Pepperminds, waar ik uitgroeide tot salescoach en trainer.
GUIDO: Maar al die tijd bleef je dumpster diven.
Jeff: Inderdaad. Ik woonde terug thuis dus eigenlijk hoefde dat niet meer, maar waarom geld geven aan eten dat in de winkel ligt als je het vijf minuten later gewoon gratis uit een vuilnisbak kan halen? Je mag ook niet vergeten wat er ‘achter’ dat eten zit. Vlees en zuivel produceren laat een gigantische ecologische voetafdruk na, en dan moet al dat voedsel nog verpakt en vervoerd worden. En die verpakking moet op zijn beurt óók nog gemaakt worden... (schudt het hoofd) Een eindeloos verhaal. De drang om die massale voedselverspilling aan te pakken, werd almaar groter, maar ik vond geen haalbare oplossing. En plots kwam dat telefoontje van Jonas Mallisse. Hij was op wereldreis in contact gekomen met enkele Denen die hem vertelden over Too Good To Go. Jonas vond dat een geweldige formule en wou hetzelfde systeem graag implementeren in België. Hij vroeg aan mij en aan nog een aantal andere mensen om mee in het verhaal te stappen en ik heb geen seconde getwijfeld. We hebben een paar keer vergaderd en zijn dan op uitnodiging naar Parijs getrokken om twee dagen het reilen en het zeilen van Too Good to Go Frankrijk te bestuderen. Nu, voor we effectief van start konden gaan, moesten we natuurlijk meerdere handelaars hebben die wilden meedoen.
 

Jonas (links) en Jeff (rechts)


All-time streefdoel

 
GUIDO: Waren de handelaars onmiddellijk warm te krijgen?
Jeff: Meestal wel. En de meeste argumenten kunnen we makkelijk weerleggen. Zo hebben speciaalzaken soms schrik dat klanten zouden wachten op de overschotjes om mooie kortingen te scoren in plaats van volle pot te betalen. Maar wie via de app komt, weet niet op voorhand wat hij zal meekrijgen. Wie specifiek één bepaald product wil, komt sowieso nog langs. Bovendien bereiken zulke zaken via ons ook veel níeuwe klanten, die in de toekomst daar kunnen aankloppen als ze nog eens een feestje organiseren. Plus, hoe meer eigenaars registreren voor Too Good To Go, hoe makkelijker anderen hun voorbeeld volgen.
GUIDO: Wanneer hebben jullie Too Good To Go dan officieel gelanceerd?
Jeff: Da’s ook nog een grappig verhaal. Toen een vijftigtal zaken hadden getekend, heeft de pers ons opgepikt. Jonas werd op een gegeven moment wakker gebeld om meer uitleg te geven, waarop hij mij wakker belde: “Ze zijn de app aan ’t downloaden, maar er staat nog niets op! We moeten asap ‘live’ gaan!” (lacht) Dat was op 1 maart 2018. Sindsdien zijn we stelselmatig gegroeid over gans België en zelfs uitgegroeid tot een van de best draaiende landen uit de hele Too Good To Go-groep. Ik mag dan ook geregeld naar andere landen om daar de werking mee op punt te zetten. Weet je, ondertussen was mijn all-time streefdoel een beetje naar mijn achterhoofd gezakt. Mede dankzij dit interview besef ik dat ik eindelijk aan ’t doen ben wat ik altijd al wou: effectief een verschil maken. Dus dank je wel. (lacht)
GUIDO: Met plezier.


 
Het Too Good To Go-team

 
 
Zo werkt het:
 
 1. Download gratis de app Too Good To Go.
 2. Maak een account aan.
 3. Kijk welke zaken maaltijden aanbieden in je buurt.
 4. Red een of meerdere porties.
 5. Ga op het afhaaltijdstip langs met je app en herbruikbare potjes.
 6. Toon het betaalbewijs.
 7. Smile en smul.
 8. Herhaal stappen 3 tot 7.
 
 
 
 
Too Good To Go in cijfers
 • Na 1 jaar hebben 400.000 Belgen de app gedownload; samen hebben ze bijna 300.000 maaltijden gered.
 • In ons land zijn al meer dan 1500 zaken op de kar gesprongen om de afvalberg te beperken.
 • In 2019 hopen de initiatiefnemers de kaap van 1 miljoen maaltijden te bereiken, ‘goed’ voor 2 miljoen kg CO², ofwel een Boeing 747 die naar New York vliegt.
 • Wereldwijd heeft Too Good To Go al 11,5 miljoen maaltijden gered, verspreid over 9 landen.
 (SVR)

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84