Image
18/04/2019

DR. JOS: "Studenten stinken. Ruik zelf als je het niet gelooft."

Voor één keer staat Dr. Jos erop dat we afspreken in een studentencafé, waar hij in een donker hoekje gaat zitten, zo ver mogelijk van de luidruchtige toog. "Ik kom hier niet graag, want als ik word herkend, moet ik de rest van de avond handtekeningen op borsten en billen zetten en poseren voor een half miljoen selfies," fluistert hij terwijl hij van zijn trappist nipt. "Maar het is nodig dat we vandaag juist hier het interview doen."
GUIDO: Waarom eigenlijk?
Dr. Jos: (tikt tegen zijn neus) Ruik eens.
GUIDO: Eh...
Dr. Jos: Welja, beschrijf eens wat je ruikt?
GUIDO: Bier. En een vage geur van sigaretten, omdat we dicht bij de achterdeur naar het rookkoertje zitten. En zweet.
Dr. Jos: (klopt met de vlakke hand op tafel) Voilà! Zweet, dat bedoel ik. In een studentencafé stinkt het naar zweet. De enige twee plaatsen in het universum waar het erger naar zweet stinkt dan in een studentencafé, zijn de kleedkamers van Zulte-Waregem en het International Space Station.
GUIDO: (lacht) Wat is uw punt, dokter?
Dr. Jos: (roept) Dat studenten stinken!
GUIDO: (kijkt nerveus om zich heen) Dokter, niet zo luid alstublieft, ze kijken al in onze richting...
Dr. Jos: (steekt onverstoord van wal) Studenten stinken meer dan jij en ik, en daar is een goede reden voor. Zweet wordt afgescheiden door twee soorten klieren. De eccriene zweetklieren zitten verspreid over het lichaam en spelen een rol in de temperatuurregeling. De apocriene zweetklieren vind je op welbepaalde plaatsen: in de oksel, in de lies rond de genitaliën, en rond de tepels. En dat zijn de klieren die de lichaamsgeur bepalen.
GUIDO: Ik dacht nochtans gelezen te hebben dat zweet in principe geurloos is?
Dr. Jos: Dat klopt, en dat geldt ook voor zweet uit apocriene klieren. Alleen duurt die geurloosheid niet lang. Zodra het zweet is afgescheiden, beginnen bacteriën de eiwitten om te zetten naar aromatische vetzuren, en die geven een penetrante geur af. Welke geur dat precies is, hangt af van een heleboel factoren: omgeving, hygiëne, gedrag, dieet en - niet te onderschatten - genetica.
GUIDO: Zegt u nu dat elke mens een eigen individuele lichaamsgeur heeft?
Dr. Jos: Dat zeg ik zeer zeker! Iedereen stinkt op zijn of haar eigen unieke manier. De lichaamsgeur is gelinkt aan de MHC-genen, wat staat voor Major Histocompatibility Complex, het deel van het genoom waar mensen het meest van elkaar verschillen. Je geur is dus even uniek als je vingerafdruk, maar je moet al een hond zijn om dat subtiele onderscheid te kunnen ruiken. Of een vrouw.
GUIDO: Qué?!
Dr. Jos: Een vrouw heeft het instinctief vermogen om te ruiken in hoeverre een man genetisch van haar verschilt. Dat is evolutief gezien bijzonder belangrijk, want hoe verschillender de genen tussen twee seksuele partners, hoe beter voor het nageslacht. Mensen voelen zich seksueel niet aangetrokken tot iemand die genetisch verwant is, het zogenaamde Westermarck-effect. Lichaamsgeur is een natuurlijke incest avoider, iets wat vooral in gesloten gemeenschappen van pas komt, om inteelt te voorkomen.
GUIDO: Het zweet breekt me uit.
Dr. Jos: (lacht) Last van okselvijvers, Van Caesbroeck? Hoe meer zweet, hoe meer geuren! Mensen die echt buitenmatig zweten, lijden aan hyperhidrosis. Als je last hebt van bromhidrosis, dan wil dat zeggen dat je okselzweet buitengewoon onwelriekend is. Begin nu niet onder je eigen oksels te ruiken, want dat heeft geen zin. Niemand vindt van zichzelf dat hij stinkt, tenzij je last hebt van een laag psychologisch zelfbeeld. Als je wil weten of je stinkt, vraag dan het advies van iemand die je vertrouwt. Liefst een vrouw. Of wacht: liefst een Aziatische vrouw.
GUIDO: Waar slaat dat nu weer op?
Dr. Jos: De meeste Aziaten bezitten ABCC-genen, die ervoor zorgen dat ze minder apocriene klieren hebben. Aziaten hebben dan ook veel minder lichaamsgeur. Als je Chinese of Vietnamese vriendinnetje onder jouw oksels snuffelt, zal ze je piekfijn weten te vertellen of je erg stinkt, of dat het nog enigszins meevalt.
GUIDO: Ik snap ondertussen nog altijd niet waarom u verkondigt dat precies studenten stinken.
Dr. Jos: Ha, omdat lichaamsgeur evolueert met de leeftijd. Een baby ruikt lekker, wat de ouderbinding bevordert. In de puberteit ontploffen de apocriene klieren en gaan jongeren rieken. Het dieptepunt op dat vlak situeert zich rond het moment dat ze klaar zijn om te gaan studeren. Veel ouders zijn dan meer dan blij dat ze hun stinkende zoon of dochter op kot kunnen sturen. (grinnikt) Adem maar eens diep in door je neus, als je het niet gelooft. Na de adolescentie komt er gelukkig beterschap, tenzij je zwaar zuipt, alle dagen asperges vreet of je om de haverklap in het zweet sport. Als je oud wordt, wijzigt je lichaamsgeur nog een laatste keer. Of liever: een voorlaatste keer, want een lijk, dat meurt natuurlijk pas écht. (brult van het lachen) Nee, ik bedoel dat oudere mensen een wat zurige geur afgeven. Vroeg of laat word je dus letterlijk en figuurlijk een azijnpisser. (ligt alweer in een deuk)
GUIDO: En wat valt eraan te doen? Deodorant gebruiken?
Dr. Jos: (haalt zijn schouders op) Op zich lost dat weinig op, deo is niet meer dan wat tijdelijke symptoombestrijding. Wist je trouwens dat in Japan bijna geen deodorant wordt verkocht, juist door het feit dat Aziaten zo weinig apocriene klieren hebben? Nee, het enige wat helpt, is een bad nemen.
GUIDO: Of douchen?
Dr. Jos: Een bad is effectiever. (kijkt om zich heen) Maar ken jij een studentenkot met een ligbad? Ik niet! (snuift) En dat ruik ik!
 
(RVC)
 
Dr. Jos beveelt geïnteresseerden volgende verhelderende lectuur aan:
 
Liuzza e.a., The body odor disgust scale (BODS): development and validation of a novel olfactory disgust assessment, Chem-Senses., jul. 2017
Carrito e.a., Do masculine men smell better? An association between skin color masculinity and female preferences for body odor, Chem-Senses., mrt. 2017
Lübke e.a., Does human body odor represent a significant and rewarding social signal to individuals high in social openness, PLoS-One., apr. 2014
Olsson e.a., The scent of disease: human body odor contains an early chemosensory cue of sickness, Psychol-Sci., mrt. 2014
Gildersleeve e.a., Body odor attractiveness as a cue of impending ovulation in women: evidence from a study using hormone-confirmed ovulation, Horm-Behav., feb. 2012
Roberts e.a., Body odor quality predicts behavioral attractiveness in humans, Arch-Sex-Behav., dec. 2011
Sergeant, Female perception of male body odor, Vitam-Horm., 2010
Preti e.a., Genetic influences on human body odor: from genes to the axillae, J-Invest-Dermatol., feb. 2010
Havlicek e.a., The effect of meat consumption on body odor attractiveness, Chem-Senses., okt. 2006
Shiseido e.a., 2-Nonenal newly found in human body odor tends to increase with aging, J-Invest-Dermatol., apr. 2001
Alves-Oliveira e.a., Influence of body odors and gender on perceived genital arousal, Arch-Sex-Behav., apr. 2018
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84