Image
21/05/2019

23 must do’s in Brussel


door: Life of a Passion

Ik ben net, na 6 lange jaren, afgestudeerd. Mijn 2 universiteiten (KU Leuven Campus Brussel en EMS Brussel) lagen in het centrum van Brussel en telkens wanneer mijn vrienden en ik een springuur of middagpauze hadden gingen wij Brussel verkennen. Hier zijn mijn 23 must do’s.


De highlights van Brussel kan je eigenlijk opdelen in twee delen waarvoor ik 2 routes heb voorzien. De eerste route die je kan doen in Brussel is deze hieronder. Tijdens deze route zal je eigenlijk het overgrote deel van de highlights van Brussel al zien, zoals de Grote Markt en Manneken Pis. De tweede route brengt jou naar Laken in Brussel waar je het Atomium, het kasteel van Laken en de kerk van Laken kunt zien.

WANDELING 1: Centrum Brussel


1) Kruidtuin
We starten onze eerste route aan Kruidtuin. Ooit de oranjerie van de Nationale Plantentuin van België, maar vandaag een cultureel centrum waarin concerten en tentoonstellingen gehouden worden. Kruidtuin is makkelijk bereikbaar met de tram of met de bus. 
Opgepast: Het park is opgesplitst in twee delen door een weg. Pas zeker op als je de weg oversteekt want deze is niet zo duidelijk aangegeven voor autobestuurders.
Leuk weetje: Als je geluk hebt met het weer kan je de Nationale Basiliek van het Heilig Hart zien vanuit Kruidtuin. Deze basiliek is gebaseerd op de Sacré-Coeur van Parijs.
Hotel Tip: Je kan in het Hotel NH Brussels Bloom verblijven. Het hotel bevindt zich op 2 minuten wandelen van Kruidtuin en de tramhalte Kruidtuin. Het hotel is modern en heeft een uitgebreid ontbijtbuffet en restaurant, een fitness, een parking, een voetbaltafel en een pingpongtafel.

2) De Congreskolom en het Graf van de Onbekende Soldaat
De Congreskolom herdenkt de creatie van de Belgische Grondwet door het Nationaal Congres in 1930. Erbovenop staat een standbeeld van Leopold I, de eerste koning van de Belgen. Onderaan is er sinds 11 november 1922 ook het Graf van de Onbekende Soldaat om de Belgische slachtoffers van WWI en WWII te herdenken. 

3) Europagebouw
Wanneer je uit de metro stapt, zie je allereerst nog een overblijfsel van de Berlijnse muur. Wanneer je vervolgens naar rechts stapt, kan je het Europagebouw bewonderen. Het Europagebouw is de hoofdzetel van de Raad van de Europese Unie als de Europese Raad. Kijk vooral naar de architectuur van het gebouw: een urnvormige constructie met daarrond een glazen kubus. Zeker de moeite waard om dit ’s avonds te bezichtigen.

Eco Weetje: Het gebouw maakt gebruik van zonnepanelen en het hergebruiken van regenwater.

4) Jubelpark
Koning Leopold II wou de 50ste verjaardag van de staat België vieren. Hij kwam af met het idee om het Jubelpark te creëren waarin er een triomfboog werd geplaatst. Naast de triomfboog zijn er ook drie musea te bezichtigen: het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Autoworld en het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

5) Warandepark en het Koninklijk Paleis van Brussel
Het Koninklijk Paleis, gelegen naast het Warandepark, is het officiële paleis van de Koning en Koningin van België en wordt gebruikt voor formaliteiten. Het is niet de Koninklijke Residentie, want dat is het Kasteel van Laken. 

6) Justitiepaleis en Louizalaan
Wanneer we van het Warandepark naar het Zavel stappen, zien we onderweg het Justitiepaleis. Dit is het belangrijkste rechtsgebouw in België en is dicht bij de Louizalaan gelegen. Je zal in deze straat verschillende boetieks vinden maar ook enkele discotheken zoals de Bloody Louis.   

Leuk Weetje: Het Justitiepaleis in Lima, Peru is gebaseerd op het Justitiepaleis van Brussel.

7) Zavel
Hier vind je veel chocolatiers. Ga op zoek naar het gebouw van Pierre Marcolini: de façade is altijd versierd. Neem zeker eens een kijkje binnenin om wat chocolade te kopen!

8) Kunstberg
Koning Leopold II wou graag een groene ontmoetingsplaats als tuin hebben naast zijn paleis. Naast de vele bloemen en bomen aan de Kunstberg, is er ook het Magritte Museum.

Bar tip: Ga zeker eens een glas drinken in Goupil Le Fol. Deze bar was ooit een bordeel maar is nu omgetoverd in een gezellig café.

9) Manneken pis, Jeanneke pis and Het Zinneke
We stappen verder naar beneden en we gaan de familie Pis bezoeken: broer en zus Manneken Pis (Grote Markt) en Jeanneke Pis (Beenhouwersstraat), maar ook hond Het Zinneke (Oude Graanmarkt). 

Leuk Weetje: Manneken Pis wordt verkleed voor speciale gelegenheden. Zo heeft hij al meer dan 1000 kostuums waarvan je er een honderdtal kan bezichtigen in een museum dat vijf minuten stappen is van het standbeeld (Garderobe Manneken Pis).

10) Eet een wafel
Tijdens jouw bezoek aan Brussel zal je veel wafelverkopers tegenkomen. Deze verkopen zowel Brusselse als Luikse wafels met aardbeien, slagroom, chocoladesaus, bananen en nog veel meer. Honest opinion? Eet gewoon een wafel zonder al die toppings zoals een echte Belg!
Leuk Weetje: De Brusselse wafel is rechthoekig, terwijl de Luikse wafel eerder ovaal is. De Brusselse wafel is ook lichter dan de Luikse wafel. Deze laatste heeft al suikerkristallen in het deeg.

11) Grote Markt
Dit plein is UNESCO-landgoed en is ook een van de mooiste pleinen in Europa.
Als je voor het stadshuis staat, zie je aan jouw rechterkant de Gildehuizen, het Broodhuis bevindt zich achter jou en aan jouw linkerkant staat het Huis van de Hertogen van Brabant. Het Broodhuis bevat een museum over de stad Brussel. Het Huis van de Hertogen van Brabant is vandaag de dag een cultureel centrum waar nu en dan recepties plaatsvinden.

Leuk Weetje: Aan de linkerkant van het stadshuis zie je het standbeeld van Everaard t’Serclaes (redde Brussel van de Vlaamse bezetting) Passeer er eens en wrijf op de arm van het standbeeld. Dit zou geluk brengen, een terugkeer naar Brussel verzekeren, én een wens laten uitkomen.
Leuk Weetje: Om de 2 jaar wordt de Grote Markt bedekt met een bloementapijt dat meer dan 1 miljoen begonia’s telt.

12) Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen bevatten verschillende boetieks en chocolatiers. Gebouwd in 1847 en dus ouder dan de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan (1867) and The Passage (1848) in Sint-Petersburg. Een van de vier uitgangen van de galerij mondt uit op de Beenhouwersstraat, een middeleeuws stratencomplex dat 17de-eeuwse versieringen, deuren en gebouwen bevat. Je zal er ook vele restaurants vinden.
Eet Tip:  Als je de kans hebt, eet dan zeker mosselen met frieten in Chez Léon.
Bar Tip: Ga een glas drinken in de À la Mort Subite (betekenis: een plotse dood). Het interieur brengt je meteen terug naar de jaren 1910. 
P.S. Een scene uit The Danish Girl was in dit café gefilmd met actrice Alicia Vikander en acteur Matthias Schoenaerts.

13) Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
Deze kathedraal wordt gebruikt voor Koninklijke trouwen, kroningen, begrafenissen en kerstconcerten. Het park tegenover de kathedraal is ook een zeer aangename rustplek.

14) Koninklijke Muntschouwburg
Laat de kathedraal achter jou en stap richting de Nieuwstraat, dan kom je de Koninklijke Muntschouwburg tegen. Hier kan je naar de opera gaan of naar het ballet kijken.

15) Nieuwstraat
Dé winkelstraat van Brussel. Even rusten na al dat shoppen? Dat kan perfect op het Martelarenplein. 

16) Beurs
Ga terug naar de Grote Markt en sla een andere weg, dan kom je terecht aan de achterkant van de Beurs. De Beurs is omringd door vele bars, restaurants en danscafés. Het Beursplein is het tweede grootste plein in Brussel na de Grote Markt.
Eet Tip: Bestel frieten bij Fritland.  De wachtrij is soms lang, maar de frietjes zijn het waard. 

17) Sint-Katelijneplein
Leuke food corner, met bars, koffiehuizen, en restaurants. Tijdens de feestdagen in december kan je er ook de kerstmarkt vinden. Drink wat jenever, glühwein, of eet er wat pannenkoeken en hotdogs.
Eet Tip: Ga een lekkere spaghetti eten in Bavet, een hamburger in Ellis Gourmet Burger, kreeft in Rugbyman, of ribbetjes bij Amadeo.
Bar Tip: Ga een glas drinken in de Bar Des Amis of in ViaVia Café Brussels. Deze laatste voorziet zelfs gezelschapspellen om jouw tafel te entertainen.

18) Wandel de Striproute
België heeft veel bijgedragen aan de stripwereld met onder andere De Smurfen, Kuifje, Lucky Luke en Marsupilami. In Brussel kan je de striproute volgen, waarbij je muurschilderingen van stripfiguren kan spotten. 

WANDELING 2: Laken, Brussel
Neem op het Rogierplein de metrolijnen 3 of 6 en vertrek richting Atomium waar jouw tweede route begint.19) Atomium
Het Atomium werd gebouwd ter ere van de Brusselse Wereldtentoonstelling in Expo 58. Het monument bestaat uit 9 bollen die samen de kristalstructuur van ijzer voorstellen. 5 van de 9 bollen zijn toegankelijk voor het publiek waarbij je in de bovenste bol een panorama zicht hebt over Brussel alsook een restaurant. 
Leuk Weetje: Het Atomium heeft 1 van de langste roltrappen in Europa: 35 meter lang.
Leuk Weetje: Het Atomium moest na de Expo eigenlijk afgebroken worden maar de afbraak werd telkens uitgesteld. Uiteindelijk werd het 1 van de vele herkenningspunten van België.

20) Kasteel van Laken
Na jouw bezoek aan het Atomium wandel je door het Park van Laken richting het Kasteel van Laken, de officiële residentie van de Koning en Koningin van België. Het kasteel is gelegen in het Koninklijk Domein van Laken dat niet toegankelijk is voor het publiek.

21) Koninklijke Serres van Laken
De koning en Koningin openen de Koninklijke Serres 1 keer per jaar voor het publiek. Je kan hierbij een deel van het Koninklijk Domein van Laken zien, de Koninklijke Serres en een deel van het Kasteel van Laken. De Koninklijke Serres zijn gebouwd door Balat, een student van Victor Horta. Balat heeft eerst een Serre gebouwd voor de Nationale Plantentuin van België vooraleer hij de Koninklijke Serres bouwde.
Leuk Weetje: De Koninklijke Serre is herkenbaar door de kroon.

22) Chinese en Japanse Toren
De Japanse Toren, het Chinees Paviljoen en het Museum voor Japanse Kunst vormen de Musea van het Verre Oosten in België. De drie gebouwen tonen het belang van de economische en culturele relaties tussen Europa en het Verre Oosten.
Leuk Weetje: De Japanse Toren bevindt zich in het Koninklijk Domein van Laken en kan bezichtigd worden wanneer je de Koninklijke Serres bezoekt
Triestig Weetje: Wanneer de Japanse Toren geopend wordt voor het publiek, kan je enkel het gelijkvloers bezoeken doordat het gebouw stabiliteitsproblemen heeft.
 
23) Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken
Onze laatste stop is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk werd gebouwd ter ere van Koningin Louise-Marie, vrouw van Leopold I. De crypte bevat alle tombes van de Belgische Koninklijke familie waaronder alle Koningen van België. Mijn moeder vertelde mij altijd dat je heel gemakkelijk de tombes kunt herkennen aan de buitenkant: de achterkant van de kerk bevat kruisen en elke kruis zou een tombe van een koning zijn.  
Leuk Weetje: De architect, Joseph Poelaert, heeft ook het Justitiepaleis gebouwd.

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84