Image
05/06/2019

100 dagen zomer: Van festivalfotografe tot redder aan zee


De studentenwereld is nog even in (b)lockdown, maar de vakantie lonkt. De brainiacs die een foutloos parcours aflegden, mogen na een nieuwe reeks geslaagde examens zelfs zo’n honderd dagen invullen met activiteiten naar keuze. Anderen moeten het met minder dagen doen, maar appreciëren de lesvrije dagen zelfs nog meer.
 
 
“Op een elektrische driewieler post bedelen onder een stralende zon? Graag!”
 
Emily Debaes (21) uit Roeselare studeert Pedagogische Wetenschappen aan de UGent en zit op kot met haar lief en de stoere kat Gust. Vorige zomer werkte ze bij bpost, en daar blikt ze maar al te graag op terug.
 
“Mijn grootvader werkte zijn hele leven lang bij de post. Als kind hoorde ik dan ook veel verhalen. Toen ik online een advertentie zag van bpost, dacht ik: waarom niet, lijkt wel leuk om eens te doen wat mijn opa vroeger deed.” Anno 2018 hebben veel ‘uitreikers’ wel een elektrische driewieler ter beschikking om de post te bedelen, en Emily was een van de gelukkigen. “Een dag bij de post begint om kwart over zes. Eerst haalde ik de post voor mijn ronde uit de vakjes en keek ik of er kleine pakketjes of reclamebladen mee moesten. Daarna sorteerde ik die per straatnaam en -nummer, en kon ik ten laatste om negen uur op ronde vertrekken. Om 14.30 uur zat de shift erop. Officieel, want je wordt altijd betaald voor een volledige dag, dus of je nu vroeger of later gedaan hebt, maakt niet uit.” Emily werkte vroeger al bij KBC Private Banking, als poetshulp in een rusthuis, in een kinderopvang en als verkoopster in een fotowinkel, maar vindt de job bij de post de leukste tot nu toe. “Er was geen enkel moment dat ik naar de klok keek en dacht: O nee, nog zo lang. Hopelijk kan ik er deze zomer opnieuw aan de slag. Ik heb vorig jaar wel superveel geluk gehad met het weer. Geen enkele keer regen! ’s Ochtends kon het een beetje fris zijn, zeker als je tegen 50 kilometer per uur met de Ligier cruisete, maar tegen de middag was het altijd aangenaam warm met twintig à dertig graden. Door de helm had ik het soms heel warm aan mijn hoofd, maar zo kreeg ik tenminste geen zonnesteek. (lacht)
 
 
 
“Mijn vriend heeft een Volkswagen Beetle van 1970 aan de praat gekregen, dus die is al klaar voor onze roadtrip.”
 
Dit jaar rondt de Kempense Evi Marechal (22) haar postgraduaat digitale marketing & communicatie aan EMS Brussel af, maar tussendoor maakt ze heel graag tijd voor haar reisblog Journey Behind the Postcard.
 
“Vorige zomer had ik meer dan drie maanden vakantie doordat ik afgestudeerd was: genoeg tijd om te reizen. Eerst op citytrip met mijn mama naar Madrid, een enorm mooie stad, maar wel heel warm in juni, en juli begon met een weekje genieten in Malta samen met mijn vriend Vince. Vervolgens één dagje thuis om koffers uit én weer in te laden, want ’s anderendaags vertrokken we voor een roadtrip naar Ierland. Daarna enkele dagen dobberen op de Maasplassen en een dagtrip naar Leiden, vóór het échte hoogtepunt van de zomer: Moskou en Sint-Petersburg bezoeken met Iris, een Nederlands meisje dat ik op Erasmus in Oostenrijk heb leren kennen. Onze andere Erasmusvriendinnetjes zíjn van Rusland, dus zij waren de perfecte stadsgidsen voor ons. (lacht) De zomer afsluiten deed ik dan weer in Berlijn, op het festival Lollapalooza. Ook een aanrader trouwens.” De reisfoto’s op Instagramaccount @journeybehindthepostcard  leverden al 4600 Instafans op, maar helaas nog geen gesponsorde reisaanbiedingen. “Ik werk als student copywriter en content creator bij Sympl in Antwerpen om wat centen bijeen te sparen, want er staan nog heel wat reizen op mijn planning. Deze zomer begint met een rondreis door Zuid-Korea en een citytrip naar Tokio. Dan ben ik twee dagen thuis om van de jetlag te bekomen, voor ik met het hele gezin op cruise ga naar de Noorse fjorden. En dáárna volgt nog een roadtrip door onze buurlanden. Mijn vriend heeft de Volkswagen Beetle van zijn oma uit 1970 terug aan de praat gekregen, dus die is er al klaar voor!” Student zijnde kiest Evi meestal voor budgetvriendelijke bestemmingen. “Zo sliep ik in Ghana, waar ik twee weken vrijwilligerswerk deed, bij een lokaal gastgezin waar geen wc of douche was, en kon ik ook in Bali en Mexico betaalbaar rondreizen. Anderzijds kan ik ook weleens genieten van luxe hoor. (lacht) Afgelopen winter heb ik in het viersterren wellnesshotel Aqua Dome in het Oostenrijkse Längenfeld verbleven, en ook Dubai en New York vond ik best plezant.” Of ze nog een ultieme reistip heeft voor onze lezers? “De verborgen parel in Europa is sowieso Hallstatt!”
 
 
 
“Redder zijn lijkt een superchille job, maar er komt toch meer bij kijken dan je zou denken.”
 
Als alles goed verloopt, heeft Tom Pauwaert (24) binnenkort het diploma ergotherapie op zak. Hij woont samen met zijn vriendin in Gent, maar in de zomermaanden is hij terug te vinden op het strand van zijn geboortestad Knokke, waar hij al jaren als redder werkt.
 
“Aangezien mijn ouders een cabine hebben, bracht ik als kind en tiener veel tijd door op het strand. Elke zomer zag ik de redders aan het werk en toen op mijn zestiende ook mijn zus als redder bezig zag, besloot ik er zelf ook voor te gaan.” Redder worden doe je niet op één, twee, drie. Tom moest een jaar lang elke zaterdag naar de les en nadien slagen voor verschillende theoretische en praktische tests. “Onder andere stromingsleer komt aan bod, maar ook de rechten en plichten van de redder, de structuur van de strandreddingsdienst, wetgeving en reglementering, gevaarsituaties, maritieme meteorologie, enzovoort. Het praktische gedeelte bestaat dan weer uit EHBO-oefeningen, zoals reanimaties en wondverzorging, en verschillende zware zwemproeven.” Sinds vorig jaar mag Tom zichzelf ook postoverste noemen. “Hiervoor moet je nog een extra examen doen en een minimum aantal jaren ervaring hebben. In die functie kan je je eigen stempel drukken op je team of post, en zelf minder ervaren redders gaan opleiden. Het lijkt een superchille job, maar er komt toch meer bij kijken dan je zou denken. We moeten elk moment van de dag paraat staan om tot actie over te gaan. Niet alleen om per boot mensen te helpen, maar ook verloren gelopen kinderen begeleiden, watersporters die zich in de zwemzone begeven seinen en toeristen attent maken op het gevaar van een golfbreker. Ik sta er trouwens altijd van versteld hoeveel kinderen en volwassenen de basisregels niet kennen. Of negeren.” Onder andere door de grote verantwoordelijkheid en de verplichte opleiding ligt het loon iets hoger dan bij een doorsnee studentenjob. En de vriendschappen krijg je er gratis bij. “In de zomer worden veel evenementen gepland voor de redders. Niet alleen barbecues en zo, we nemen ook deel aan de befaamde lifeguard games, om zo de wisselbeker mee naar onze post te kunnen nemen.”
 
 
Mijn Red Bull Wings team members zijn ondertussen goeie vriendinnen geworden.”
Clara Merckx (24) zit in de 2de master geneeskunde en is sinds 2017 promogirl voor Red Bull. Ook komende zomer trekt ze Vlaanderen rond met de iconische Mini om mensen een drankje en de fameuze vleugels te geven.
Het ‘Wings’-team van Vlaams-Brabant telt negen leden en sinds februari vorig jaar is Clara team captain. “Wij focussen op Leuven, want studenten kunnen vaak wat extra energie gebruiken. In de blok, maar ook tijdens de les of tijdens het uitgaan. Studeren kan heel vermoeiend zijn. (lacht) Daarnaast komen we vaak op leuke events. Van Red Bull zelf, zoals bijvoorbeeld Red Bull Study Club, die de blok voor studenten draaglijk moet maken, of sportevenementen, zoals tijdens de F1 in Spa-Francorchamps, waar we een eigen Energy Station hebben in de paddock. In de zomer trekken we vooral van festival naar festival, van Tomorrowland tot Rock Werchter. Daar vind je ons ofwel aan de cocktailbar, waar we cocktails met Red Bull serveren, ofwel rijden we met de ‘Big Bob Junior’ op de weide rond voor mobiele verkoop. Heel veel variatie dus. Het voelt niet echt als werken, en toch verdien je er geld mee. Bovendien zijn mijn team members ondertussen goeie vriendinnen geworden.”
 
“De interactie tussen publiek en band is iets heel moois om vast te leggen op camera.”
 
Journaliste in spe Nikki Van Huffel (21) is naast haar studie al 2 jaar aan de slag als professioneel fotografe en schuimt ook dit jaar de festivals af met haar camera.
 
Het loon van Nikki’s eerste studentenjob ging integraal naar een spiegelreflexcamera. Na heel wat experimenteren, werd haar interesse alleen maar groter, dus besloot ze na het middelbaar een jaar fotografie te studeren aan Syntra Midden-Vlaanderen. Maar Nikki had nog een andere passie: “Al van jongs af aan ben ik actief in de muziekwereld. Ik speelde gitaar, ging een paar keer per week naar optredens en werkte als vrijwilliger in muziekcentrum Kinky Star op de Vlasmarkt in Gent. Toen ik ongeveer zestien jaar oud was, besloot ik mijn twee passies te combineren en regelmatig optredens en festivals te fotograferen. De eerste jaren wou ik vooral mijn portfolio uitbouwen, maar ondertussen fotografeer ik evenementen in opdracht van online media en organisaties. Zo ben ik bijvoorbeeld vaak op pad voor online webzine Snoozecontrol, en mocht ik onlangs nog op een evenement aan de slag waar Average Rob & Omdat Het Kan Soundsystem een setje kwamen draaien. Die kunnen we ook weer van de to-dolijst schrappen. (lacht)” Of Nikki een ‘fotopas’ kan bemachtigen voor de festivals deze zomer, weet ze pas last minute, maar sowieso staan Groezrock, Graspop Metal Meeting, een dagje Rock Werchter, Jera On Air in Nederland, Ieper Hardcore Fest en Pukkelpop op het programma. Is het niet als fotografe, dan sowieso als bezoeker. “Het valt waarschijnlijk op dat mijn voorkeur meer naar het hardere muziekgenre neigt. Niet alleen die muziek spreekt mij aan, maar ook de manier waarop de mensen er met elkaar om gaan. Vaak staan er geen barrières tussen het publiek en de muzikant, wat voor een coole vibe zorgt. Wie wil, kan stagediven of de micro grijpen om even mee te zingen. Gezellig toch?”
 
 (SVR)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84