Side dishes voor de BBQ
Frisse aardappelsalade
Ingrediënten (6p):
2 hardgekookte eieren, enkele radijzen, 3 grote aardappelen, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel roomkaas, scheutje water, verse kruiden (dille, bieslook, tijm, rozemarijn…)
Bereiding:
- Breng de geschilde aardappelen aan de kook of stoom ze gaar in de microgolf, snijd daarna in blokjes.
- Was de radijzen en snijd ze in dunne schijfjes.
- Pel en prak de eitjes in stukken.
- Meng de mayonaise en de roomkaas in een grote kom en voeg een scheutje water en fijngeknipte verse kruiden toe.
- Voeg de aardappelen, eieren en radijzen toe aan de kom, kruid met peper en roer om.
Scampi op een stokje
Ingrediënten (6p):
24 scampi's, 1 grapefruit, 2 eetlepels grapefruitsap, een klein zakje rucola, 1 sjalot, olijfolie, lookolie, 2 eetlepels (appel)azijn, satéstokjes, zout, peper, chilipoeder, verse kruiden (tijm, rozemarijn, koriander…)
Bereiding:
- Pel de scampi's en ontdoe ze van het darmkanaal voor je ze per vier op een satéstokje spiest.
- Besprenkel de scampi's met olijfolie en lookolie, breng ze op smaak met verse kruiden, peper, zout en chilipoeder en geef ze een kleurtje op de barbecue.
- Verdeel ondertussen de salade in 6 porties.
- Snijd de sjalot fijn en verdeel gelijkmatig over elke portie.
- Snijd de grapefruit eerst in parten en nadien in stukken, maar zorg dat alle bittere witte velletjes weg zijn voor je ze op de salade verdeelt. Houd ook een beetje sap apart.
- Maak een vinaigrette van het grapefruitsap, een scheutje olijfolie, azijn, wat verse kruiden naar keuze, een snuifje zout en peper, en besprenkel de salade ermee.
- Leg de scampi's erbovenop en serveer, eventueel met wat cocktailsaus.
Kleurige tomatensalade
Ingrediënten (6p):
3 handen tomaten in allerlei vormen en kleuren, verse basilicum, 1 rode ajuin, mozzarella(bolletjes), peper, zout, olijfolie
Bereiding:
- Was en snijd de tomaten en leg ze in een kom. Ze hoeven niet allemaal dezelfde grootte te hebben, mag gerust wat speelser ogen.
- Laat de mozzarella(bolletjes) uitlekken, droog af met keukenpapier en verdeel over de tomaten.
- Snijd de ajuin in halve ringen, scheur de basilicum in stukken en meng alles.
- Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
Kruidige courgette
Ingrediënten (6p):
1 courgette, 1 citroen, lookolie, echte boerenboter, verse kruiden naar keuze, peper, zout, chilipepertje voor wie durft
Bereiding:
- Smelt de boerenboter in een kommetje zodat ze bewerkbaar wordt, voeg wat lookolie en verse, fijngeknipte kruiden toe, en eventueel fijngesnipperde chili, en prak met een vork tot je kruidenboter krijgt.
- Snijd de courgette overlangs in dikke repen en beboter beide zijdes met het mengsel.
- Rooster beide kanten bruin op de grill en werk af met wat citroenzeste voor je serveert.
Sappige watermeloensalade
Ingrediënten (6p):
2 handen ontpitte watermeloen, een pakje feta, een halve rode ajuin, grofgehakte muntbladeren, een halve komkommer, 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels rodewijnazijn en zout
Bereiding:
- Meng de rodewijnazijn, olijfolie en zout tot een dressing.
- Snijd de watermeloen en komkommer in blokjes, de ajuin in halve ringen en verkruimel de feta, leg dan samen in een kom.
- Voeg de dressing en munt toe en schud op.
Zonnige ananas
Ingrediënten (6p):
1 ananas, 150 gram donkerbruine suiker, 150 gram appelsiensap, 6 eetlepels honing, verse muntbladeren
Bereiding:
- Meng de suiker, het appelsiensap en de honing in een kom tot de suiker is opgelost.
- Verwijder de schil van de ananas (of niet, als je echt geen zin hebt), snijd in schijven en leg ze in het mengsel zodat ze goed bedekt zijn. Laat gerust wat marineren.
- Rooster de ananasschijven aan beide zijden tot ze gekaramelliseerd zijn.
- Serveer met grofgehakte muntblaadjes. Heb je er nog over nadat iedereen bediend is? Warm de overige opnieuw op en serveer met een bol vanille-ijs als dessert.
Vuurvaste grilltips
- Kokosbriketten branden langer en ontvlammen niet zo vlug.
- Een vuurvast kommetje met wijn, bouillon of bier in een gesloten barbecue geeft een ander aroma aan je grillgerechten.
- Bleke vleessoorten hebben iets meer kruiding nodig dan rode.
- Snijd bij een kotelet en een entrecote de rand van het vet door, zodat die niet opkrult.
- Wil je na vlees nog vis bakken? Ga dan even met een citroenhelft over het rooster.
- Kleine vlammetjes kan je doven door een handvol zout in de kolen te gooien.
- Rooster de broodjes voor je ze serveert, dan worden ze heerlijk knapperig.
- Werk eens met papillotjes, zalm is zo bijvoorbeeld heel makkelijk klaar te maken.
- Je kan eender welke groenten in blokjes of repen snijden en nadien in een zelfgemaakt bootje leggen van aluminiumfolie. Even besprenkelen met olie, enkele kruiden erop, afbakken en klaar.
Een hele resem manieren om het rooster te reinigen:
- Draai het in een krant, giet er wat water over en wrijf ’s anderendaags proper met een keukenpapiertje.
- Neem een prop aluminiumfolie om al het vuil eraf te schrapen.
- Leg het rooster in het gras en wrijf ’s anderendaags proper met een keukenpapiertje.
- Laat het vuil erop. Als je de volgende keer de barbecue aansteekt, kan je met een borstel de resten eraf wrijven.
- Wrijf voor het grillen het rooster in met olijfolie. Na het grillen eens met een nat sponsje erover gaan en het vuil verdwijnt moeiteloos.
- Dompel het vuile rooster onder in warm water met een scheut javel om de vuile restjes eraf te weken.
- Wrijf je rooster na het grillen in met een halve ajuin of een halve citroen. Even laten inwerken, afwrijven en klaar is Kees.