Image
31/05/2019

De studententijd van Liesa Naert


Liesa Naert, die je kent uit Eigen Kweek, De Ideale Wereld, Gevoel voor Tumor en (is het eigenlijk nog toegelaten om een reeks van Bart De Pauw luidop te vernoemen?) Quiz me Quick, heeft een welgevulde studententijd achter de rug. Ze keerde haar geboortestad Brugge kordaat de rug toe, trok naar Gent en studeerde daar achtereenvolgens Moraalwetenschappen, Journalistiek en Drama.
 
Liesa staat nog tot 16 juni op de planken als Tina De Wolf in Roodkapje de Musical, een aanrader als je je kleine nichtje wil trakteren voor haar Communie of Lentefeest.
 
GUIDO: Je eerste musicalrol?
Liesa: Kon je het horen misschien?
GUIDO: (lacht) Nee, ik had het op voorhand gelezen. Aan het Conservatorium heb je geen musical gestudeerd?
Liesa: Nee! We kregen daar uiteraard wel zanglessen, maar daar was ik zeker geen uitblinker in. Ik zing wel graag, maar ik heb er me nooit echt op toegelegd. Zelf ga ik ook niet dikwijls naar musicals kijken, om eerlijk te zijn.
 
Werkgelegenheid
 
GUIDO: Hoe komt het dat je niet onmiddellijk na het secundair naar het Conservatorium bent getrokken?
Liesa: Ik had toelatingsexamen gedaan aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, maar was niet aangenomen. Vervolgens heb ik een jaar Moraalwetenschappen gedaan en dan drie jaar Journalistiek. Eigenlijk wou ik al vroeger naar het Conservatorium, maar mijn ouders vonden dat ik beter eerst die bachelor Journalistiek afmaakte, dan had ik tenminste toch een 'ernstig' diploma. (lacht)
GUIDO: Hogere studies zijn sowieso niet gemakkelijk. Als je iets studeert wat niet je eerste voorkeur was, maakt dat het niet extra moeilijk?
Liesa: Tja, filosofie interesseerde me wel, vandaar die Moraalwetenschappen, maar qua werkgelegenheid biedt die richting weinig perspectieven. Je kunt leraar Zedenleer worden, maar dat zag ik mezelf niet doen. Ik lees en schrijf graag, ben graag met taal bezig, dus Journalistiek lag me ook wel. Ik vond die richting niet vreselijk om te doen, als dat je vraag is. Ik heb bijvoorbeeld de module Radio gevolgd, wat ik heel tof vond. Schrijven voor een tijdschrift vond ik ook wel leuk, maar acteren is altijd mijn eerste droom geweest.
 
Geweldig goed geamuseerd
 
GUIDO: Hoe was het om als jonge Brugse studente in Gent te arriveren?
Liesa: In het begin vond ik dat wel vrij heftig. Ik ging meteen op kot, en dan besef je toch dat plots je wortels weg zijn. Je bent niet meer bij je ouders, je hebt je vaste vriendinnen niet meer zo dichtbij... Ik heb toen wel even mijn plaats moeten zoeken, maar eenmaal ik die had gevonden, heb ik me geweldig goed geamuseerd.
GUIDO: Ik heb soms de indruk dat West-Vlamingen elkaar opzoeken in de studentensteden.
Liesa: (aarzelt) Als ik dat al zou hebben gedaan, dan is het niet bewust geweest. In mijn opleiding had ik vrienden van Sint-Niklaas, van Limburg, van Gent zelf... Ik was in elk geval niet zo'n West-Vlaamse studente die in Gent plat West-Vlaams bleef spreken. Vooral omdat ze me dan simpelweg niet verstonden. (lacht)
GUIDO: Toen je aan het Conservatorium begon, was je al 21. Had je toen wel zin om nog eens drie of vier jaar te studeren?
Liesa: Ja, want ik wou dat heel graag. Ik was erg gemotiveerd en heb die studies ook zelf betaald. Ik deed veel interimjobs en werkte in een restaurant.
GUIDO: Is er een verschil in mentaliteit tussen kunststudenten en 'gewone' studenten?
Liesa: Dat valt nogal mee. Als je samen in een les Engels zit, dan is dat natuurlijk wel een andere beleving dan als je samen een les drama krijgt. Aan het Conservatorium waren we veel meer met onszelf bezig, met onze emoties en met waarom je bepaalde dingen wel of niet doet. Daardoor leer je je medestudenten op een heel andere manier kennen. Dat is volgens mij het grootste verschil.
 
Vrijheid en onafhankelijkheid
 
GUIDO: Was je studententijd de mooiste tijd van je leven?
Liesa: Daar kan ik me wel in vinden. Het was een fantastisch leuke tijd. Je ervaart als student een ongebreidelde vrijheid en onafhankelijkheid, zonder dat de verantwoordelijkheden van later roet in het eten komen gooien. Natuurlijk komen er na je studententijd andere mooie dingen in de plaats, maar ik heb héél goede herinneringen aan mijn studentenjaren.
GUIDO: Veel van de rollen die je daarna hebt gespeeld, waren humoristisch. Toeval?
Liesa: Toeval is niet het juiste woord. Het is gewoon zo gegroeid. Ik speel graag komische rollen en ik kan het ook wel goed, denk ik. De waardering van het publiek is duidelijker, omdat je ze hoort lachen. Misschien krijg je bij het spelen van een tragische rol evenveel of zelfs meer waardering, maar die blijft vanbinnen. Wat het publiek ervan vond, weet je alleen als je feedback krijgt.
GUIDO: Is je eerste musicalervaring een opstap naar een zangcarrière?
Liesa:Ik vrees ervoor. (lacht)

(HDP)
foto: VRT

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84