Image
23/06/2019

Regisseurs Luc & Jean-Pierre Dardenne over 'Le Jeune Ahmed'

Twintig jaar na hun eerste Gouden Palm voor het onvergetelijke Rosetta trokken de Luikse broers Luc en Jean-Pierre Dardenne opnieuw naar het filmfestival van Cannes. In hun nieuwe film Le Jeune Ahmed planten ze hun genadeloze camera in het kielzog van een 13-jarige geradicaliseerde jongen die een aanslag wil plegen op zijn lerares.
"Onze films spelen zich af in de maatschappij van vandaag, maar we laten ons zelden leiden door de actualiteit," zegt Luc. "La Promesse, uit 1996, ging ook al over migratie. Dat thema is al meer dan twintig jaar actueel."
Lucs zwijgzamere broer Jean-Pierre voegt eraan toe: "Maar deze film is wel actueel. Hij speelt zich vandaag af, nu, in België, na de aanslagen in Europa en na de val van IS in Syrië en Irak."
 
GUIDO: Is het een onderwerp dat zich min of meer aan jullie heeft opgedrongen, want jullie zijn altijd al sociaal bewogen filmmakers geweest?
Luc: In zekere zin wel. Na de aanslagen, eerst in Parijs en daarna bij ons, wisten we dat we iets wilden doen rond de thematiek van radicaliserende jongeren. Maar wij staan ook met beide voeten in de realiteit: de aanslagen zijn gebeurd, dus wij wilden ons verhaal vertellen met het nodige respect voor de slachtoffers. Zomaar iets verzinnen over een pakweg twintigjarige Belgische geradicaliseerde moslim die op het punt staat om naar Syrië te vertrekken, maar dan tot inkeer komt nadat hij een leuk meisje leert kennen, dat wilden we niet. Dat zou te gemakkelijk zijn geweest.
Jean-Pierre: We hebben ook overwogen om te vertrekken vanuit het standpunt van een geradicaliseerde vrouw, maar uiteindelijk zijn we bij een dertienjarige jongen terechtgekomen.
 
Radicalisering
 
GUIDO: Ahmed radicaliseert onder invloed van zijn imam, en je verneemt ook dat hij een neef heeft gehad die is gesneuveld voor IS, en die hij daarvoor bewondert.
Luc: Ik wil eerst even duidelijk stellen dat we geen film hebben willen maken over hoe en waarom zo'n jonge kerel radicaliseert, maar wel over hoe moeilijk het is om eruit te geraken. Niemand dringt tot hem door. Hij gaat zelfs nog een stap verder dan zijn radicale imam. Nergens in de film zegt de imam dat Ahmed zijn lerares moet vermoorden, maar hij schetst wel het moreel-religieus kader waarin zo'n daad toelaatbaar wordt.
GUIDO: Ik heb de indruk dat jullie het nog nooit zo lastig hebben gehad om jullie eigen hoofdpersonage te begrijpen.
Jean-Pierre: Dat is heel juist.
Luc: Tegelijk is dat de kracht van de film: ook de toeschouwer, net als alle andere personages in de film, krijgt geen vat op Ahmed. Zo zie je dat radicalisering niet te onderschatten valt. Er is meer nodig dan een mooi meisje om eruit te geraken. Het is nogal wat! Ik kan niet verklappen wat nodig is om Ahmed te deradicaliseren, want dan zou ik het einde van de film weggeven, maar je hebt het gezien: het gaat niet vanzelf.
 
Jonge acteurs
 
GUIDO: Zijn Europese acteurs met Noord-Afrikaanse roots het niet stilaan beu om telkens weer gecast te worden als extremisten en terroristen?
Luc: Dat zou je aan hen moeten vragen, maar wat stel je dan voor, we hadden toch geen andere keuze? Er zijn geen autochtoon Belgische imams, dus dan kunnen we toch niet anders dan iemand met Noord-Afrikaanse roots vragen voor die rol? Of een Turk of een Arabier, dat had ook gekund.
Jean-Pierre: We wilden dat de jongen in het verhaal uit een moslimfamilie kwam. Een bekeerde autochtone Belg was niet geschikt als personage, want er wordt van uitgegaan dat een bekeerling sowieso radicaler is dan wie als moslim werd opgevoed. Dus ja, ook voor Ahmed hebben we een acteur gezocht met buitenlandse roots.
GUIDO: Het is niet voor het eerst dat jullie opmerkelijke prestaties krijgen uit jonge, onervaren acteurs. Is dat jullie specialiteit?
Luc: We vinden het fantastisch om met jongeren te werken, omdat ze nog niet af zijn. We kunnen hen als acteur kneden zoals wij het willen. De jongen die Ahmed speelt, is al aan het puberen, maar hij loopt nog als een kind, en hij heeft hier en daar nog wat babyvet. (lacht)
GUIDO: Zijn jullie het altijd eens?
Luc: Wat bedoel je, of we soms ruziemaken?
GUIDO: Ruziemaken... nee, ik wil weten of jullie soms discussiëren.
Luc: Ha ja, natuurlijk! We overleggen en discussiëren juist heel veel.
Jean-Pierre: De aanpak van deze film, daar hebben we grondig over gediscussieerd. Dat heeft tijd gekost.
Luc: Maar eenmaal de discussies achter de rug zijn, staan we op één lijn. Op de set wordt niet meer gepalaverd, dan weten we perfect wat we willen. Allebei.
GUIDO: Wat vinden jullie van de nieuwe generatie Belgische regisseurs van Marokkaanse afkomst, zoals Adil & Bilall, of Nabil Ben Yadir?
Jean-Pierre: Ha, dat treft, want we zijn op dit moment bezig Nabil zijn nieuwe film te producen, dus we vinden hem heel goed.
Luc: En die twee Vlamingen daar, ils sont forts!
 
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84