Image
19/06/2019

Op bezoek bij Lites, de meest geavanceerde filmstudio voor onderwateropnames van Europa

Pal achter het station van Vilvoorde, langs een troosteloze industrieweg die recht naar de luchthaven leidt, ligt het Hollywood van België. Dat klinkt overdreven, maar is het niet. De televisiestudio's van Videohouse worden daar al vele jaren gebruikt door zowat alle zenders, maar sinds kort heeft zich in dezelfde straat een nieuwe player gevestigd. Het bedrijf Lites (spreek uit als lights) opende dit voorjaar de deuren van de meest geavanceerde filmstudio voor (onder)wateropnames van Europa.

 
Lites is geen nieuw mediabedrijf, maar was al jaren actief als verhuurder van audiovisueel materiaal, van filmcamera's over belichtingsmateriaal tot allerlei accessoires voor filmdecors. CEO Wim Michiels staat trouwens met beide voeten in het vak, want hij werkte lange tijd als onderwatercameraman. "Ik stelde vast dat de bestaande interieur-waterstudio's ontoereikend waren voor grote watereffecten," vertelt hij. "In een buitenstudio kan veel meer, maar daar spelen nadelen als koud water, weinig controle over de waterkwaliteit en onvoorspelbaar weer. Dat maakt grote waterscènes tijdrovend en omslachtig, en dus duur en onzeker." Overtuigd dat het beter kon, besloot Lites dan maar een eigen indoor waterstudio te bouwen.
 
De perfecte storm
 
Het voelt alsof we een tropisch zwemparadijs binnenstappen wanneer we de studio betreden: we moeten meteen de damp van onze brilglazen vegen. Hoog boven wat eruitziet als een groot zwembad, schommelt een bevallige jongedame op een trapeze. Het licht wordt gedempt en het water begint te golven en te kolken. Een stormwind steekt op, bliksemschichten knallen door de studio en de dame tuimelt in het sop. Een man in een kajak komt door de golven verwoed op haar af geroeid, maar hij kapseist. Een tweede stuntman gooit zich op een surfplank in het woeste water om de drenkelingen te redden, maar tot overmaat van ramp beukt een tsunami door de studio. Dan wordt alles weer kalm en rijst een platform op uit het water, waarop de drie acteurs ons lachend toewuiven. Van een rimpelloos wateroppervlak tot een wilde storm en weer terug, alles binnen een tijdspanne van tien minuten, het is indrukwekkend. "En minder duur en onzeker voor filmproducenten," voegt Michiels eraan toe. "Onze studio biedt zekerheid en stabiliteit, zodat waterscènes kunnen worden gedraaid binnen de vooropgestelde budgetten."
 
23 miljoen euro
 
De gesofisticeerde waterstudio van Lites vergde een investering van 23 miljoen euro. Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters was onder de indruk van het project en gaf het zijn volle steun. "Van zoveel ondernemerszin word ik warm," zegt Muyters. "Dit zet ons internationaal op de kaart en kan filmproducties van overal naar Vlaanderen trekken." Wordt het een succes? "Ik heb geen glazen bol, maar het zou verkeerd zijn om dit initiatief geen kans te geven."
 
Die kans kwam er dankzij 1,1 miljoen euro 'strategische transformatiesteun' van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). 'Da's meteen het maximum dat we konden investeren," aldus Mark Andries van VLAIO. "We staan in bewondering voor dit project en hebben er vooral veel vertrouwen in. Daarom zijn we all the way gegaan."
 
De eerste onderwateropnames in de studio van Lites zijn ondertussen al achter de rug. De Zweedse film Breaking Surface van Joachim Hedén, een survivaldrama over twee zussen die tijdens een duiktrip komen vast te zitten, werd integraal opgenomen in Vilvoorde.
 
www.litesstudios.com
 
 
Lites Water Stage in natte cijfers
 
De studio is 24x21x9 meter groot en 14 meter hoog.
 
Het water wordt verwarmd tot 32 graden.
 
Het wateroppervlak meet 1250 m2.
 
De duiktank kan tot 10 meter diep worden gemaakt.
 
Uit 3 torens kan 18 ton water naar beneden storten.
 
Er zijn golven mogelijk tot 1 meter hoog.
 
Het water kan op verzoek troebel worden gemaakt en is 3 dagen later weer helder.
 
De studio bevat 6 miljoen liter water.
 
Lites heeft 30 fulltime medewerkers.
 
 
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIAL



Poll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84