Image
28/05/2019

HIROSHIMA: op verkenning in het Japanse Ground Zero

Op 6 augustus 1945, om kwart over acht 's morgens, ontplofte een Amerikaanse atoombom boven het centrum van de Japanse havenstad Hiroshima. De stad, vandaag een hypermoderne metropool van meer dan een miljoen inwoners, zal voor eeuwig verbonden blijven met deze tragedie en is een must-see op je rondreis door het Land van de Rijzende Zon.

 
De exacte locatie van de atoomexplosie, het zogenaamde hypocenter, ligt in een smalle zijstraat van Aioi Dori Avenue. Je moet er al echt naar op zoek gaan: er staat niet meer dan een bescheiden marmeren monument van een meter hoog, dat leunt tegen de met tegels beklede gevel van een privékliniek. De Enola Gay-bommenwerper had gemikt op de Aioi-brug en heeft zijn doel maar een paar honderd meter gemist. De Aioi-brug werd uitgekozen als doelwit omdat ze vanuit de lucht makkelijk herkenbaar is, aan de noordelijke punt van een langwerpig eiland tussen twee armen van de rivierdelta. Op dat eiland, en in het park aan de oostelijke oever, werd na de heropbouw van de stad het Vredespark aangelegd, dat zo uitgebreid en indrukwekkend is dat je er makkelijk een dag in kunt doorbrengen.
 
Vredespark
 
De meest iconische bezienswaardigheid van Hiroshima is het Vredesmonument (alias de Atomic Bomb Dome, zoals op tal van wegwijzers staat te lezen) aan de oostelijke rivieroever, één straat verwijderd van het hypocenter. Nadat de initiële vuurzee van de atoomexplosie was weggetrokken, stond in het centrum nog maar één gebouw rechtop: een tentoonstellingshal van de lokale Kamer van Koophandel. Er werd besloten de ruïne van het gebouw te stutten en te laten staan als herinnering aan wat er is gebeurd op die vreselijke augustusdag. Het Vredesmonument is een hallucinant, bijna spookachtig gezicht, zeker na zonsondergang, wanneer het eenzaam verlicht is.
 
Aan de overkant van de rivier ligt het eigenlijke Vredespark, strak en symmetrisch aangelegd op het eiland. Het herdenkingspark is zo ontworpen dat je gezichtsveld telkens in één rechte lijn naar het Vredesmonument wordt getrokken. Er hangt een plechtige, ingetogen en bijna akelige sfeer. Niet te missen is het Hiroshima Peace Memorial Museum. Op een maquette van de stad wordt met laserprojectie de atoomexplosie gesimuleerd, er is een 360° panoramafoto van de verwoeste stad en je krijgt huiveringwekkende overblijfselen te zien, zoals een half weggesmolten uurwerk dat op 8.15 uur is blijven staan, een verwrongen driewielertje en een boel gruwelijke foto's. In het park kan je zelf de Vredesklok luiden, een monument met de namen van de vele tienduizenden slachtoffers bezoeken en een kraanvogeltje vouwen ter nagedachtenis van het Sadako Sasaki, het schoolmeisje dat tien jaar na de bom overleed aan leukemie en uitgroeide tot een vredessymbool.
 
Japanse pizza
 
Genoeg getreurd! Neem de tram naar een van de shopping districts (Hondori, Kamiyacho of Hatchobori) en laat je overweldigen door de wervelende lichten en geluiden van de Japanse grootstad. Hier stil je je honger met een stevige okonomiyaki, een specialiteit van Hiroshima die het midden houdt tussen pizza, omelet en pannenkoek. Je neemt plaats aan een toog rond een grote kookplaat, waar de chef alles voor jou bereidt. Kies je noedels (yakisoba of udon) en je ingrediënten (van varkensvlees en witte kool over octopus of inktvis tot kaas en eieren). Alles wordt vakkundig in laagjes op elkaar geschikt, overgoten met pittige saus en op de plaat gebakken tot een min of meer consistent geheel. Ongelooflijk lekker, een unieke culinaire ervaring en een stevige bodem om daarna het nachtleven in te duiken.
 
Miyajima
Heilig eiland in de Japanse binnenzee
 
Een tiental kilometer in de Japanse Binnenzee, makkelijk bereikbaar vanuit Hiroshima, ligt het eiland Miyajima, goed voor een pracht van een dagtrip. Het is een groen, heuvelachtig eiland vol tamme, maar brutale herten, die zonder schroom de snacks uit je rugzak komen happen. De meeste toeristen komen om de indrukwekkende rode torii te zien, de enorme toegangspoort tot het Itsukushima-shintoschrijn. Op veel foto's lijkt die poort te zweven op het water, maar om dat te zien moet je geluk hebben dat je bij hoogtij aan land komt, want meestal staat de poort op een modderig strand.
 
Miyajima is de beste plek in Japan om verse oesters te eten (en eigenlijk ook om lelijke souvenirs te kopen, zoals paraplu's in de vorm van samoeraizwaarden). Wat je ook niet mag missen op het eiland, is het tempelcomplex Daisho-in op de flank van de heilige berg Misen. Het is een sprookjesachtig doolhof van trappen geflankeerd met duizenden Jizo-beeldjes, die je naar schitterende tempels en pagodes in het groen begeleiden.
 
 
 
HIROSHIMA praktisch
 
Hoe er geraken?
Hiroshima ligt in het zuidwesten van het Japanse eiland Honshu, op 800 kilometer van Tokio. Er is een internationale luchthaven, maar daarvoor zal je moeten overstappen. Nou ja, de kans is sowieso klein dat je enkel om Hiroshima te zien naar Japan vliegt. Je kan Hiroshima ook bereiken met de Shinkansen-kogeltrein of met een van de talrijke, uiterst punctuele lokale treinen.
In Hiroshima is de tram het vervoermiddel bij uitstek. De tramstellen variëren van hypermoderne hermelijntrams tot historische houten trammetjes die piepend en krakend over de sporen denderen. Big fun!
Naar Miyajima kan je kiezen tussen trein + ferry, tram + ferry, of een rechtstreekse shuttleboot vanuit het centrum van Hiroshima. Die laatste optie is de leukste, want dan vaar je zowel op de rivier als op de Japanse Binnenzee.
 
Waar logeren?
Hotels in Japanse grootsteden zijn kraaknet en comfortabel, maar weinig inspirerend - wellicht kom je ergens op de zeventiende verdieping terecht, in een piepkleine kamer zonder raam. Een alternatief is een ryokan (traditioneel Japans gasthuis), waar je op een tatami slaapt. Als je dat graag wil proberen, overweeg dan om te overnachten op Miyajima in plaats van in de stad zelf.
 
Hoe betalen?
In een hoogtechnologisch land als Japan wordt nog verbazend vaak betaald met cash, ook aan de alomtegenwoordige automaten. Japanse yen haal je uit de muur in 7 Eleven-supermarkten en in postkantoren. De meeste andere geldautomaten aanvaarden geen buitenlandse kaarten.
 
 
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84